Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ DEB ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ

No Comments Share:

Tα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης αναμένουν λύση

 Εκπρόσωποι της Τουρκικής μειονότητας άσκησαν κριτική στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που ανέφερε πως ¨Στην Δυτική Θράκη εφαρμόζεται η αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας¨.

Την αντίδραση της Τουρκικής Μειονότητας προκάλεσε η δήλωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πως ¨Στην Δυτική Θράκη εφαρμόζεται η αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας¨ . Εκπρόσωποι της τουρκικής μειονότητας ανέφεραν πως η κατάσταση στην περιοχή δεν είναι έτσι, και ότι ¨Οι θρησκευτικοί ηγέτες της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας εξακολουθούν να ορίζονται από χριστιανούς δημόσιους αξιωματούχους, εν ώ επίλυση περιμένουν μια σειρά από θέματα σχετικά με την διοίκηση των βακουφίων, την εκπαίδευση, την ταυτότητα και την οικονομία¨.

……………….

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, δήλωσε πως ο νόμος των ¨240 ιμάμηδων¨ που ψηφίστηκε το 2007 και δεν εφαρμόστηκε λόγω της αντίδρασης της τουρκικής μειονότητας, την τελευταία περίοδο επανήλθε και παρά την σφοδρές αντιρρήσεις των θρησκευτικών ηγετών, με επιμονή επιδιώκεται η εφαρμογή του.

Ο Σερίφ περιγράφει πως από το 1985 υπάρχει θέμα μουφτειών στην Δυτική Θράκη, καθώς το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που σε εφαρμογή των συνθηκών επέλεξε η μουσουλμανική κοινότητα, αλλά πήγε σε μια κατεύθυνση διορισμού ατόμων στα αξιώματα του μουφτή : ¨ Το ελληνικό κράτος που χρόνια τώρα παραβιάζει την ελευθερία συνείδησης και θρησκείας, τώρα με νόμο υπό την επωνυμία ¨νόμος ιμάμηδων¨ και με πρόσθετη σε αυτόν τροπολογία, στοχεύει στην διδασκαλία του Κορανίου στα παιδιά μας στα ελληνικά. Τα πράματα αντί να βελτιωθούνε χειροτερεύουν. Κι ενώ όλα αυτά είναι φανερά, για ποιάν ισότητα και θρησκευτική ελευθερία μπορούμε να μιλήσουμε ;¨.

¨Μακάρι και εμείς όπως η μειονότητα των Ρωμιών να ευχαριστούσαμε το κράτος μας¨

Ο μουφτής Σερίφ είπε πως ¨με φθόνο παρατηρεί την λόγω απόδοσης δικαιωμάτων ανακοίνωση ευγνωμοσύνης της Ορθόδοξης μειονότητας των Ρωμιών στην Τουρκία προς την τουρκική κυβέρνηση¨

Ο Σερίφ λέει πως αντιμετώπισε θετικά τα μέτρα της Τουρκίας σχετικά με το Πατριαρχείο, ότι τα στηρίζει πλήρως και δήλωσε τα εξής :  ¨Η Τουρκία σε αυτί το θέμα είναι ξεκάθαρη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνιέται πως στην βάση των συμφωνιών σχετικά με τις μειονότητες στις δύο χώρες υπάρχει η αρχή της αμοιβαιότητας. Ζητάμε στην ίδια κατεύθυνση να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση. Μακάρι να μας έδιναν και εμάς τα δικαιώματα μας να βγαίναμε και εμείς να ευχαριστούσαμε το ελληνικό κράτος¨

¨Πρέπει να αλλάξει την στάση άρνησης του¨

Ο πρόεδρος του Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη (DEB) Μουσταφά Αλή Τσαβούς δηλώνει πως η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε ως απάντηση στις δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την τουρκική μειονότητα, δεν αντανακλά την πραγματικότητα.

Ο Αλή Τσαβούς αναφέρει πως αντίθετα με τον ισχυρισμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη έχει μια σειρά από θέματα όπως θρησκευτική ελευθερία, ταυτότητα, διοίκηση βακουφίων, εκπαίδευση, οικονομία, ιθαγένεια και δυνατότητα εκπροσώπησης : ¨Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση το συντομότερο να σταματήσει τις μονόπλευρες πρακτικές και την στάση άρνησης και να κάνει βήματα για την επίλυση των πραγματικών θεμάτων¨.

Ο Αλή Τσαβούς αναφέρει ότι το γεγονός πως την ώρα που στην Τουρκία γίνονται βελτιώσεις σχετικά με το Πατριαρχείο και την μειονότητα των Ρωμιών στην Τουρκία, η κυβέρνηση της Αθήνας επιμένει σε μέτρα που δεν αποδέχεται η τουρκική μειονότητα, έχει επηρεάσει αρνητικά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Αλή Τσαβούς εκφράζει την ικανοποίηση του που τον τελευταίο καιρό το θέμα της Δυτικής Θράκης βρίσκεται στην επικαιρότητα της τουρκικής κυβέρνησης, και ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού και άλλων ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων δείχνουν ξεκάθαρα πως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το θέμα της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης δεν θα μπορεί πια εύκολα να αγνοείται. Ο ηγέτης του DEB Αλή Τσαβούς δηλώνει πως ¨η στάση της κυβέρνησης της Αθήνας σχετικά με την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης και η προσπάθεια της να κρατά αυτό το θέμα εκτός ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν βοηθά στην ανάπτυξη ενός σταθερού εδάφους στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

¨Η αποδοχή από την Αθήνα της πραγματικότητας της τουρκικής μειονότητας θα ωφελήσει και την μειονότητα των Ρωμιών¨

Ο Αλή Τσαβούς εκφράζει την άποψη πως βήματα όπως η αποδοχή από την Αθήνα της πραγματικότητας της τουρκικής μειονότητας και η σύναψη διαλόγου μαζί της, θα ωφελήσει και στην ανάπτυξη των σχέσεων της με την Τουρκία στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά και ως αποτέλεσμα αυτού και την μειονότητα των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλή Τσαβούς δήλωσε τα εξής :

¨Αυτοί οι οποίοι περιγράφουν πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την σκληρή στάση στο θέμα της μειονότητας για να ικανοποιήσει την ελληνική κοινή γνώμη και τον στενό του κύκλο, δεν πρέπει να αγνοούν ότι και η εκλεγμένη κυβέρνηση του ΑΚΡ παρά την καλή της βούληση, λόγω της στάσης της Αθήνας ακολουθεί επί μακρόν μια στάση που δεν πείθει την τουρκική κοινή γνώμη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Η πατρίδα μας η Ελλάδα που σε κάθε ευκαιρία μιλά για σχέσεις καλή γειτονίας και για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, για να μπορέσει να είναι πιο πειστική στις θέσεις αυτές, πρέπει πέρα από τις συνηθισμένες δηλώσεις να προβεί σε πειστικά, γενναία και αποφασιστικά βήματα.

…………….

Ο πρώην βουλευτής Κομοτηνής δικηγόρος Ιλχάν Αχμέτ δήλωσε πως οι ανακοινώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης πλέον δεν πείθουν κανένα.

Ο Αχμέτ αναφέρει πως παρά την πρόοδο της τελευταίας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης ακόμη αντιμετωπίζει ξεπερασμένες πρακτικές, και ότι ¨ είναι πια ξεκάθαρο πως οι στερεότυπες ανακοινώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων περί χώρας παραδείσου για τις μειονότητες, δεν επαρκούν για να καταπνίξουν τις ανερχόμενες φωνές παραπόνων από την τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης, από τα Δωδεκάνησα και από τους μουσουλμάνους της Αθήνας¨.

Ο Ιλχάν Αχμέτ λέει πως είναι γνωστό πως στα Βαλκάνια η μειονοτική κοινότητα είναι η πλέον υπάκουη, και ότι στα χώματα όπου για αιώνες ζει χωρίς να προδίδει το κράτος της, δεν έχει άλλη προσδοκία πέρα από μια ανθρώπινη ζωή στα πλαίσια των νόμων, ενώ προσθέτει πως στην Δυτική Θράκη παρατηρούνται με θαυμασμό οι σχετικές με τις μειονότητες εξελίξεις στην Τουρκία.

………………..

Ο δικηγόρος Αχμέτ αναφέρει πως μια ακόμη προσδοκία των μελών της μειονότητας στην Δυτική Θράκη, είναι και η έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συνθήκης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, συνθήκη που έχει γίνει δεκτή από μέλη της Ε.Ε. και φέρει και την υπογραφή της Ελλάδας.

……………..

Πρακτορείο Ειδήσεων Αναντολού 2/3/2013

Μεχμέτ Χατίπογλου

  • Tags:
Previous Article

H ΥΠΟΠΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε….

Next Article

ΠΑΡΟΧΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *