Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΖΕΓΚΙΖ ΟΜΕΡ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΙΛΛΕΤ

No Comments Share:

Η εφημερίδα Μιλλέτ πάλι στο στόχαστρο !!!

Ο Τζεγκίζ Ομέρ πάλι στον ανακριτή !!!

Άρχισε έρευνα σε βάρος του επειδή υπερασπίστηκε τα μειονοτικά δικαιώματα.

Μετά από ενδιαφέρον κείμενο-καταγγελία του ξανθιώτη δικηγόρου Στέργιου Γιαλάογλου προς την εισαγγελία, στις 9/5/2013 άρχισε κρατική έρευνα σε βάρος του ιδιοκτήτη και διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας Μιλλέτ, Τζεγκίζ Ομέρ.

Ο δικηγόρος Γιαλάογλου στην καταγγελία του, βάζοντας να μεταφράσουν άρθρα του Τζεγκίζ Ομέρ από τα υπ. αρ. 329 και 345 φύλλα της εφημερίδας Μιλλέτ, υποστηρίζει πως κάποιες εκφράσεις των άρθρων συνιστούν αδίκημα, αποτελούν παραβίαση του εκλογικού νόμου, δύνανται να προκαλέσουν αναταραχή μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, ασκούν πίεση με την απειλή χρήσης βίας, απειλούν την κοινωνική ειρήνη και εξωθούν τους ανθρώπους σε ταραχές.

Με τους εν λόγω ισχυρισμούς ο Τζεγκίζ Ομέρ αντιμετωπίζει ποινή από 2 έως 5 έτη φυλάκισης. Η εισαγγελέας έδωσε εντολή στην αστυνομία για διενέργεια έρευνας και ο Τζεγκίζ Ομέρ κλήθηκε τρεις φορές στην αστυνομία Ξάνθης και έδωσε καταθέσεις. Αυτή την στιγμή το στάδιο της προανάκρισης περατώθηκε και ο φάκελος στάλθηκε πάλι στην εισαγγελία. Αναμένεται η απόφαση της εισαγγελέως σχετικά με το να θα γίνει ή όχι δικαστήριο.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης έχουν ως εξής : Ο Τζεγκίζ Ομέρ κατηγορείται πως στο υπ. αρ. 329 φύλλο της εφημερίδας Μιλλέτ, και συγκεκριμένα με το άρθρο με τίτλο ¨Αν δεν θέλουμε να μείνουμε χωρίς βουλευτή να ψηφίσουμε στην Ξάνθη τον Ζεϊμπέκ και στην Ροδόπη τον Χατζηοσμάν¨, παραβίασε τον εκλογικό νόμο, διασφάλισε την εκλογή των Ζεϊμπέκ και Χατζηοσμάν ασκώντας πίεση στην μειονότητα, και προκάλεσε αναταραχές μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών.

Στην καταγγελία αναφέρεται πως όντως συνέβησαν αυτά τα δήθεν περιστατικά.

Οι κύριες κατηγορίες αφορούν το άρθρο με τίτλο ¨Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης επανέρχονται¨ που γράφτηκε στο υπ.αρ. 345 φύλλο της Μιλλέτ, μετά από την επίσκεψη του αντιπροέδρου της T.C. Μπεκίρ Μποζντάγ στην Δυτική Θράκη.

Καταρχήν στην ανάκριση στην αστυνομία του απεύθυναν ερωτήσεις όπως ¨Γιατί σε κάθε άρθρο σου μιλάς για τουρκική μειονότητα, σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάννης η μειονότητα είναι μουσουλμανική μειονότητα, γιατί λες τους Πομάκους Τούρκους, γράφοντας κάτι τέτοιο κινείσαι παράνομα¨ και του είπαν πως ¨Εσύ ζεις στην Ελλάδα, αυτοί που ζούνε εδώ είναι Έλληνες και είναι υποχρεωμένοι να λένε πως είναι Έλληνες¨.

Στο άρθρο αυτό η φράση ¨Άλλωστε η ιστορία των Βαλκανίων μνημονεύεται περισσότερο με πόνους και γενοκτονίες σε βάρος των Τούρκων και των μουσουλμάνων. Και τόσο πολύ, που από τότε που έφυγε ο Οθωμανός από την περιοχή, σχεδόν εξαφανίστηκε η λέξη ειρήνη¨ ερευνάται αν επιδιώκει την επαναφορά των Οθωμανών.

Από την παράγραφο ¨Η λέξη ειρήνη τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να στολίζει την γλώσσα μας. Καθώς η μητέρα πατρίδα μας Τουρκία τα τελευταία χρόνια στηρίζει την κληρονομιά της στα Βαλκάνια (πολιτισμός, κοινότητες κ.α) θυμάται τους παρατημένους εδώ ανθρώπους, και στέλνει κρατικούς αξιωματούχους εκεί όπου ζούνε, άρχισε περισσότερο να γίνεται λόγος για γαλήνη και ειρήνη. Διότι η Τουρκία είναι μια γιγάντια χώρα των 80 εκατομμυρίων. Η μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή της. Χάρη σε αυτή τη δύναμη έχει την ισχύ ώστε να αποτελέσει στοιχείο ισορροπίας και διασφάλισης ειρήνης στα Βαλκάνια¨ ερευνάται αν η φράση ¨ισχυρή¨ υπονοεί την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας. Σε περίπτωση που εννοεί αυτό, αναφέρεται πως αυτό αποτελεί ένα σοβαρό αδίκημα.

Μια άλλη φράση σχετικά με την οποία ασκούνται κατηγορίες είναι η ¨ Με την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους μας, αρχίζοντας από τους συγγενείς μας. Όποιο και αν είναι το τίμημα να μην στείλουν τα παιδιά τους στα ελληνικά νηπιαγωγεία. Να τα στείλουν στα νηπιαγωγεία που λειτουργούν στα πλαίσια του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης¨.

Το τελευταίο μέρος δηλαδή αυτής της παραγράφου – μεταφράστηκε ως ¨ Να τα στείλουν στα νηπιαγωγεία που λειτουργούν στα πλαίσια του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης¨, δηλαδή αντί για παιδικούς σταθμούς μεταφράστηκε σε νηπιαγωγεία. Η κατηγορία εδώ είναι η προτροπή για ανυπακοή, το ότι εξωθεί τους ανθρώπους να μην στέλνουν τα παιδιά τους στα κρατικά σχολεία, αλλά στα ¨δήθεν νηπιαγωγεία¨, και ότι με αυτό τον τρόπο κινήθηκε έναντι στον νόμο και ότι καλεί την μειονότητα σε διέγερση κατά του κράτους.

Επίσης ως υποστηρικτικό αυτής της κατηγορίας, παρουσιάζεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μύκης που στήριζε το αίτημα για μειονοτικά νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με δικηγόρους γίνεται αντιληπτό πως με βάση αυτές τις κατηγορίες θα ανοίξει έρευνα και για τα μέλη του Δ.Σ. του δήμου Μύκης.

Κατά την διάρκεια της κατάθεσης που ο Τζεγκίζ Ομέρ έδωσε στην αστυνομία μαζί με τους δικηγόρους του, αναφέρθηκε πως σχετικά με το αίτημα του δημοτικού συμβουλίου Μύκης για μειονοτικά νηπιαγωγεία, απόφαση που λήφθηκε παρά το ότι δεν εμπίπτει στα καθήκοντα τους, θα διεξαχθεί άλλη έρευνα, και ότι μετά τον Τζεγκίζ Ομέρ αυτόν τον φάκελο θα κοιτάξουν.

Ο Τζεγκίζ Ομέρ κλήθηκε για κατάθεση στην μονάδα κρατικής ασφάλειας, και του ειπώθηκε πως η εισαγγελέας δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα και ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή έρευνα. Η μονάδα θέλησε να ανακρίνει κατά μόνας τον Τζεγκίζ Ομέρ, αλλά καθώς αυτό ήταν παράβαση της διαδικασίας απορρίφθηκε από τους δικηγόρους.

Τελευταία ο Τζεγκίζ Ομέρ κατέθεσε εγγράφως στον εισαγγελέα στις 14/5/2013. Ο φάκελος έχει σταλεί στην εισαγγελία και αναμένεται η απόφαση της εισαγγελέως για το αν θα γίνει ή όχι δικαστήριο.

Σχολιάζοντας την έρευνα οι δικηγόροι του Τζεγκίζ Ομέρ, ο Οζέρ Ταλάτογλου και ο Γιάννης Μπάρκας έκαναν την εξής δήλωση :

Πιστεύουμε ότι στο τέλος της έρευνας ποτ με εισαγγελική εντολή άρχισε μετά την καταγγελία του δικηγόρου Γιαλάογλου, που έχει αναφερθεί στην επικαιρότητα με παρόμοιες καταγγελίες κατά μελών της μειονότητας, δεν θα γίνει δίκη. Διότι οι ισχυρισμοί της αναφερόμενης καταγγελίας φαίνεται ότι είναι αβάσιμοι. Αναφορικά με τις κατηγορίες του Γιαλάογλου, κατά την γνώμη μας από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει κανένα αδίκημα και ως εκ τούτου και ποινική υπόθεση. Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις, αποτελούν παραβίαση των εγγυημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελευθερία τύπου και έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να εμποδίζεται. Δεν πιστεύουμε πως θα ασκηθεί δίωξη. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα επέλθει το δίκαιο¨.

Εφ. Τρακιανίν Σεσί 16/5/2013

Previous Article

ΣΥΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ…

Next Article

ΚΙΤ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΒΟΜΒΩΝ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *