Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η ¨αποκαθήλωση¨ του Κεμάλ επιταχύνεται…

0 σχόλια Share:

Κεμαλικοί κατά Ερντογάν γιατί έκλεισε το Μαυσωλείο του Κεμάλ και δεν μπορούν να εορτάσουν την Συνθήκη της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923)

Οι τουρκικές κυβερνήσεις δεν διοργανώνουν εκδηλώσεις στα μνημεία του Atatürk καθώς η Αγία Σοφία ανοίγει για προσευχές

Οι τουρκικές αρχές έκλεισαν το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και άλλα μνημεία που τον τιμούσαν την Παρασκευή, απαγορεύοντας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να γιορτάσουν την 97η επέτειο μιας συνθήκης του 1923 που καθόρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Οι περιορισμοί στις εκδηλώσεις που γιορτάζουν την ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης ήρθαν όταν η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης άνοιξε για μουσουλμανικές προσευχές. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε στις 10 Ιουλίου να ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική λατρεία αφού το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το διάταγμα του Ατατούρκ να μετατρέψει το τζαμί της Οθωμανικής εποχής σε μουσείο ήταν παράνομο.

Εκπρόσωποι από την Κεμαλική Ένωση (ADD), την Ένωση για την Υποστήριξη της Σύγχρονης Ζωής (ÇYDD), καθώς και διάφορες άλλες ΜΚΟ και δικηγορικές ενώσεις είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Anıtkabir, τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης του Atatürk, αλλά βρήκαν τον χώρο αποκλεισμένο από την αστυνομία της Άγκυρας λόγω απολύμανσης του χώρου λόγω του κοροναϊού, ανέφερε το Haber 3.

“Έχει γίνει έγκλημα το να μιλάμε για τον Ατατούρκ, τη Δημοκρατία της Τουρκίας, τη Λωζάνη και για την υπεράσπιση των θεμελίων της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Μας απαγορεύεται να εισέλθουμε στο Anıtkabir”, ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο του προέδρου της ADD, Χουσεϊν Εμρ Αλτινίσικ.

«Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Μέχρι να μας επιτραπεί, θα περιμένουμε εδώ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Σήμερα, η Αγία Σοφία είναι ελεύθερη, το Anıtkabir απαγορεύεται. ”

Οι Τούρκοι στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσαν την κυβέρνηση για το κλείσιμο του Anıtkabir. Ένας χρήστης του Twitter αναρωτήθηκε γιατί το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας δεν σχολίασε το θέμα.

«Υπάρχει μεγαλύτερη αντίθεση όταν αφορά εκλογές δημοτικών σχολείων», είπε.

Ένας άλλος χρήστης έγραψε στο Twitter: “Ποιανού ιδέα πιστεύετε ότι είναι το να οργανώσετε μια μαζική προσευχή στην Αγία Σοφία, σαν να πρόκειται για αντεπανάσταση, και να κλείσετε το Anıtkabir για να το “απολυμαίνουν”;”

Καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγού κράτους της Τουρκίας, ο Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν συστηματικά απομακρυνθεί από τα κοσμικά θεμέλια της Τουρκίας πιέζοντας για μία πιο ισλαμιστική ατζέντα. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας – ένα μακροχρόνιο αίτημα των ισλαμιστών της Τουρκίας – θεωρήθηκε ως ένα άλλο βήμα προς τον δια βίου πολιτικό στόχο του προέδρου.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Altınışık δήλωσε ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν σκοπό να βάλουν στεφάνια σε μνημεία του Atatürk στις 81 επαρχίες της Τουρκίας, αλλά ειδοποιήθηκαν,ότι απαγορεύθηκαν τέτοιες συγκεντρώσεις, από επαρχιακούς και περιφερειακούς διοικητές μέσω τηλεφώνου, σύμφωνα με την εφημερίδα ABC.

“Δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο, υπάρχει μόνο τηλεφώνημα. Τα παραρτήματά μας ήθελαν να μάθουν τη λογική αυτής της απαγόρευσης, αλλά απλώς είπαν,” Έχουμε οδηγίες μέσω τηλεφώνου”,” είπε ο Altınışık. “Όλα τα υποκαταστήματά μας είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους στους αντίστοιχους επαρχιακούς και περιφερειακούς κυβερνήτες πριν από 10 ημέρες.”

Ahvalnews 24/07/2020

Σχ.: Το μαυσωλείο του Κεμάλ έκλεισε όλως τυχαίως στις 24 Ιουλίου για «απολύμανση» λόγω… κορωναϊού, το σπίτι του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη έκλεισε για… συντήρηση. Διαφαίνεται όλο και περισσότερο η διάσταση μεταξύ κεμαλισμού και τουρκικού ισλαμισμού.  Δεν μπορεί να προωθείς τον νέο-οθωμανισμό και να μην αντιτίθεσαι όλο και πιο άμεσα προς τον κεμαλισμό. Αυτό κάνει και ο Ερντογάν.  

Previous Article

Τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. για Έλληνες: ¨Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης…να θυμηθούν την μοίρα που είχαν στο Αιγαίο όσοι δεν σεβάστηκαν  τη ένδοξη σημαία μας¨…

Next Article

Αρχισυντάκτης Γενί Σαφάκ : ¨Εμείς είμαστε οι Σελτζούκοι-αρχίζει η ανερχόμενη εποχή της Τουρκίας¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *