Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

No Comments Share:

Επιστροφή πίσω ;

Εισήλθαμε σε μια πολύ περίεργη περίοδο για τον αγώνα διεκδίκησης δικαιωμάτων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Στα τελευταία 1-2 χρόνια υπάρχουν σοβαρές υποψίες σχετικά με το αν υπάρχει μια στάση, μια πρακτική, μια πολιτική κατά της Τουρκικής Κοινότητας Δυτικής Θράκης. Την μειονότητα την απασχολούσε το ερώτημα αν ¨υπάρχει μήπως μια στάση ενάντια μας και μια αλλαγή στην πολιτική; ¨.

Εξελίξεις της τελευταίας περιόδου κατέστησαν αυτό το ερώτημα πεποίθηση Σύντομα θα αντιληφθούμε αν αυτό το περιβάλλον που έχει συσταθεί κατά των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, εκφράζει ή όχι μια αλλαγή στην μειονοτική πολιτική του κράτους. Βλέποντας πάντως τα γεγονότα γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει μια μέθοδος εκφοβισμού της μειονότητας.

Βλέποντας κάποιος τις εξελίξεις των τελευταίων τριών μηνών δεν μπορεί παρά να καταλήξει πως ¨κάτι τρέχει¨. Ας αρχίσουμε από την επίθεση-έλεγχο, πείτε το όπως θέλετε, στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Όλοι ξέρουν (και φυσικά και το κράτος ξέρει) πως το 1983 κατέβηκαν οι πινακίδες των ιστορικών μειονοτικών συλλόγων με την επωνυμία ¨τουρκικός¨ και αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας τους. Η Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης και η Ένωση Τούρκων δασκάλων Δυτικής Θράκης, με αφαιρεμένη εδώ και 30 χρόνια σχεδόν, την άδεια τους, συνέχισαν την παρουσία τους. Το κράτος εφάρμοσε αυτήν την πολιτική απόφαση στα πλαίσια της πολιτικής πως ¨Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη¨. Όσο και αν υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις για το κλείσιμο των συλλόγων μας, οι αποφάσεις αυτές ήταν 100% πολιτικές.

Εξ αυτών των τριών συλλόγων η Τουρκική Ένωση Ξάνθης συνέχισε τον νομικό αγώνα για 25 χρόνια και κέρδισε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου εμφάνισε ξεκάθαρα την μεγάλη αδικία που έγινε στην μειονότητα. Αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας των συλλόγων μας, αλλά το κράτος στην πράξη δεν έκλεισε ή δεν μπόρεσε να κλείσει τους συλλόγους μας. Οι σύλλογοι στην πράξη συνέχισαν να υπάρχουν. Μάλιστα η Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής και η Τουρκική Ένωση Ξάνθης που ονομάζονται από τους ομογενείς ¨σύλλογος¨, συνέχισαν να αποτελούν σημείο συνάντησης. Τα κυλικεία αυτών των συλλόγων συνέχισαν να κάνουν καφέδες και τσάι χωρίς να κόβουν ή καλύτερα χωρίς να μπορούν να κόψουν απόδειξη. Όλοι ξέρανε πως αυτό ίσχυε έτσι για 30 χρόνια, και το κράτος ήξερε πως λόγω της μεγάλης αδικίας έτσι ήταν υποχρεωμένα να δουλεύουν. Πριν από κάποιο διάστημα εφοριακοί όταν πήγαν  για έλεγχο στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής, αυτό προκάλεσε σχόλια του τύπου ¨Νέα επίθεση μετά από 30 χρόνια¨. Η πράξη αυτή μετά από 30 χρόνια αναμονής, καταδικάστηκε στην μνήμη και στην συνείδηση της μειονότητας σαν μια πράξη περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική και νομική. Το πόσο σέβονται οι άνθρωποι της μειονότητας τους νόμους και το πόσο ευαίσθητοι είναι σε αυτά τα θέματα το ξέρουν καλύτερα οι ηγέτες του κράτους. Η μειονότητα αυτή ποτέ δεν υπήρξε παράνομη και ποτέ δεν κινήθηκε ενάντια στους νόμους. Ακόμα αντηχούν στα αυτιά μας οι ομιλίες Ελλήνων πολιτικών που ορκίζονταν πως ¨Εάν υπάρχει μια μειονότητα παράδειγμα όχι στην Ευρώπη αλλά στον κόσμο όλο, αυτή είναι η μειονότητα στην Δυτική Θράκη¨. Η μειονότητα και φυσικά η Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής σε αυτό το θέμα έχουν δίκιο. Και το δίκιο τους πηγάζει από την μεγάλη αδικία που έγινε πριν από 30 χρόνια στους συλλόγους μας, δηλαδή στην μειονότητα μας, και η οποία παρά την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου δεν επανορθώνεται.

Πρέπει όμως  να βλέπουμε το περιστατικό διαφορετικά, και να μην χάνουμε το δάσος βλέποντας το δέντρο.

Ένα άλλο θέμα που έφερε σε δύσκολη θέση την μειονότητα και επιχειρήθηκε να την στριμώξει στην γωνία έχει σχέση με την εκπαίδευση. Την ώρα που η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης με ισχυρή φωνή ζητά ¨νηπιαγωγεία που θα παρέχουν εκπαίδευση στα τουρκικά και ελληνικά¨, το κράτος προτίμησε να πάρει αντίμετρα. Ξέρουμε όλοι το θέμα εγγραφής που προέκυψε φέτος στα δημοτικά σχολεία. Η διοίκηση λέγοντας πως ¨εάν το παιδί σου δεν πάει στο νηπιαγωγείο δεν το εγγράφω στο δημοτικό¨, προσπαθεί έμμεσα να εμποδίσει το αίτημα της μειονότητας για νηπιαγωγεία.

Το πιο καλό παράδειγμα για αυτό, ήταν το θέμα εγγραφής στον Εχίνο. Το κράτος με αυτή την μέθοδο δημιούργησε στην πράξη μια κατάσταση στην οποία τα παιδιά της μειονότητας πηγαίνοντας στα ¨κρατικά νηπιαγωγεία¨ (αφού δεν υπάρχουν και μειονοτικά¨) επιχειρεί να εδραιώσει περαιτέρω την πολιτική του, λέγοντας πως ¨η μειονότητα πάει στα κρατικά νηπιαγωγεία, δεν υπάρχει ανάγκη για μειονοτικά νηπιαγωγεία, δεν τα ζητάει κανείς¨. Πιστεύω πως και οι έλεγχοι που γίνονται στους παιδικούς σταθμούς του συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να αξιολογηθούν.

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε αυτήν την περίοδο ήταν η κρίση ιμάμη στην Ρόδο. Τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο με βάση το οποίο απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του ο Ιλτέρ Μέτσο που ήταν ιμάμης στο μοναδικό ανοιχτό τζαμί στη Ρόδο και τοποθετήθηκε ένας ¨διορισμένος ιμάμης¨. Και δεν πρέπει να ξεχνιούνται οι έλεγχοι στον σύλλογο που ίδρυσαν οι ομογενείς στην Ρόδο. Επίσης οι επιθέσεις και οι στοχοποιήσεις μέσα από ειδήσεις και σχόλια ενάντια σε φορείς της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και στους ηγέτες αυτών των φορέων, συνέβαλαν στην δημιουργία ξανά και μετά από πολλά χρόνια, ενός κλίματος έντασης. Επίσης δεν φαίνεται να είναι καθόλου τυχαίες και οι αλλεπάλληλες επερωτήσεις στην βουλή που στοχοποιούν την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, τους φορείς, τους ηγέτες της και το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή.

Δίπλα σε όλα αυτά συζητιέται εντός της μειονότητας και το άτυπο εμπάργκο που εφαρμόζουν τα τελευταία 2 χρόνια οι Έλληνες της τοπικής αυτοδιοίκησης στις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της μειονότητας. Αρμόδιοι που πριν από 4-5 χρόνια μετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις της μειονότητας , πλέον μετέχουν σε λίγες.

Τα περιστατικά και τα μέτρα που παραθέσαμε παραπάνω, η μειονότητα τα ξέρει πολύ καλά από 20-25 χρόνια πριν. Ελπίζουμε να μην υπάρξει μια πραγματική επιστροφή προς τα πίσω !

Εφ. Γκιουντέμ 29/11/2012

Οζάν Αχμέτογλου

 Σχ : Έτσι είναι, αν συνηθίσεις να παίζεις μπάλα ενάντια σε αδιάφορους ή σε λαδωμένους παίχτες, μετά σε πειράζει όταν έστω και στο 85΄ ξυπνήσουν και οι άλλοι….

Previous Article

ΠΑΛΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΜΑΡΤΥΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΑ ΚΟΥΡΔΙΚΑ

Next Article

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΚΚ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *