Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΔΩΝ, ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

No Comments Share:

Γυρίζουμε 20 χρόνια πίσω ;

147791369632488

Οι εκλεγέντες από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης μουφτήδες Αχμέτ Μέτε (Ξάνθης) και Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ανέφεραν πως κατά την τελευταία περίοδο εφαρμόζεται πάλι ενάντια στην μειονότητα, η πολιτική του εκφοβισμού που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν.

Στην τελευταία χρονιά ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, διάφοροι φορείς της μειονότητας και οι εκπρόσωποι τους, βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι με δικαστικές διώξεις. Έγιναν μηνύσεις κατά των Μέτε και Σερίφ, διεξάγονται έρευνες, κλήθηκαν για κατάθεση και ασκήθηκαν διώξεις. Παρόμοιες πρακτικές ισχύουν και για άλλους μειονοτικούς φορείς.

Σχετικά με το θέμα αυτό μίλησαν στην εφημερίδα ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ,  ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητα Δυτικής Θράκης και μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και ο μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ.

ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ : ¨ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΩΣ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ¨
Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, στην δήλωση που έκανε στην Γκιουντέμ ανέφερε πως υπάρχουν κάποιοι κύκλοι οι οποίοι ανησυχούν από την ύπαρξη της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και είπε : ¨ Αυτό είναι κάτι που υπάρχει από παλιά , δεν είναι κάτι το καινούριο. Αλλά τον τελευταίο καιρό παραγίνεται. Η μειονότητα δηλαδή καταπιέζεται. Γίνεται προσπάθεια εκφοβισμού των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Mέσα σε αυτή την προσπάθεια εντάσσονται επιθέσεις, εκφοβισμοί, απειλές, δίκες και προσβολές κατά μουφτήδων της μειονότητας, φορέων, συλλόγων, και κατά του κόμματος της. Ιδιαίτερα μέσω του τύπου δημοσιεύονται ψευδείς ειδήσεις και σχόλια σχετικά με την μειονότητα, τους φορείς της μειονότητας και τους ηγέτες της μειονότητας. Τον τελευταίο καιρό όλοι βλέπουν ξεκάθαρα πως αυτό αυξήθηκε. Φυσικά και μεταξύ ημών, υπάρχουν κάποιοι που συντασσόμενοι με τον ελληνικό τύπο επιτίθενται κατά των ηγετών της μειονότητας. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι στο διαδίκτυο και στα σόσιαλ μίντια, συνεχώς καταφέρονται εναντίον μας, πετάνε λάσπη και μας προσβάλλουν.  Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πίσω από κάθε κουβέντα που λέμε, αναζητούν κακή προαίρεση. Ακόμη και αν κάνουμε αστείο, υπάρχουν κάποιοι που κινητοποιούνται και αναζητούν κακή προαίρεση. Καταβάλλεται μια προσπάθεια να προβληθούν οι φορείς της μειονότητας και οι Τούρκοι-μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης ως εχθροί της Ελλάδας. Εγώ πιστεύω πως πρόκειται για μια κίνηση συστηματική και σχεδιασμένη¨.


¨ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΖΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ¨

Ο Αχμέτ Μέτε είπε πως από την τουρκομουσουλμανική κοινότητα που ζει στην δυτική Θράκη, δεν ήρθε και δεν πρόκειται να έρθει καμία ζημία σε αυτήν εδώ την χώρα : ¨Επιδιώκεται η μειονότητα αυτή να μην έχει δικαίωμα να μιλά, να μην έχει μουφτή, να μην έχει ιμάμη και να μην υπάρχουν πολιτικοί που θέτουν τα δικαιώματα της.  Δείτε σήμερα τηλεφώνησαν από μια εφημερίδα και μου είπαν πως ο μητροπολίτης δήλωσε πως η προσευχή δεν είναι ένα σόου, υπενθύμισαν πως μετά από παράπονα η λειτουργία στην εκκλησία γίνεται με κλειστά μικρόφωνα και ρώτησαν εάν το εζάν διαβάζεται ή όχι από τα μεγάφωνα. Υπό μια έννοια δηλαδή επιδιώκεται να μην διαβάζεται από τα μεγάφωνα το εζάν. Εγώ τους είπα πως αυτό που είπε ο μητροπολίτης είναι σωστό. Τους εξήγησα πως το εζάν δεν είναι προσευχή αλλά κάλεσμα για προσευχή. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με το χτύπημα της καμπάνας των εκκλησιών. Τους είπα πως τελούμε την προσευχή μας εντός του τζαμιού και δίχως μεγάφωνα και τους εξήγησα πως η προσευχή μας κρατά 15 λεπτά.  Προσπάθησα να τονίσω πως δεν πρέπει να μπερδεύεται το εζάν με την προσευχή. Γίνεται όμως αντιληπτό πως κάποιοι κύκλοι ή άτομα, ενοχλούνται από τον ήχο του εζάν που ακούγεται από τα τζαμιά¨.

¨ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ, ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΣΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ¨

Ο μουφτής Μέτε ανέφερε πως ενώ δεν άλλαξε τίποτε στην ζωή της μειονότητας, τον τελευταίο καιρό υπήρξαν κάποιες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος της. Είπε πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί οι πιέσεις σε βάρος της. Ο Μέτε είπε : ¨Οι απειλές κατά των ιμάμηδων, οι αρνητικές ειδήσεις και σχόλια κατά των θρησκευτικών λειτουργών και οι απαγωγές και απειλές που έγιναν πέρσι σε βάρος φίλου μας αποτελούν τμήματα ενός συνόλου. Επιθυμώ να πω πως αυτά δεν είναι σωστά. Δεν είναι σωστό δηλαδή να επιδιώκεται με διώξεις, δίκες και δικαστήρια να εκφοβιστούν οι φορείς και οι ηγέτες της μειονότητας. Εμείς δίνουμε αγώνα για τα δικαιώματα και τον δίνουμε δίχως να σπάμε και να καταστρέφουμε.¨

¨ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΛΕΩ ΤΑ ΣΩΣΤΑ¨

Ο μουφτής Μέτε ανέφερε πως θα συνεχίσει να λέει αυτά που κρίνει ως σωστά για το δίκαιο και τα δικαιώματα της μειονότητας : ¨Για όσο θα είμαι σε αυτό το αξίωμα θα συνεχίσω να λέω τα σωστά. Ας το ξέρουν αυτό όλοι. Δεν φοβάμαι κανέναν να πω τις αλήθειες. Θα συνεχίσουμε να λέμε τις αλήθειες σχετικά με την μειονότητα και τον κόσμο μας, για το δίκιο και τα δικαιώματα τους. Επιθυμώ να αναφέρω ως πολίτης αυτής της χώρας πως αυτές οι πιέσεις που ασκούνται κατά της μειονόητας είναι άκρως λανθασμένες¨.

ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΕΡΙΦ

¨ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ, ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΥΤO ΔΕΙΧΝΟΥΝ¨

Ο μουφτής Κομοτηνής απαντώντας στις ερωτήσεις της Γκιουντέμ, άρχισε λέγοντας πως ¨Σας ευχαριστώ που μας παρέχετε  την ευκαιρία με την ερώτηση σας να πούμε τις απόψεις μας σχετικά με ένα θέμα που αφορά τα δύο τελευταία έτη την μειονότητα μας¨

Ο μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ τόνισε πως υπάρχουν σημάδια πως σε σημαντικό βαθμό υπάρχει μια επιστροφή στην πολιτική εκφοβισμού της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, πολιτική που εφαρμόζονταν στο παρελθόν.

………………

Πριν από 15-20 χρόνια τι υπήρχε ;  Υπήρχε μια πολιτική εκφοβισμού της μειονότητας. Υπήρχαν περιστατικά δικαστηρίων πάνω στην μειονότητα μας. Οι γεροντότεροι μας περιγράφοντας εκείνη την περίοδο, μιλούσαν για μια δικαστική και αστυνομική καταπίεση. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η δικαστική πίεση κατά της μειονότητας. Έχουμε εισέλθει σε ένα σπιράλ διώξεων, μηνύσεων, κλήσεων για κατάθεση και δικών. Μόνο τον τελευταίο χρόνο εγώ κλήθηκα μια φορά στην εισαγγελία και δύο φορές στην αστυνομία. Και αυτά δεν είναι μόνο για μένα, τα ίδια ισχύουν για τον μουφτή Ξάνθης και για άλλους εκπροσώπους μειονοτικών φορέων. Τα περιστατικά αυτά δείχνουν πως επιστρέφει η πολιτική εκφοβισμού¨.

¨ΠΑΡΑΤΗΡΩ  ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟ 20 ΕΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟ¨

Ο Ιμπραήμ  Σερίφ υπενθυμίζει πως λόγω αυτών που συνέβησαν σε μια κηδεία στην Γλαύκη, ασκήθηκε δίωξη κατά του Μέτε : ¨Μηνύσεις υποβλήθηκαν κατά του μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και του αδελφού μας ιμάμη στην Γλαύκη. 10-15 μέρες μετά από την κηδεία στην Γλαύκη παρόμοιο περιστατικό υπήρξε και στον Άρατο. Θα θυμάστε πως ένας νέος ομογενής μας που ζούσε στην Γερμανία πέθανε όταν έγινε ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο. Στον Άρατο έγινε η κηδεία του. Από το πρωί εκείνης της μέρας υπήρχε μπροστά στο κτίριο όπου είναι τα γραφεία μας ένα ξένο αυτοκίνητο. Ηλεγχε τον περίγυρο και όσους έμπαιναν και έβγαιναν στο γραφείο. Δεν μπορέσαμε να το κατανοήσουμε αυτό. Την ίδια μέρα πέθανε ένας αδερφός μας θρησκευτικός λειτουργός και εμείς πήγαμε στην κηδεία του. Το ίδιο αμάξι υπήρχε και εκεί. Όταν φύγαμε από την κηδεία και έφτασα στο σπίτι μου το ίδιο αμάξι περίμενε στο σπίτι μου. Μετά το μεσημέρι πήγα στο χωράφι και αυτό ήταν από πίσω μου. Όταν ρώτησα ¨γιατί παρακολουθείτε¨, είπαν πως είναι αστυνομικοί. Σκεφτήκαμε πως μετά από το περιστατικό στην Γλαύκη, τεθήκαμε υπό παρακολούθηση για να μην γίνει κάτι παρόμοιο και στον Άρατο. Και μόνο αυτό ; Τις περασμένες μέρες όταν πήγαμε για πικνίκ  με θρησκευτικούς λειτουργούς μας, είδαμε πως πριν από εμάς είχαν πάει οι αστυνομικοί. Φυσικά ο άνθρωπος αναστατώνεται από αυτά. Εμείς αυτά τα ζήσαμε χρόνια πριν. Αλλά τα τελευταία 10-15 χρόνια αυτά δεν υπήρχαν.  Επίσης οι αστυνομικές έφοδοι  στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής και στον Σύλλογο Επιστημόνων, μου δίνουν την εντύπωση πως επιστρέψαμε 20 χρόνια πριν. ¨
¨ΟΤΙ ΛΕΓΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΗ Η ΤΑΝΑΛΙΑ ; ¨

Ο Σερίφ εξέφρασε την έκπληξη του για αυτή την κατάσταση με τα δικαστήρια με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η μειονότητα και είπε : ¨ Δείτε εμένα την περασμένη εβδομάδα με κάλεσαν και με ρώτησαν ¨εσάς με ποια ιδιότητα σας κάλεσαν στα εγκαίνια των κεντρικών γραφείων του DEB¨ . Σε αυτό το θέμα πήραν κατάθεση από εμένα. Την ηγεσία του DEB την κάλεσαν να δώσει κατάθεση για άλλα θέματα ή έκαναν μηνύσεις εναντίον τους. Έθεσαν υπό έρευνα την ομιλία του μουφτή Ξάνθης. Όπως ανέφερα, η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης ότι έκαμνε και έλεγε πριν από 10 χρόνια, τα ίδια λέει και τώρα.  Ποιος ο λόγος λοιπόν για αυτή την δικαστική τανάλια ; Οι επανειλημμένες έρευνες, καταθέσεις και κλήσεις στην αστυνομία και η επανάληψη τους με διαλλείματα μας θυμίζει κάτι. Αντιλαμβανόμαστε πως επιδιώκεται να ασκηθεί πίεση πάνω μας¨.
¨Αυτό δεν αρμόζει καθόλου στην πατριδα μας την Ελλάδα¨

Ο μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ περιέγραψε ότι η πορεία προς τα πίσω αντί της απόδοσης των δικαιωμάτων προς την τουρκικής μειονότητα δυτικής Θράκη είναι κάτι που δεν αρμόζει καθόλου στην πατρίδα μας την Ελλάδα και είπε : ¨Από τα γεγονότα αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν επιστροφή στην προ 20 ετών πολιτική του εκφοβισμού. Άραγε αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν πως με την μη απόδοση των δικαιωμάτων στην μειονότητα,  βρίσκονται ενάντιοι στο διεθνές δίκαιο ; Η μειονότητα αυτή δικαιούνταν να έχει πάρει εδώ και καιρό τα δικαιώματα της. Επιθυμώ να πω πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή πλεύσης σε αυτό το λάθος. Επιδιώκεται να ασκηθεί ηθική πίεση πάνω στην μειονότητα. Eπιδιώκεται η αφομοίωση, ο εκφοβισμός και η ουδετεροποίηση της.  Επιδιώκεται να ασκηθεί μια ψυχολογική πίεση. Πιστεύω πως η δίωξη σε βάρος του μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και του ιμάμη Γλαύκης είναι κάτι εκτός νόμου. Σύμφωνα με την θρησκεία μας την κηδεία του θανόντος την κάνει αυτός που επιθυμεί η οικογένεια του. Ή αν υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση εφαρμόζεται εκείνη. Στην δυτική Θράκη υπάρχουν δύο μουφτήδες εκλεγέντες από τον λαό. Η αγνόηση τούτου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ηθική πίεση. Πιστεύω πως αυτού του είδους τα λάθη πρέπει να σταματήσουν¨.

http://gundemgazetesi.com/haber/detay/2221

31/10/2016

Previous Article

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΟΥ ΙΜΑΜΗ ΓΛΑΥΚΗΣ

Next Article

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *