Δυτικοθρακιώτες δημοσιογράφοι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με συναδέλφους τους στην Τουρκία
Δυτικοθρακιώτες δημοσιογράφοι που ασκούν τα καθήκοντα τους στην Δυτική Θράκη, συναντήθηκαν με μέλη του τουρκικού τύπου σε συνέδριο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι Δυτικοθρακιώτες δημοσιογράφοι εξέφρασαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως μειονοτικός τύπος προσπαθώντας να κάνουν να ακουστεί η φωνή της τουρκικής κοινότητας, δεν μπορούν να γίνουν μέλη των ενώσεων του ελληνικού τύπου, αντιμετωπίζουν θέματα επειδή είναι μειονοτικοί και ζήτησαν σε αυτό το θέμα την στήριξη των επαγγελματικών ενώσεων της Τουρκίας.
Στο συνέδριο που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης στο ξενοδοχείο Kalyon στην περιοχή Εμινονού, η συμμετοχή ήταν ευρεία, με πολλούς δημοσιογράφους και ανθρώπους της τηλεόρασης από την Δυτική Θράκη και με 80 δημοσιογράφους και αρθρογράφους από την Τουρκία.
Στο συνέδριο στο οποίο μετείχε και ο βουλευτής Αδριανούπολης του ΑΚΠ Μεχμέτ Μουεζίνογλου και ο βουλευτής του CHP Κεμάλ Ντεγιρμέντερελί, την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Μπουρχανετίν Χαγκιουντέρ. Ο Μπουρχανετίν Χαγκιουντέρ ανέφερε πως οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που ήρθαν από την Ελλάδα προσπαθούν υπό δύσκολες συνθήκες να αποτελέσουν στην φωνή της τουρκικής κοινότητας, πως το σημαντικότερο θέμα των εφημερίδων στην Θράκη έρχεται από την διανομή, και ότι δεν μπορούν να επωφεληθούν όπως θα έπρεπε από τα διαδικτυακά και κοινωνικά ΜΜΕ.
Ο Χακγιουντέρ ανέφερε πως για την ενδυνάμωση της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης είναι αναγκαίο να υπάρχουν και ισχυρά ΜΜΕ, και περιέγραψε με παραδείγματα παραβιάσεις που έκανε η Ελλάδα της συνθήκης της Λοζάννης που υπογράφηκε το 1923.
Ο πρόεδρος Χακγκιουντέρ πρόσθεσε πως κατά τις επόμενες μέρες σχεδιάζουν να οργανώσουν στην Ανδριανούπολη ένα συνέδριο με συμμετοχή Ρωμιών δημοσιογράφων της Τουρκίας και Δυτικοθρακιωτών δημοσιογράφων
Στο συνέδριο οι Δυτικοθρακιώτες δημοσιογράφοι πήραν το λόγο ένας ένας και περιέγραψαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν και αντάλλαξαν απόψεις με τους Τούρκους συναδέλφους τους.
Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης που ιδρύθηκε το 1946 έχει 16 παραρτήματα, 15 χιλιάδες μέλη, δύο ιδρύματα και δύο αθλητικά σωματεία. Ο σύλλογος επιχειρεί θέτοντας σε κάθε επίπεδο τα θέματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα που ζει στην Δυτική Θράκη, να βρει δρόμους επίλυσης.
Sondakika 14/10/2012