Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ DEB ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΧΙΝΟΥ

No Comments Share:

Ανακοίνωση από τον Γεν. Πρόεδρο του Κόμματος DEB Αλίτσαβους σχετικά με το Δημοτικό Σχολείο του Εχίνου

Ο Γενικός Πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, (Κ.Ι.Ε.Φ.) Μουσταφά Αλίτσαβους, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Εχίνου.

Η ανακοίνωση του Κ.Ι.Ε.Φ έχει ως εξής:

«Η συμπεριφορά του διευθυντή του μειονοτικού σχολείου Χασάν Κουράκ, δεν απαιτεί πειθαρχεία αλλά επιβράβευση»

Το κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας παρακολουθεί απ’ αρχής της σχολικής χρονιάς το πρόβλημα που ενέκυψε με τις εγγραφές στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία, πρόβλημα που πηγάζει από τη μη αποδοχή από μέρους του κράτους του αιτήματος της μειονότητας περί ίδρυσης μειονοτικού νηπιαγωγείου.

Παρόλο που έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την εμφάνιση του προβλήματος με τις εγγραφές στο δημοτικό σχολείο Εχίνου, Ξάνθης, δεν έχει υπάρξει καμία λύση. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν τα έγραψαν στο δημόσιο νηπιαγωγείο επειδή δεν υπάρχει μειονοτικό νηπιαγωγείο που να παρέχει εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά, δεν έχουν ακόμη γραφεί στο σχολείο. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Εχίνου, που δέχθηκε τα παιδιά που δεν είχαν εγγραφεί στο σχολείο και τα έβαλε στην τάξη, κλήθηκε από τον συντονιστή στο πειθαρχικό συμβούλιο. Πληροφορούμαστε ότι μετά από την απολογία του στο πειθαρχικό συμβούλιο, την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, του επιδόθηκε προειδοποίηση.

Όποια και αν είναι η φύση του προβλήματος, το χρέος ενός κράτους είναι να φέρει το παιδί στο σχολείο και να το κρατήσει εκεί. Ο βασικός σκοπός κάθε δημοκρατικού και κοινωνικού κράτους είναι να κρατήσει κάθε παιδί στην εκπαίδευση, που αποτελεί φυσικό του δικαίωμα.

Ο διευθυντής, Χασάν Κουράκ, έπραξε το σωστό, αυτό που έπρεπε να πράξει κάθε εκπαιδευτικός. Το γεγονός ότι έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να βιώσουν τον ενθουσιασμό της πρώτης μέρας στο σχολείο, δεν σκότωσε τα όνειρά τους να αρχίσουν το σχολείο και κινήθηκε με βάση τη συνείδηση της κοινωνίας, αποτελεί συμπεριφορά άξια εκτίμησης. Ένα τέτοιο εκπαιδευτικό θα πρέπει όχι να τον καλούν σε πειθαρχικό συμβούλιο αλλά να τον επιβραβεύουν.

Συγχαίρουμε τον διευθυντή μας που έβαλε την ψυχολογία των παιδιών πάνω από το επαγγελματικό του μέλλον. Χαιρετίζουμε με σεβασμό τη συμπεριφορά αυτή που θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Το πρόβλημα είναι πασιφανές. Ο λαός του Εχίνου διατυπώνει ένα δίκαιο αίτημα. Επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε μειονοτικά νηπιαγωγεία που προσφέρουν μόρφωση σε τουρκικά και ελληνικά, επιθυμία που εκφράζει επί χρόνια όλη η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Το αίτημα αυτό, συμβαδίζει με τους νόμους και αποτελεί ένα καθ’ όλα δημοκρατικό αίτημα. Η παραπομπή του διευθυντή του σχολείου στο πειθαρχικό συμβούλιο, η μη εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, δημιουργεί ένα περιβάλλον φόβου και αποτελεί μια διόλου δημοκρατική συμπεριφορά.

Το πρόβλημα βρίσκεται μεταξύ του κράτους και της μειονότητας και είναι πολιτικό. Το λογαριασμό δεν θα πρέπει να τον πληρώνουν ούτε τα παιδιά μας που δεν φταίνε σε τίποτα, ούτε και ο διευθυντής του σχολείου, Χασάν Κουράκ, που απλά προσπαθεί να κάνει το καθήκον του.

Πρόκειται για ένα γενικό αίτημα όλης της μειονότητας. Εμείς εκφράζουμε ανοιχτά το αίτημά μας, περί ιδρύσεως μειονοτικών νηπιαγωγείων που θα παρέχουν εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά. Το αίτημα αυτό είναι νόμιμο και δίκαιο. Καμία αποστέρηση και κανένα φοβικό περιβάλλον δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε. Ο κάθε κηδεμόνας έχει το δικαίωμα να προσφέρει στο παιδί του την εκπαίδευση που επιθυμεί. Η επιβολή περιορισμών σε αυτή την ελευθερία δεν είναι ούτε ανθρώπινη, ούτε δημοκρατική σαν στάση. Επιπλέον, το κράτος μας που είναι επιφορτισμένο με το καθήκον να διασφαλίσει στους πολίτες υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και ασφάλειας, δεν τηρεί τις υποσχέσεις του και δεν πραγματοποιεί το χρόνιο αίτημα της μειονότητας περί ίδρυσης νηπιαγωγείων που θα παρέχουν εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά, ούτε και συμπεριλαμβάνει στην υποχρεωτική εκπαίδευση τη μειονοτική.

Το Κ.Ι.Ε.Φ υποστηρίζει από καρδιάς το αίτημα της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης, περί ίδρυσης νηπιαγωγείων που θα παρέχουν εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά. Στο πνεύμα αυτό, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη ότι θα αγωνισθούμε στο πλευρό της κοινωνίας μας και εν ανάγκη θα μεταφέρουμε το ζήτημα αυτό στην ατζέντα διεθνών οργανισμών.

Συγχαίρουμε εκ νέου και εκφράζουμε την υποστήριξή μας στον διευθυντή του μειονοτικού δημοτικού σχολείου Εχίνου, Χασάν Κουράκ, που έπραξε το καθήκον του επί του θέματος τούτου, που αφορά σε όλη την κοινωνία και έτεινε ευήκοον ους στη συνείδηση του χωριού και της κοινωνίας.

Περιοδικό Αζινλίκτσα 2/10/2012

Previous Article

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ DEB ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΤΟΥ ΤΕΚΕ

Next Article

ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΣΜΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *