Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Τόμας Ντε Βάαλ : ¨Η συμφωνία αυξάνει την επιρροή της Ρωσίας στην Αρμενία¨

No Comments Share:

Η συμφωνία του Καραμπάχ μεγάλη νίκη για Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία – Τόμας ντε Βααλ, παρατηρητής

Η κατάρρευση των αρμενικών δυνάμεων ήταν ένας μεγάλος παράγοντας στον καθορισμό της ήττας τους από τις αζέρικες δυνάμεις, δήλωσε στο Ahval ο Τόμας ντε Βααλ, Βρετανός δημοσιογράφος και ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Europe.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να σταματήσουν τις μάχες για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ νωρίς την Τρίτη σε ένα σύμφωνο που υπεγράφη με τη Ρωσία. Μία από τις προϋποθέσεις του συμφώνου ήταν η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας στην αμφισβητούμενη περιοχή, δήλωσε ο ντε Βααλ, η οποία ως εκ τούτου έδωσε την ευκαιρία στους Ρώσους να αποκτήσουν ερείσματα. Σύμφωνα με τον ντε Βααλ, μακροχρόνιο παρατηρητή στα θέματα του Καυκάσου, το σύμφωνο είναι ταπεινωτικό για την αρμενική πλευρά, παρόλο που υπάρχουν ακόμη πολλά ασαφή σημεία που δεν έχουν διευθετηθεί επαρκώς. «Είναι μεγάλη ήττα για τους Αρμένιους, οι οποίοι τώρα στηρίζονται στην ρωσική ειρηνευτική δύναμη για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία μεσολάβησης της Ρωσίας θα αυξήσει την επιρροή της Μόσχας στην Αρμενία.

Ένας άλλος παράγοντας για τον συγκλονισμό που προκάλεσε η ξαφνική ήττα στην αρμενική κοινωνία, είπε ο ντε Βααλ, ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δεν είχε κάνει τίποτα για να τους προετοιμάσει, καθώς εξακολουθούσε να μιλά για επερχόμενη νίκη λίγες ώρες πριν υπογράψει το σύμφωνο. Η κατάληψη του Σουσί από τις αζέρικες δυνάμεις ήταν αρκετή για να δώσει τη νίκη στο Μπακού, υπογράμμισε ο ντε Βααλ. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι ικανοποιημένοι με αυτό που υπέγραψαν», είπε, καθώς το σύμφωνο δίνει τον έλεγχο επτά περιφερειών στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα αποτελέσει ηθική ώθηση για τη χώρα. Το Σουσί είναι και ένα ιστορικό πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, και μια στρατηγική τοποθεσία – «Όποιος ελέγχει το Σουσί ελέγχει το Αρτσάχ», δήλωσε ο Πρόεδρος του Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτουνιάν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων πριν το σύμφωνο, χρησιμοποιώντας το όνομα της περιοχής που προτιμούσαν οι κάτοικοί της και η Αρμενία.

Το σύμφωνο δεν είναι ό,τι θα ήθελε το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον ντε Βααλ, αλλά η χώρα «πήρε περισσότερα από όσα είχε ονειρευτεί». Πρέπει να αναμένεται ότι το Αζερμπαϊτζάν θα ανοικοδομήσει τις περιοχές για να τις παραδώσει στους Αζέρους πολίτες, είπε. Αυτή η εξέλιξη είναι επίσης σημαντική νίκη για την Τουρκία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, καθώς η Άγκυρα και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εμπλέκονται βαθιά στη σύγκρουση. Σε κάποιο σημείο της μετά Ερντογάν εποχής, η ειρηνευτική συμφωνία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να οδηγήσει σε επαναπροσέγγιση της Τουρκίας και της Αρμενίας, ακόμη και αν ένα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται αμέσα βιώσιμο, δήλωσε ο ντε Βααλ.

Αhval.me   11/11/2020

Previous Article

¨Στην ειρηνευτική δύναμη στο Καραμπάχ θα περιλαμβάνονται και Τούρκοι¨

Next Article

Πασινιάν : ¨Αν συνεχιζόταν ο πόλεμος θα περικυκλώνονταν χιλιάδες στρατιώτες μας¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *