Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ O ΚΕΜΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

0 σχόλια Share:

……………………

Στην Λοζάννη πετύχαμε να αντισταθούμε στις πιέσεις του Λόρδου Κόρζον για να αναγνωρίσουμε τους Κούρδους σαν μειονότητα, αλλά φυσικά δεν πετύχαμε και όσα λέγαμε. Έτσι ενώ η Τουρκία πριν από τις διαπραγματεύσεις υποστήριζε πως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης θα αποφάσιζαν μόνοι τους σχετικά με την μοίρα τους, στην διαδικασία της Λοζάνης επιχείρησε να σβήσει από την μνήμη αυτόν τον ισχυρισμό. Εντέλει ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς την ώρα που οι διαπραγματεύσεις συνεχιζόταν με όλη τους την ταχύτητα, στις 15 Ιανουαρίου 1923 μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε αυτή την δήλωση που αργότερα λογοκρίθηκε. Ποια δήλωση ; Ορίστε, ας διαβάσουμε μαζί :

¨Κατά την γνώμη μου το πέρασμα της Δυτικής Θράκης σε εμάς αποτελεί αδυναμία. Σε σχέση με την ισχύ της προσπάθειας που θα χρειαστεί για να την κρατήσουμε, δεν συμφέρει να την καταβάλλουμε. Χάριν της ευημερίας της Μητέρας Πατρίδας πρέπει να εγκαταλείψουμε την Δυτική Θράκη. Η πραγματική διέξοδος στο θέμα, είναι να την αφήσουμε στην Ελλάδα¨. ( ¨Ομιλίες σε Εσκισεχίρ και Ίζμιτ¨, εκδόσεις Kaynak 1993, σελ 90).

Ποια ήταν λοιπόν η εντολή που έδωσε η βουλή στην επιτροπή που πήγε στην Λοζάννη ; Η εξής : ¨Θα χρησιμοποιηθεί αυτό που αναφέρεται για την Δυτική Θράκη στο Misak-ı Milli και θα υπάρξει εγγύηση με λαϊκό δημοψήφισμα¨

Το Misak-ı Milli στο 3ο άρθρο του προέβλεπε πως ο λαός της Δυτικής Θράκης θα αποφάσιζε για το μέλλον του. Εντέλει και οι Έλληνες ήξεραν πως αν γινόταν ψηφοφορία, η Δυτική Θράκη σίγουρα θα περνούσε στην Τουρκία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τεφίκ Μπιγικλίογλου, το 1923 οι Δυτικοθρακιώτες Τούρκοι κατείχαν το 79% των καταχωρημένων στο κτηματολόγιο εκτάσεων. Αποτέλεσμα ; Ούτε ψηφοφορία, ούτε το ένα ούτε το άλλο : Η Δυτική Θράκη στα χέρια των Ελλήνων.

 Εφ. Ζαμάν 16/8/2009

Previous Article

ΤΑΓΙΠ ΜΠΕΙ, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΙΑ ΒΡΕ !

Next Article

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΣΚΙ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *