Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΜΕΤΕ ΣΤΗΝ ΜΠΙΡΛΙΚ

No Comments Share:

Μουφτής Μέτε : Ζητώ όλοι οι άνθρωποι μας να είναι ενωμένοι

 O εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Μπιρλίκ σχετικά με τον νόμο για τους 240 ιμάμηδες που έγινε δεκτός από την ελληνική βουλή τις περασμένες μέρες.

Στην συνάντηση που είχαμε ως εφημερίδα Μπιρλίκ μαζί του στις 1/1/2013, μας είπε πως ο νόμος αυτός δεν πρόκειται ποτέ να γίνει δεκτός, και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως ένα χτύπημα στην ελευθερία θρησκείας και συνείδησης της μειονότητας. Επίσης ο μουφτής Μέτε είπε πως ¨Είναι μεγάλη τύχη που η Τουρκία είναι εδώ μητέρα πατρίδα και κράτος-εγγυητής. Αλλά δυστυχώς το μεγαλείο της σκέψης της Τουρκίας δεν γίνεται αντιληπτό από την Ελλάδα και προκαλεί άλλες συμπεριφορές¨.

Ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης είπε τα εξής :

 ¨Αυτό που επιδιώκεται εδώ είναι η μειονότητα να μην σηκώσει κεφάλι, να αναλώσει εσωτερικά την δυναμική της, και ο αγώνας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων να παραμείνει ορφανός ή αδύναμος¨

¨Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης από την μέρα που παρέμεινε εδώ ως επίσημη μειονότητα, πάντοτε την έβαζαν να τραβάει βάσανα. Ή δόθηκε αξία σε αυτούς τους ανθρώπους ή φοβήθηκαν από αυτούς τους ανθρώπους και σε κάθε θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η μειονότητα τα τραβούσε. Εντέλει η μειονότητα αυτή παρά το ότι είναι Έλληνες πολίτες, δεν αντιμετωπίστηκαν ως τέτοιοι, δεν επιδείχτηκε τέτοια συμπεριφορά.

Και εσείς ξέρετε πως στα πολιτικά δικαιώματα υπήρχαν πολλά βάσανα. Τώρα έστω και αν δεν έχουν αποδοθεί όλα φαίνονται να δίνονται, και είμαι ευγνώμων για αυτό. Αλλά στα μειονοτικά δικαιώματα, η μειονότητα ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε ως εθνική μειονότητα, αλλά πάντα ως θρησκευτική. Πάντοτε γίνεται προσπάθεια να προβληθεί πως πρόκειται για θρησκευτική μειονότητα.

Κατά καιρούς αυτό περιλάμβανε την διάκριση ανάμεσα σε Πομάκους, Τούρκους και Τσιγγάνους καθώς και την στήριξη διαφόρων ομάδων που ήρθαν εδώ. Για αυτό το λόγο κάποιες δυνάμεις μέσα στην μειονότητα, πάντοτε χρησιμοποιούνταν. Αυτό που επιδιώκεται εδώ είναι η μειονότητα να μην σηκώσει κεφάλι, να αναλώσει εσωτερικά την δυναμική της, και ο αγώνας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων να παραμείνει ορφανός ή αδύναμος. Αυτή είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Η μειονότητα όμως παρά τις δύσκολες συνθήκες σπούδασε τα παιδιά της. Κατά τον τελευταίο καιρό όπως βλέπετε, διαθέτει άτομα σε κάθε επίπεδο, θαρραλέα, που ξέρουν τι θέλουν και ξέρουν τι κάνουν. Αυτοί είναι άτομα που και παγκόσμια και σε θρησκευτικές υποθέσεις, ξέρουν την δουλειά τους. Φυσικά και το κράτος ανάλογα με αυτά, αυξάνει την δόση του. Όπως έγινε και τον τελευταίο καιρό, έτσι και παλιότερα τους μουφτήδες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους επέλεγε η μειονότητα. Μπορεί το σχετικό άρθρο της συνθήκης των Αθηνών να μην εφαρμόστηκε επακριβώς, αλλά πάλι οι άνθρωποι της μειονότητας αναγνώριζαν ως μουφτήδες αυτούς που επέλεγαν οι ίδιοι. Αλλά από το 1985 που πέθανε ο μουφτής Κομοτηνής και το 1990 που πέθανε μουφτής Ξάνθης, στην θέση τους δεν μπήκε ο εκλεγμένος από τον κόσμο, αλλά διόρισαν αυτόν που επιθυμούσαν.

……………………

Είναι μεγάλη τύχη που η Τουρκία είναι εδώ μητέρα πατρίδα και κράτος-εγγυητής. Αλλά δυστυχώς το μεγαλείο της σκέψης της Τουρκίας δεν γίνεται αντιληπτό από την Ελλάδα και προκαλεί άλλες συμπεριφορές.

Παρά το ότι η Τουρκία σχετικά με την εκεί ελληνική μειονότητα, παραβλέποντας τα παλιά, αντισταθμίζει τα λάθη που έγιναν παλιά και φέρεται με τόση ανεκτικότητα, δυστυχώς η Ελλάδα αυτά δεν τα αντιλήφθηκε καλά. Δεν το έκανε αυτό στο θέμα τω μουφτειών, των βακουφίων και της εκπαίδευσης, και δεν μπόρεσε να αντιληφθεί πως αυτή η μειονότητα είναι Τουρκική.

Δηλαδή επειδή οι πλούσιοι Ρωμιοί της Τουρκίας έφυγαν από εκεί και με τα υπάρχοντα τους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, φταίει για αυτό ο φτωχός κόσμος της Δυτικής Θράκης, που δεν έχει που να πάει ; Δηλαδή επειδή έμειναν στα εδάφη τους και δεν έφυγαν, πρέπει να καταπέσουν πάνω τους ;

……………………

Αυτόν τον καιρό της οικονομικής κρίσης που απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι, τι έγινε και αγάπησαν τόσο την μειονότητα που θα διορίσουν 240 άτομα. Καταρχήν εγώ ζητάω μια απάντηση σε αυτό. Μπαϊράμι δεν είναι και εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια φιλιά. Καταρχήν αυτά τα φιλιά με φοβίζουν.

Εγώ πιστεύω το εξής, πάλι χρησιμοποιήθηκε η μειονότητα χάριν ψηφοθηρίας. Αυτό μου θυμίζει και το γεγονός πως ένα κυβερνητικό κόμμα συνέπραξε με τρία μη κυβερνητικά μέρη για να περάσει αυτός ο νόμος. Η μειονότητα ούτω η άλλως ήταν προσβεβλημένη από τον πρωθυπουργό, και τώρα κάνοντας αυτό, δυσαρέστησε τους μειονοτικούς ακόμη περισσότερο.

………………..

Τέλος επιθυμώ να πω το εξής : Αυτός ο νόμος αποτελεί ένα χτύπημα στην θρησκευτική μας ελευθερία. Οι στόχοι του είναι πολύ σκοτεινοί και κρυφοί. Ως Τουρκομουσουλμανική μειονότητα πρέπει να προσέξουμε πολύ. Την ώρα που έχουμε στο τζαμί τον ιμάμη που εκλέξαμε, είναι ανάγκη να μην υποστηρίξουμε αυτόν που θα φέρει άλλος. Έχουμε τους δασκάλους Κορανίου και τα φροντιστήρια Κορανίου, αυτά δουλεύουν πολύ καλά. Εμείς δεν ζητάμε κάτι τέτοιο από το κράτος. Δεν θέλουμε τέτοια υπαλληλική ιδιότητα και επέμβαση στην θρησκεία μας. Και ο κόσμος μας πρέπει να το υποστηρίξει αυτό. Όποιαν απόφαση και αν πάρει η μειονότητα μας, αυτήν την απόφαση πρέπει να εφαρμόζουν όλοι και σε αυτήν ζητώ να είναι ενωμένοι. Ευχαριστώ.

 Εφ. Μπιρλίκ 22/1/2013

Previous Article

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ

Next Article

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ¨ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *