Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ !

No Comments Share:

Επερώτηση για τον Πομακικό λαό υπέβαλε το κόμμα BDP

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του BDP και βουλευτής Μπίγκιολ Ιντρίς Μπαλουκέν υπέβαλε επερώτηση ζητώντας όπως γίνεται στα Βαλκάνια, να γίνει και στην Τουρκία έρευνα για την συντήρηση της πομακικής γλώσσας, πολιτισμού και ιστορίας και να εμποδιστεί η αφομοίωση.

Ο βουλευτής του BDP Ιντρίς Μπαλουκέν υπέβαλε επερώτηση με την οποία ζητά σε εφαρμογή του άρθρου 98 του συντάγματος και των 104 και 105 του Εσωτερικού Κανονισμού να οριστεί βουλευτική έρευνα, ώστε να γίνει δεκτός ο Πομακικός λαός ως σημαντικό στοιχείο πλούτου, και να στηριχθούνε τα σχέδια και οι εργασίες των σχετικών οργανώσεων.

Στην αιτιολόγηση της επερώτηση αναφέρονται τα εξής :

Ο Πομακικός λαός είναι ένας λαός που παγκοσμίως μέσα σε εκατοντάδες εθνότητες, έχει τα δικά του πολιτισμικά χαρακτηριστικά, την διαφορετική γλώσσα και την ιστορική του μνήμη. Τα εθνικά κράτη που ιδρύθηκαν με χάρακα μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο με βάση την εθνικιστική ιδεολογία, σε γενικές γραμμές πήραν μια εθνική ταυτότητα από το κέντρο, ενώ επιδίωξαν να εξαλείψουν τις υπόλοιπες εθνικές ταυτότητες. Στα εδάφη που ζει ο Πομακικός λαός ιδρύθηκαν ξεχωριστές ηγεμονίες και διάφορα κράτη. Οι Πομάκοι στα Βαλκάνια κατοικούνε στην Βουλγαρία, στο ανατολικό τμήμα της FYROM, στην Δυτική Θράκη, στην ανατολική Θράκη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Τσανάκκαλε, στην Μαγνησία, στο Μπαλικεσίρ, στην Προύσα, στην Σακάρια και σε άλλες πόλεις. Επίσης είναι γνωστό πως ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιόδους πολλές οικογένειες Πομάκων μετανάστευσαν και ζούνε για πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Διαθέτουν την δική τους γλώσσα και στην πλειοψηφία τους φέρουν την μουσουλμανική πίστη.

Οι Πομάκοι στις χώρες που έζησαν το έκαναν χωρίς να απολέσουν τα δικά τους πολιτιστικά χαρακτηριστικά και την γλώσσα τους. Ο Πομακικός λαός μαζί με την ιστορία του διατήρησε και τα ιστορικά του χαρακτηριστικά, και με την απόδοση της σημασία της ταυτότητας στον μεταμοντέρνο κόσμο, έφτασε και αυτός όπως και άλλοι λαοί να ζητά τα δικαιώματα του ως λαός. Στα πλαίσια αυτά γίνονται ιστοσελίδες ειδήσεων, σύλλογοι, συγκεντρώσεις και εργασίες

Κατά τον τελευταίο καιρό κάποιες οργανώσεις που κάνουν εργασίες εντός του Πομακικού λαού, απέκτησαν μια πρωτοπόρα προσέγγιση ηγούμενες στο θέμα της ισότητας αντρών και γυναικών. Κατά τον ίδιο τρόπο με την νοοτροπία οικολογικής ζωής, μπορούν παρουσιάσουν ένα όραμα ζωής. Επίσης οργανώσεις που ηγούνται τω κινήσεων για την διάσωση του Πομακικού λαού, της γλώσσας και του πολιτισμού του από την αφομοίωση, οργανώνουν πάνελ, συμπόσια και άλλα επωφελή σχέδια επιδιώκοντας να γραφτεί η ιστορία τους, να συντηρηθεί ο πολιτισμός τους να αναγνωριστούνε ως λαός.

Είναι ανάγκη ο Πομακικός λαός που ζει στην Τουρκία να γίνει αποδεκτός ως σημαντικό στοιχείο κοινωνικού πλούτου, και η βουλή να στηρίξει τα σχέδια των πρωτοπόρων οργανώσεων τους. Στα πλαίσια αυτά να γίνει μια βουλευτική έρευνα για την συντήρηση της Πομακικής κουλτούρας και γλώσσας και να ενδυναμωθούν οι σχετικές ιστορικές εργασίες.

Kουρδικό πρακτορείο Φιράτ 7/2/2013

Σχ : Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα…..άκρα του τάφου σιωπή !

Previous Article

ΡΥΘΜΙΣΗ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

Next Article

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published.