Η ABTTF μετείχε στην σύνοδο Εφαρμογών Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ
Στην σύνοδο η ABTTF και ο BTAYTD έθεσαν στην επικαιρότητα τα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης
Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στις 2 και 3 Οκτωβρίου 2012 μετείχε στην σύνοδο Εφαρμογών Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) που οργάνωσε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ. Στη σύνοδο που οργανώθηκε στην Βαρσοβία μετείχαν εκπροσωπώντας την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης η διευθύντρια διεθνών σχέσεων της ABTTF Μελέκ Κιρματζί, το μέλος της επιτροπής λόμπι και διεθνών δραστηριοτήτων της ABTTF Φουντά Ρεσίτ, και το μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Περβίν Χαϊρρουλάχ..
BTAYTD: Με το άρθρο 19 αφαιρέθηκε η ιθαγένεια από περίπου 60 χιλιάδες άτομα
Όταν τις 2 Οκτωβρίου συζητήθηκε ο ρατσισμός στα πλαίσια των δικαιωμάτων των μελών εθνικών μειονοτήτων, η Περβίν Χαϊρουλλάχ-μέλος του BTAYTD, ανέφερε πως δεν αναγνωρίζεται η εθνική ταυτότητα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και ότι μέσω του παλιού άρθρου 19 του κώδικα για την ελληνική ιθαγένεια, είχε αφαιρεθεί η ιθαγένεια σε πάνω από 60 χιλιάδες άτομα. Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ κάνοντας χρήση του δικαιώματος απάντησης, ανέφερε πως η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη δεν αποτελείται από μια και μόνη εθνική ταυτότητα αλλά υπάρχουν διάφορα στοιχεία. Αναφορικά με το άρθρο 19 ανέφεραν πως αυτοί που απώλεσαν την ιθαγένεια τους δύνανται μέσω σχετικής προσφυγής να την ξαναπάρουν και ότι σήμερα στο καθεστώς των ανιθαγενών υπάρχουν μόνο 10 άτομα.
ABTTF: Ο νόμος 3518/2006 επέφερε θέματα, 22 παιδιά δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο μειονοτικό σχολείο διότι δεν είχαν πάει σε κρατικό νηπιαγωγείο
Όταν στις 2 Οκτωβρίου συζητήθηκε στα πλαίσια των δικαιωμάτων των μελών εθνικών μειονοτήτων το δικαίωμα της εκπαίδευσης, η διευθύντρια διεθνών σχέσεων της ABTTF Μελέκ Κιρματζί, στα πλαίσια του δικαιώματος της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης για εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα, έθεσε το θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων. Η Κιρμαντζί περιέγραψε την κρίση με τις εγγραφές που ξέσπασε στο τουρκικό δημοτικό σχολείο Εχίνου και την ποινή της επίπληξης που επιβλήθηκε στον διευθυντή του σχολείου Χασάν Κουράκ επειδή δέχτηκε στα μαθήματα τα παιδιά των οικογενειών που δεν είχαν πάει σε κρατικό νηπιαγωγείο. Η Κιρμαντζί περιέγραψε τα προβλήματα που έφερε η εφαρμογή του νόμου 3518/2006, και ζήτησε να δοθεί η άδεια για ίδρυση δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων για την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης. Σε αυτή την συνεδρία πήρε τον λόγο και το μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Περβίν Χαϊρουλλάχ, και παρουσίασε και τα υπόλοιπα θέματα που αντιμετωπίζει στην εκπαίδευση η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα κάνοντας χρήση του δικαιώματος απάντησης κατηγόρησε την ABTTF και τον BTAYTD πως ο ένας επαναλαμβάνει τον άλλο και ότι τα σημεία που εξέφρασαν εξωθούν στην δημιουργία ενός παράλληλου εκπαιδευτικού συστήματος στην κατεύθυνση των δικών τους συμφερόντων.
ABTTF και BTAYTD : Την εκλογή της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο ακολούθησε η αύξηση των επιθέσεων μίσους
Στις 3 Οκτωβρίου όταν συζητήθηκαν οι αρχές της ανεκτικότητας και της εξάλειψης των διακρίσεων, η Φουντά Ρεσίτ-μέλος της επιτροπής λόμπι και διεθνών δραστηριοτήτων της ABTTF, ανέφερε πως στην Ελλάδα υπό την επίδραση της Χρυσής Αυγής υπήρξε άνοδος της ακροδεξιάς. Η Φουντά Ρεσίτ είπε πως μαζί με τις επιθέσεις σε μουσουλμάνους στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες και σε αιτούντες άσυλο, στοχοποιήθηκε και η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, και ότι μέλη της Χρυσής Αυγής που εξελέγη ως κόμμα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τον Αύγουστο επιτέθηκαν στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Η Περβίν Χαϊρουλλάχ-μέλος του BTAYTD, μιλώντας κατά την ίδια συνεδρία ανέφερε πως στις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίθεση σε βάρος του δασκάλου-μέλους της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Τζεμαλί Μουλαζίμ. Η Ελλάδα μιλώντας σε αυτή την συνεδρίαση ανέφερε πως στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες του ΟΑΣΕ υπάρχει το θέμα των αδικημάτων μίσους, και ότι θα ιδρυθεί σχετικά με αυτό εθνικός μηχανισμός περισυλλογής δεδομένων. Στην ίδια την συνεδρίαση η Ελλάδα απαντώντας στην ABTTF και στον BTAYTD, ισχυρίστηκε πως τα περιστατικά των επιθέσεων στην Δυτική Θράκη υπήρξαν μεμονωμένα.
Ιστοσελίδα της ABTTF 4/10/2012