Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

No Comments Share:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με Δυτικοθρακιώτες ομογενείς

DSC_0130

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου, πήγε στην Θεσσαλονίκη για την σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας χωρών της Μαύρης Θάλασσας και μετά επισκέφτηκε την δυτική Θράκη όπου αγκαλιάστηκε με ομογενείς.

Μετά από την σύνοδο στην Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ίδια μέρα με ιδιωτικό αεροσκάφος πήγε στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί οδικώς έφτασε στην Κομοτηνή.

Ο υπουργός Τσαβούσογλου άρχισε τις επαφές του στην Κομοτηνή, επισκεπτόμενος τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Ακολούθως πήγε στο προξενείο όπου συναντήθηκε με ηγέτες της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και συζήτησε μαζί τους μειονοτικά θέματα. Κατά την έξοδο του από το προξενείο σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους που περίμεναν, δήλωσε τα εξής :

¨Ήρθα εδώ μετά από πρόσκληση του αντιπροέδρου της Ελλάδας και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για την σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Τελευταία συναντούμαστε με την Ελλάδα σε διάφορες πλατφόρμες. Πριν από μια εβδομάδα ήμασταν στην Αθήνα για το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, κάτι που υπήρξε πολύ αποδοτικό. Εκεί δόθηκαν σημαντικά μηνύματα. Φυσικά και υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας άλυτα θέματα. Βλέπουμε μια κοινή βούληση για την επίλυση αυτών των θεμάτων. Βλέπουμε πως η Ελλάδα ιδιαίτερα μετά από την απόσυρση από το τραπέζι των συζητήσεων του προέδρου του ελληνοκυπριακού τομέα  Αναστασιάδη, παίζει πιο ενεργό ρόλο. Είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Ο ρόλος στην Κύπρο των εγγυητριών χωρών Τουρκίας και Ελλάδας είναι πολύ σημαντικός. Το θέμα αυτό πρέπει να το λύσουμε το συντομότερο. Ζητάμε μια μόνιμη λύση για το νησί. Επικοινώνησα με τον Αναστασιάδη που αρρώστησε και του ευχήθηκα περαστικά. Του είπα πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν πάλι και πως εμείς θα στηρίξουμε. Εργαζόμαστε με την Ελλάδα για τον σχηματισμό υποδομής για τις διαπραγματεύσεις. Μετά από την επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη ήρθαμε και στην δυτική Θράκη. Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Ζητάμε την συντομότερη δυνατή επίλυση των θεμάτων της εδώ μειονότητας. Είναι φυσικό η γείτονα και φίλη Ελλάδα να θέλει το ίδιο. Αυτό το θέσαμε και την περασμένη εβδομάδα στην σύνοδο στην Αθήνα. Εν προκειμένω είναι ανάγκη είτε σύμφωνα με την Λωζάννη και άλλες διεθνείς συνθήκες και τις παγκόσμιες αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε –ακόμη πιο σημαντικό- σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ΕΔΑΔ στα οποία είναι μέλη και οι δύο χώρες, να αποδοθούν τα δικαιώματα των ομογενών μας εδώ. Εμείς στην Τουρκία καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την απόδοση των δικαιωμάτων της ορθόδοξης μειονότητας των Ρωμιών, αποδίδουμε δικαιώματα και ανοίγουμε σχολεία. Εδώ δεν είναι ανάγκη φυσικά να αναζητείται αμοιβαιότητα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο εποικοδομητική και να κάνει βήματα. Είναι ανάγκη θέματα όπως το μουφτειακό, η παιδεία και τα βακούφια να λυθούν το συντομότερο. Για την επίλυση αυτών των θεμάτων είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα για να κινηθούμε μαζί. Κατά τον ίδιο τρόπο κάνουμε στην Τουρκία κάνουμε ευδιάκριτα βήματα για να δοθούν  στην ορθόδοξη μειονότητα των Ρωμιών και άλλα δικαιώματα που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη. Μεταξύ μας δεν είμαστε ανταγωνιστές αλλά δύο γείτονες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ειρήνη και γαλήνη στην περιοχή, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο και λύνοντας τα προβλήματα στην περιοχή. Και για αυτό χρειάζονται και οι δύο χώρες¨.

Ο υπουργός Τσαβούσογλου μετά από την επίσκεψη στο προξενείο, επισκέφτηκε την αιρετή μουφτεία Κομοτηνής και συζήτησε με τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, θέματα της μειονότητας. Τέλος ο υπουργός επισκέφτηκε την Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής όπου αγκαλιάστηκε με δυτικοθρακιώτες που τον περίμεναν.

……………..
Εφ. Μιλλέτ 12/12/2014

Previous Article

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΑΪ ΧΑΣΑΝ-ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ¨ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ¨ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΞ

Next Article

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *