Ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καμπζά μετείχε σε συνέδριο με τίτλο ¨Κωνσταντινούπολη-Μέρες ΜΜΕ¨
Εκεί έθεσε τα προβλήματα του τουρκικού τύπου Δυτικής Θράκης.
Στην σύνοδο μετείχε ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ και αρθρογράφος της εφημερίδας Γκιουντέμ Τζεμίλ Καμπζά. Περιέγραψε τα θέματα που αντιμετωπίζει ο τουρκικός τύπος στην Ελληνική Θράκη και παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τις αγωγές που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ και ο ραδιοφωνικός σταθμός Kral FM.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ KΑΝΤΙΡ ΧΑΣ ΚΑΙ SEEMO
Το τμήμα επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Χας που γιορτάζει φέτος τα 15 χρόνια από την ημερομηνία ίδρυσης του, σε συνεργασία με την Οργάνωση ΜΜΕ ΝΑ Ευρώπης (SΕΕΜΟ), οργάνωσε από 3 έως 7 Δεκεμβρίου συνέδριο στο οποίο μετείχαν δημοσιογράφοι, μπλόγκερς, αρθρογράφοι, και ακαδημαϊκοί από την ΝΑ Ευρώπη αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μεταξύ των γνωστών ονομάτων δημοσιογράφων που μετείχαν ήταν και οι Μετέ Τσουμπουκτσού (NTV), Νουρί Τσολάκογλου (CNN Türk) και Αντέμ Γκιουρσές (ATV)
…………..
ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τζιμπαλί του πανεπιστημίου ημερίδα με θέμα ¨Εκφραση και ελευθερία των ΜΜΕ¨, στην οποία τέθηκαν τα θέματα που αντιμετωπίζει ο τύπος στην Δυτική Θράκη.
…………………
Στην ομιλία που έκανε εκεί στα αγγλικά ως προσκεκλημένος της SEEMO ο Τζεμίλ Καμπζά, περιέγραψε τα θέματα του τουρκικού τύπου της Δυτικής Θράκης.
Ο Τζεμίλ Καμπζά μιλώντας ενώπιον ακαδημαϊκών και φοιτητών της σχολής Επικοινωνιών, έδωσε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, την γεωγραφική θέση και την κοινωνικο-πολιτιστική κατάσταση της Δυτικής Θράκης και περιέγραψε το πώς κέρδισαν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης το στάτους της μειονότητας με την συνθήκη της Λοζάννης.
Ο Καμπζά υπενθύμισε πως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης από την μέρα που κέρδισαν το στάτους της μειονότητας μέχρι τώρα εκδίδουν εφημερίδες στα τουρκικά, και ότι σε κάποιες περιόδους, όπως και όλος ο υπόλοιπος τύπος δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις. Ο Καμπζά ανέφερε πως ιδιαίτερα στην περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών η ελευθερία του τύπου δέχτηκε μεγάλο χτύπημα, , ότι με την επιστροφή στην δημοκρατία το 1974 ο μειονοτικός τύπος κινείται πιο ελεύθερα, αλλά ότι κατά καιρούς αντιμετωπίζει πάλι σοβαρά θέματα.
ΑΓΩΓΕΣ
Ο Καμπζά υπενθύμισε πως ενίοτε εφημερίδες που βγαίνουν στην Δυτική Θράκη υπέστησαν ποινές χρηματικής αποζημίωσης, και παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις αγωγές σε βάρος των εφημερίδων Γκιουντέμ και Μιλλέτ και του ραδιοφωνικού σταθμού Kral FM.
O Καμπζά περιέγραψε λεπτομερώς τις αγωγές που έχει υποβάλει στον μειονοτικό τύπο η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, ανέφερε πως έχουν επιβληθεί ποινές αποζημίωσης 120.000 ευρώ για την Μιλλέτ και 150.000 ευρώ για την Γκιουντέμ, πως έχουν παγώσει οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, και ότι σε περίπτωση που δεν πληρωθούν ο ίδιος και ο Τζεγκίζ Ομέρ αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 10 μηνών.
Επίσης αναφέρθηκε λεπτομερώς στις αγωγές 200.000 ευρώ που έχει υποβάλει ο πρώην γραμματέας του διορισμένου μουφτή Ξάνθης Μουφίτ σε βάρος των εφημερίδων Γκιουντέμ και Μιλλέτ και του ραδιοφωνικού σταθμού Kral FM.
……………………..
Ο Τζεμίλ Καμπζά ενημέρωσε για τον νόμο 3592 της 19/6/2007 που ισχύει για τα ΜΜΕ, και ανέφερε παραδείγματα σχετικά με τους περιορισμούς που επιφέρει ιδιαίτερα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ενημέρωσε σχετικά με τα πρόστιμα που στα πλαίσια αυτού του νόμου επιβλήθησαν στον KRAL FM και στο Tele-Radyo που πλέον δεν εκπέμπει.
Ο Καμπζά ολοκλήρωσε την ομιλία του παρέχοντας πληροφορίες από το άρθρο του Τάσου Κωστόπουλου της εφημερίδας Ελευθεροτυπία της 27/2/2011.
Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 6/12/2012
Σχ : Θέματα ελευθερίας τύπου την ώρα που στην χώρα όπου μιλάς -Τουρκία- έχει τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο ! Είπαμε, την καμπούρα του άλλου πάντα την βλέπουμε…