Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΪΧΑΝ ΚΑΡΑΓΙΟΥΣΟΥΦ

No Comments Share:

 Αϊχάν Καραγιουσούφ : Διορισμένοι και εκλεγμένοι μουφτήδες να παραιτηθούν

AYHAN

O βουλευτής Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ προέβη σε πολύ σημαντικές δηλώσεις στην εφημερίδα Μπιρλίκ σχετικά με την επίσκεψη του στον πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο. Ο Καραγιουσούφ αναφέρει πως πριν από κάποιο διάστημα ιδρύθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μια επιτροπή θρησκειών στην οποία μετέχουν βουλευτές και μέλη διαφορετικών θρησκειών, και ότι ο ίδιος εκπροσωπεί σε αυτή την επιτροπή την μουσουλμανική θρησκεία. Ο Καραγιουσούφ αναφέρει πως στα πλαίσια αυτά επισκέφτηκαν τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, και ότι σε αυτή την επίσκεψη, ανέφερε πως τα θρησκευτικά πιστεύω δεν πρέπει να διασπούν αλλά να ενώνουν. Ο βουλευτής Καραγιουσούφ έκανε τις εξής δηλώσεις :

¨Εμείς εκεί δώσαμε το μήνυμα πως πρέπει να γίνονται σεβαστές οι διαφορετικές θρησκείες, και κάλεσα τον Βαρθολομαίο στην Δυτική Θράκη¨

¨Μετείχα σε αυτήν την επίσκεψη ως βουλευτής μιας περιοχής όπου οι μουσουλμάνοι ζουν μαζί με τους πολίτες χριστιανικής πίστης, και συναντηθήκαμε με τον Βαρθολομαίο μετά από την λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επειδή όμως εκείνη η μέρα ήταν η ονομαστική του εορτή, πολλά άτομα ήταν καλεσμένα. Εμείς εκεί δώσαμε το μήνυμα πως πρέπει να γίνονται σεβαστές οι διαφορετικές θρησκείες. Κάλεσα τον Βαρθολομαίο στην Δυτική Θράκη. Διότι πιστεύω πως θα είναι σημαντική η συμβολή της εκκλησίας στον αγώνα ενάντια στις προσπάθειες που κάνει ο ρατσισμός να βλάψει την ειρήνη και την ανεκτικότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή πήρα θετική απάντηση. Όπως έγινε και στην επίσκεψη στον διορισμένο μουφτή, όπου είχα πάρει την υπόσχεση πως δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους ιμάμηδες, και σε αυτόν ανέφερα πως προσδοκώ να εκπληρώσει την υπόσχεση του.

¨Εμείς είμαστε ένα κόμμα που δεν στηρίζει, ούτε τη Ορθοδοξία, ούτε τον Καθολικισμό , ούτε το Ισλάμ¨

Φυσικά και δεν έχει αλλάξει κάτι στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ πως θρησκεία και κράτος πρέπει να λειτουργούν διακριτά. Ένα αριστερό κόμμα ποτέ δεν είναι ένα κόμμα ενάντιο στην θρησκεία. Είναι ένα κόμμα που σέβεται τις θρησκείες και τα διαφορετικά πιστεύω. Εμείς είμαστε ένα κόμμα που δεν στηρίζει, ούτε τη Ορθοδοξία, ούτε τον Καθολικισμό , ούτε το Ισλάμ.

¨Διορισμένοι και εκλεγμένοι μουφτήδες να παραιτηθούν, και να μποϊκοτάρουν αυτή την άδικη πρακτική μέχρι το κράτος να ανακηρύξει εκλογή μουφτήδων¨

Όταν εμείς είπαμε όχι στον νόμο για τους ιμάμηδες, το ίδιο είπε και το κόμμα μας με τους 72 βουλευτές του. Κατά την γνώμη μου το θέμα των μουφτειών λύνεται όχι με τέντωμα του σκοινιού αλλά με από κοινού κινήσεις. Διορισμένοι ή εκλεγμένοι ας συναντηθούν και εάν ειλικρινά υποστηρίζουν την εκλογή μουφτή ας παραιτηθούν, και μετά ας μποϊκοτάρουν αυτή την άδικη πρακτική μέχρι το κράτος να ανακηρύξει εκλογή μουφτήδων. Πλέον είναι ανάγκη το μέλλον των κοινωνιών να καθορίζεται από τις ίδιες και όχι από τα αφεντικά. Αυτό πιστεύω ισχύει και για τους φορείς και αυτήν την πρόταση θα υποβάλλω.

¨Πλέον περιμένουμε από όλες τις κυβερνήσεις θετικά βήματα και στο θέμα της εθνικής ταυτότητας και στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών¨.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ενάντιοι στον διορισμό των μουφτήδων με αυτό τον τρόπο. Στο πρόγραμμα του κόμματος μας περιλαμβάνεται πως αυτοί που εκπροσωπούν το Ισλάμ πρέπει να έχουν εκλεγεί από τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας. Πλέον περιμένουμε από όλες τις κυβερνήσεις θετικά βήματα και στο θέμα της εθνικής ταυτότητας και στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών. Τέλος σας ευχαριστώ που ως εφημερίδα Μπιρλίκ που δώσατε την ευκαιρία να μοιραστώ με το κοινό σας τις απόψεις μου. Εύχομαι να έχετε επιτυχίες.

Εφ. Μπιρλίκ 23/6/2013

Previous Article

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΕΤΣΕΚ (ΧΙΛΙΑ) ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Next Article

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΝΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *