Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ ΣΕ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

1 Comment Share:

Τα τουρκικά σίριαλ χάλασαν και την δυτική Θράκη

 

turk-dizileri-bati-trakyayi-da-bozdu-h1466972428-58d816

Ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε κάνοντας εντυπωσιακές δηλώσεις στην εφημερίδα μας την Ακίτ, μας είπε πως ¨ Οι εκπομπές κάποιων τουρκικών καναλιών άρχισαν να μας προκαλούνε πολιτιστική διάβρωση. Τούρκοι που ζούνε στην Ελλάδα λένε πως ¨Εάν έτσι είναι στην Τουρκία η ζωή, τέτοια πρέπει να γίνει και σε εμάς¨ και έτσι απομακρύνονται από την οθωμανική κουλτούρα.Έλληνες που παρακολουθούνε αυτά τα σίριαλ λένε πως ¨Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι είναι πιο μπερμπάντηδες από εμάς¨. Αυτά είναι ανάγκη να μην τα προκαλούμε¨.
Ο Αχμέτ Μέτε-μουφτής Ξάνθης της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης έκανε εντυπωσιακές δηλώσεις στην εφημερίδα Ακίτ. Ο Μέτε είπε πως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης βιώνουν το ευλογημένο Ραμαζάνι όπως τα ¨παλιά Ραμαζάνια¨ και παραπονέθηκε ότι τα τουρκικά σίριαλ εξαφανίζουν την οθωμανική κουλτούρα. Ο Μέτε χρησιμοποίησε την φράση ¨ Οι εκπομπές κάποιων τουρκικών καναλιών άρχισαν να μας προκαλούνε πολιτιστική διάβρωση. Τούρκοι που ζούνε στην Ελλάδα λένε πως ¨Εάν έτσι είναι στην Τουρκία η ζωή, τέτοια πρέπει να γίνει και σε εμάς¨ και έτσι απομακρύνονται από την οθωμανική κουλτούρα.Έλληνες που παρακολουθούνε αυτά τα σίριαλ λένε πως ¨Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι είναι πιο μπερμπάντηδες από εμάς¨. Αυτά είναι ανάγκη να μην τα προκαλούμε¨

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ-ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ

Ο μουφτής Ξάνθης της τουρκική μειονότητας δυτικής Θράκης που μετείχε στην Άγκυρα στην παρουσίαση του βιβλίου ¨Το Ισλάμ στα Βαλκάνια¨ που οργάνωσε η ΤΙΚΑ, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή της Ακίτ Ραμαζαν Καλκάν, έκανε σχόλια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι. Ο Μέτε ο οποίος μεγάλο τμήμα της εκπαίδευσης του την ολοκλήρωσε στην Τουρκία, ανέλαβε καθήκοντα ως εκλεγμένος μουφτής το 2007. Ο Μέτε περιγράφει πως η Ελλάδα προσπαθεί μέσω των διορισμένων μουφτήδων να μειώσει την επίδραση των εκλεγμένων μουφτήδων και προσθέτει : ¨Σε εμάς οι μουφτήδες συνεχίζουν να εκλέγονται με το οθωμανικό σύστημα. ΟΙ μουφτήδες εκλέγονται, αναλαμβάνουν καθήκοντα και συνεχίζουν αυτά τα καθήκοντα τους μέχρι να πεθάνουν. Το 1985 στην Κομοτηνή και το 1990 στην Ξάνθη, όταν πέθαναν οι μουφτήδες, ενώ η Ελλάδα θα έπρεπε να ανακηρύξει εκλογές, προτίμησε να εγκαταλείψει το προερχόμενο από τους Οθωμανούς σύστημα και πήγε σε διορισμό μουφτήδων. Το ελληνικό κράτος από την δεκαετία του 90 δεν αποδέχεται τους εκλεγμένους μουφτήδες. Αντί αυτού, προσπαθεί να μας αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα μέσω της πρακτικής του διορισμού ¨μουφτήδων – μαριονέτες¨. Αλλά ο μειονοτικός τουρκικός λαός στηρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες του¨.

¨ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΙΡΙΑΛ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΕ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ¨

Ο Μέτε τονίζει πως τα Ραμαζάνια στην Δυτική Θράκη είναι ¨παλιού τύπου Ραμαζάνια¨ και λέει πως  ¨Σε εμάς ο μήνας του Ραμαζανιού συνεχίζεται όπως ήταν επί Οθωμανών. Τα τελευταία έτη υπήρξε κάποια μικρή αλλαγή. Και ο λόγος για αυτό είναι οι εκ Τουρκίας εκπομπές. Οι τουρκικές εκπομπές μας απομάκρυναν από πολλές μας ομορφιές. Κάποιοι είπαν πως  ¨Εάν έτσι είναι στην Τουρκία η ζωή, τέτοια πρέπει να γίνει και σε εμάς¨  και άρχισαν έτσι να απομακρύνονται από την οθωμανική κουλτούρα και τρόπο ζωής. Εμείς στο παρελθόν ήμασταν πιο δεμένοι στις αξίες μας και παρά την καταπίεση από τους Έλληνες στηρίζαμε την κουλτούρα μας. Κάποιες εκπομπές σε τουρκικά κανάλια άρχισαν να προκαλούνε πολιτιστική διάβρωση σε εμάς¨.

………………..

Τα νέα κορίτσια μας δεν γινόταν να είναι ασκεπείς. Στην Δυτική Θράκη επικρατούσε μια ζωή συνδεδεμένη με την θρησκεία. Στους δρόμους μας δεν υπήρχε ασκεπές κορίτσι. Μέσα από αυτές τις τηλεοράσεις βλέπουμε πως αλλάζει ο ισλαμικός τρόπος ζωής. Πλέον κορίτσια που έχουν έρθει σε εποχή γάμου κάνουν βόλτες άνετα χωρίς να καλύπτονται. Άρχισαν πια να εμφανίζονται και σε εμάς καταστάσεις κατά τις οποίες θέλουν να μπαίνουν και να γυρνάνε στα σπίτια με τα παπούτσια, όπως βλέπουν στα σίριαλ. Ότι προβάλλεται στις τουρκικές τηλεοράσεις, τα ίδια θέλει να κάνει και η δική μας νέα γενιά. Η νέα μας γενιά ρυθμίζει την ζωή της με αυτά που δίνονται στις τουρκικές τηλεοράσεις.  Οι νέοι προσπαθούνε να ζήσουν σαν αυτούς τα σίριαλ. Αυτό μας προκαλεί ανησυχία¨.

¨ΕΛΛΗΝΕΣ : ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΜΠΕΡΜΠΑΤΗΔΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ¨    

Ο Μέτε σε έκκληση του προς τους παραγωγούς των τουρκικών σίριαλ και προβάλλοντας ως παράδειγμα κάποιες εκπομπές του TRT,ανέφερε τα εξής : ¨Το TRT ακολουθεί μια πιο συνειδητοποιημένη  πολιτική. Mε εκπομπές για τούς Γιουνούς Εμρέ, Ντιριλίς Ερτουγρούλ και Φιλίντα μας φέρνει πιο κοντά στις ρίζες μας.  Εάν και τα άλλα κανάλια κάνουν παρόμοιες εκπομπές, τότε θα αποτραπεί η πολιτιστική διάβρωση και σε εσάς και σε εμάς. Δεν πρέπει γα χάρη των χρημάτων να καταπατώνται οι αξίες. Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να είναι ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα. Δύνανται μέσω των τηλεοράσεων να περιγράφουν το Ισλάμ. Στα ελληνικά κανάλια παίζονται τουρκικά σίριαλ. Έλληνες που τα παρακολουθούνε λένε ¨Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι είναι πιο μπερμπάντηδες από εμάς. Μα τι σόι μουσουλμανισμός είναι αυτός ;¨. Είναι ανάγκη να μην τα προκαλούμε αυτά. Να μην προκαλούμε βρισιές για τους προγόνους μας. Εγώ στα κηρύγματα μου τα λέω αυτά και προσπαθώ να συνειδητοποιηθεί η κοινότητα των πιστών. Τους λέω πως αυτές οι παραγωγές στοχοποιούνε το Ισλάμ, Και ότι δυστυχώ έστω και λίγο μένει κάποιο ίχνος από αυτές¨.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Αχμέτ Μέτε μιλώντας για τα θέματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ανέφερε πως το μεγαλύτερο θέμα είναι η παιδεία. Ο Μέτε ανέφερε πως το ελληνικό κράτος δεν δίνει στους Τούρκους τα νόμιμα δικαιώματα τους . Είπε : ¨ Δεν επιτρέπουν μια δίγλωσση παιδεία για τα παιδιά μας στα οποία περιλαμβάνονται και τα τουρκικά. Οι παιδικοί μας σταθμοί κλείνονται. Δεν μας επιτρέπεται να ανοίξουμε μειονοτικό σχολείο. Καθυστερείται η εκτύπωση των βιβλίων των τουρκικών. Με την κατάσταση να είναι έτσι αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τα παιδιά μας στα ελληνικά σχολεία. Και εκεί τα προσβάλλουν λόγω του τουρκισμού τους. Προσπαθούνε να τα ταπεινώσουν επειδή είναι μουσουλμάνοι. Στην Τουρκία οι βακουφικές περιουσίες αποδόθηκαν στους Ρωμιούς πολίτες ανοίγουν σχολεία, δόθηκε υπηκοότητα σε παπάδες και διευκολύνθηκε η εκλογή θρησκευτικών ηγετών. Αλλά τίποτε από αυτά δε συνέβη στην Ελλάδα. Και φαίνεται δύσκολο να συμβεί¨.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ

Ο Αχμέτ Μέτε λέει ως η επιτυχής ανάπτυξη των τελευταίων ετών στην Τουρκία, αποτελεί για αυτούς πηγή περηφάνιας και προσθέτει : ¨ Μια αδύναμη Τουρκία καθιστά αδύναμους και εμάς ως μειονότητα στην Ελλάδα. Όταν υπάρχει μια αδύναμη Τουρκία, οι μειονότητες πάντα καταπιέζονται. Ενώ όταν υπάρχει μια Τουρκία που σηκώνει φωνή και προστατεύει τους ομογενείς της, εμείς ζούμε άνετα στα μέρη όπου βρισκόμαστε. Για όσο η Τουρκία είναι ισχυρή, εμείς αναπνέουμε πιο άνετα. Η Τουρκία μας στηρίζει και να συνεχίσει να μας στηρίζει. Εμείς είμαστε εγκάρδια δεμένοι με την μητέρα πατρίδα. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε μειονότητα και ζητάμε να δοθούνε τα δικαιώματα μας. Για να δοθούν αυτά τα δικαιώματα από το ελληνικό κράτος ζητάμε την βοήθεια της Τουρκίας¨.

http://m.yeniakit.com.tr/haber/turk-dizileri-bati-trakyayi-da-bozdu-188946.html

27/6/2016

Previous Article

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Next Article

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

1 Comment

  1. Όλοι οι πράκτορες “αναπνέουν” από τους (καλο)πληρωτές τους. Όταν παίρνει “αναπνοές” το πορτοφόλι, λες πολλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *