Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

No Comments Share:

Τα θέματα της μειονότητας τέθηκαν σε σύνοδο ανωτάτου επιπέδου του ΟΑΣΑ

Ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε μετείχαν σε συνέδριο στα Τίρανα όπου συζητήθηκαν οι διακρίσεις και η μισαλλοδοξία σε βάρος των μουσουλμάνων

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), στις 21 και 22 Μαΐου 2013 μετείχε στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας (ΟΑΣΕ) για την ανεκτικότητα και κατά των διακρίσεων. Στην σύνοδο που έκανε η προσωρινή προεδρία της Ουκρανίας και φιλοξενήθηκε από την αλβανική κυβέρνηση στα Τίρανα, μετείχαν εκπροσωπώντας την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, το μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας (BTAYTD) και Γενική Διευθύντρια της Πολιτιστικής-Εκπαιδευτικής Εταιρίας Μειονότητας Δυτικής Θράκης Περβίν Χαϊρουλλάχ, η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ABTTF Μελέκ Κιρματζί Αρίκ και το μέλος της ομάδας λόμπι και διεθνών εργασιών της ABTTF Nαμπί Ιμπραχιμτζίκ. Στην σύνοδο την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ενώ από τις 57 χώρες μέλη και συνεργατικούς εταίρους του , μετείχαν ιδιαίτερα και εκπρόσωποι τουρκικών κοινοτήτων από Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Γαλλία και Ολλανδία και περιέγραψαν με παραδείγματα τις διακρίσεις που βιώνουν.

Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης κατέστη ένας εκ των στόχων της ακροδεξιάς

Η Μελέκ Κιρματζί μιλώντας στην πρώτη συνεδρία που είχε θέμα τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον επιθετικό εθνικισμό και τον αγώνα κατά της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, είπε πως στην Ελλάδα οι πρόσφυγες

, η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης και άλλες ευάλωτες ομάδες κατέστησαν στόχοι της ακροδεξιάς. Η Κιρματζί είπε πως στις 6 Μαΐου κομματιάστηκε με σπασμένο μπουκάλι το πρόσωπο ενός Αφγανού νέου στην Αθήνα, και ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει άνοδος στις επιθέσεις από μέλη και υποστηρικτές της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής σε βάρος της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Κάνοντας χρήση του δικαιώματος απάντησης ο Γ.Γ του Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Συρίγος, ισχυρίστηκε πως οι επιθέσεις σε βάρος της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης αποτελούν μεμονωμένα και ξεχωριστά περιστατικά και υποστήριξε πως η ο ισχυρισμός της ABTTF πως κατά την περίοδο μετά από την εκλογή της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα η μειονότητα κατέστη ένας από τους στόχους της, οδηγεί σε λάθος προσανατολισμό.

Δεν αναγνωρίζονται οι εκλεγμένοι μουφτήδες

Στην συνεδρία όπου τον συντονισμό είχε η μόνιμη εκπρόσωπος της T.C. στον ΟΑΣΕ Τατζάν Ιλντέμ και στην οποία μίλησε η εκπρόσωπος της EMISCO (Πρωτοβουλία για την κοινωνική συνοχή Ευρωπαίων Μουσουλμάνων) Βεϊσέλ Φιλίζ, και είχε ως θέμα τις διακρίσεις και την μισαλλοδοξία κατά των μουσουλμάνων, έκανε μια ομιλία η Περβίν Χαιρουλλάχ (εξ ονόματος του εκλεγμένου μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, του εκλεγμένου μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και εξ ονόματος του BTAYTD) στην οποία ανέφερε πως δεν αναγνωρίζονται από το κράτος οι εκλεγμένοι μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, και μάλιστα το κράτος με μια μονόπλευρη απόφαση διόρισε μουφτήδες. Η Χαϊρουλλάχ ανέφερε πως οι εκλεγμένοι μουφτήδες κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιώθηκαν στα πλαίσια της ελεύθερης έκφρασης, και ότι το 2013 με μια πρόσθετη ρύθμιση, λήφθηκε απόφαση διορισμού ιμάμηδων για την διδασκαλία του Κορανίου σε μειονοτικά σχολεία και τζαμιά.

Μιλώντας σε αυτή την συνεδρία η Μελέκ Κιρματζί, είπε πως η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και η τάση αύξησης των εγκλημάτων μίσους σε βάρος μεταναστών και προσφύγων (συνήθως μουσουλμάνων), αποτελεί ένα ανησυχητικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Η Κιρματζί ανέφερε πως οι επιθέσεις σε βάρος της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης δημιούργησαν φόβο και ανησυχία μέσα στην μειονότητα, πως όπως ανέφερε και η αναφορά του 2012 των ΗΠΑ για την θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα συνέβησαν πολλά αντιμουσουλμανικά περιστατικά, και ότι τον Μάρτιο του 2012 γράφτηκε σε Μπεκτασίδικο τάφο το σύνθημα ¨Ο πιο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος¨. Στο τέλος αυτής της συνεδρίας, η Ελλάδα κάνοντας χρήση του δικαιώματος απάντησης, αναφορικά με την εκλογή των μουφτήδων είπε πως δεν υπάρχει ένας πάγιος κανόνας σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες και ότι στην Τουρκία οι μουφτήδες δεν διορίζονται από την κοινότητα των πιστών αλλά διορίζονται από το κράτος. Ισχυρίστηκε επίσης πως με την τροπολογία που ψηφίστηκε το 2013 δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο στάτους των ιμάμηδων και ότι αυτό δεν αποτελεί επέμβαση του κράτους στις θρησκευτικές υποθέσεις. Η Ελλάδα ανέφερε πως και ο πατριάρχης στο Φανάρι εκλέγεται από την Τουρκία και ότι δεν αντιλαμβάνεται τον λόγο για τον οποίο η μειονότητα δεν είναι ικανοποιημένη από την νέα ρύθμιση.

Πραγματοποιούνται πολλές αντιμουσουλμανικές επιθέσεις σε βάρος της μειονότητας στην Δυτική Θράκη

Στην τελευταία συνεδρία που είχε ως θέμα τον ρόλο της πολιτικής ηγεσίας και της νομοθεσίας για τα εγκλήματα μίσους, πήρε τον λόγο πάλι η Περβίν Χαϊρουλλάχ, είπε πως ο σχολιασμός σχετικά με την επιλογή του πατριάρχη στην Τουρκία ήταν λάθος, περιέγραψε πως γίνεται η επιλογή του πατριάρχη και ακολούθως ζήτησε από την Ελλάδα την απόδοση του κατοχυρωμένου με διεθνείς συνθήκες δικαιώματος της Τουρκικής Μειονότητας για εκλογή των θρησκευτικών της ηγετών.

Μιλώντας στην ίδια συνεδρία η Κιρματζί, ανέφερε πως είναι ανάγκη τα κράτη στην πολιτική να παραμείνουν μακριά από την ρητορική μίσους, και ότι το ελληνικό κοινοβούλιο παρέμεινε αδύναμο απέναντι στην ρητορική του μίσους. Η ABTTF ανέφερε πως τον Ιανουάριο του 2013 την ώρα που ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν εξέφραζε την αντίδραση του για τον νόμο των 240 ιμάμηδων, υπέστη λεκτική επίθεση από το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Η Κιρματζί ανέφερε πως είναι ανάγκη να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικές ποινές ενάντια στην ρητορική και στα εγκλήματα μίσους και ανάλογες με τα διαπραχθέντα αδικήματα, και ζήτησε από την Ελλάδα να μεταφράσει στα ελληνικά τον οδηγό που ετοίμασε ο ΟΑΣΕ για εκπαιδευτικούς, σχετικά με τον αγώνα κατά της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων σε βάρος των μουσουλμάνων

…………..

Εφ. Μπιρλίκ 23/5/2013

Previous Article

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Next Article

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *