Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής (GTGB) Κοράι Χασάν :
Κύριε υπουργέ Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριοι βουλευτές, κύριε πρέσβη, κύριε πρόξενε, κύριοι μουφτήδες, κύριε πρόεδρε του DEB, περιφερειακοί σύμβουλοι και αξιότιμοι καλεσμένοι.
Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε εδώ σήμερα έναν πολύ πολύτιμο επισκέπτη. Κύριε υπουργέ των Εξωτερικών σας καλωσορίζουμε και πάλι. Θέλω να δηλώσω πως σήμερα μας κάνατε ευτυχισμένους.
Επιθυμώ να πως μερικές πληροφορίες σχετικά με την GTGB. Είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 1928. Όπως αναφέρεται και στο καταστατικό του είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε από νεολαία της δυτικής Θράκης, με σκοπό την διατήρηση της τουρκικής κουλτούρας. Με αυτό τον στόχο, ο σύλλογος μας επιθυμεί πάντα την ελληνοτουρκική φιλία. Υπήρξε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της φιλίας και της ειρήνης. Η φιλία και η ειρήνη είναι τα απαράλλαχτα και μόνιμα ιδανικά μας. Έτσι ήταν στο παρελθόν και έτσι είναι και σήμερα.
Αλλά δυστυχώς παρόλα αυτά, οι διοικούντες μας, δίχως να υπολογίζουν αυτά τα καθαρά αισθήματα και τις σκέψεις, με απόφαση του νομάρχη Ροδόπης του 1983, έκλεισε τον σύλλογο μας και άλλα αδελφά σωματεία. Όλα αυτά είναι παράνομα και απάνθρωπα μέτρα. Η κοινότητα μας ποτέ δεν τα αποδέχθηκε και δεν πρόκειται να τα αποδεχτεί.
Δεν είναι καθόλου σωστό να ακουμπάς την εθνική ταυτότητα μιας κοινότητας. Αυτή εθνική ταυτότητα είναι το πιο φυσικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η επίθεση σε αυτό συνιστά παραβίαση του εσωτερικού και του διεθνούς νόμου. Η ταυτότητα του ανθρώπου και της κοινότητας δεν καταργείται με δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών. Οι άνθρωποι και οι κοινότητες είναι αυτό που είναι.
Παρόλα αυτά ο σύλλογος μας συνεχίζει τις δραστηριότητες του με περίπου 300 μαθητευόμενους. Έχουμε μαθήματα μουσικής, μαθηματικών, κεραμικής και παραδοσιακών χορών. Αυτά κάθε τέλος του έτους παρουσιάζονται στον κόσμο μας. Επίσης ο σύλλογος μας παρέχει την δέουσα συμβολή και υπηρεσία σε φοιτητές πανεπιστημίου, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Από εδώ είτε για το τυπικό είτε για το ανοιχτό πανεπιστήμιο κάθε χρόνο πάνω από 400 φοιτητές στέλνονται με τα χαρτιά τους στην Τουρκική Δημοκρατία.
Σας υποβάλλω τον σεβασμό μου, με την ευχή η μητέρα πατρίδα όπως έκανε άλλωστε μέχρι σήμερα, να συνεχίσει να αυξάνει την στήριξη της σε εμάς.
Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί 13/12/2014