Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ-ΣΤΑΥΛΟΙ

No Comments Share:

Καταφύγιο ζώων οι εκκλησίες

Ως καταφύγιο ζώων χρησιμοποιούνται οι ιστορικές εκκλησίες των Αρμενίων στο χωριό Ανάκιοϊ (Ξουρίτις) στην επαρχία Γκέβας του νομού Βαν

Οι εκκλησίες στο χωριό Ανάκιοϊ που βρίσκεται σε απόσταση 83 χιλιομέτρων στην επαρχία Γκέβας, και παρέμειναν από την εποχή που ζούσαν εκεί Αρμένιοι, κοντεύουν να εξαφανιστούν. Η ιστορική εκκλησία που κάποτε χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση θρησκευτικών λειτουργών, τώρα χρησιμοποιείται για καταφύγιο ζώων.

Στο χωριό που εκκενώθηκε το 1915, εγκαταστάθηκαν Κούρδοι που μετανάστευσαν από τις περιοχές Μπαχτσεσαράι, Τζίζρε και Έρουχ. Στο χωριό με τις ιστορικές εκκλησίες τώρα υπάρχουν μόνο 25 σπίτια.

Το 1994 στα πλαίσια στρατιωτικής επιχείρησης σπίτια, αχυρώνες και ιστορικά αρμενικά μνημεία πυρπολήθηκαν, μεγάλο μέρος των ιστορικών μνημείων κατέρρευσε λόγω αδιαφορίας, ενώ τα υπόλοιπα άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τους χωρικούς ως αχυρώνες και χώροι συγκέντρωσης χόρτων.

Μεγάλο μέρος της εκκλησίας έχει καταρρεύσει.

Στην κατασκευασμένη από πελεκητή πέτρα εκκλησία υπάρχουν επιγραφές στα αρμενικά. Επίσης μέσα και γύρω από την εκκλησία και τα μοναστήρια υπάρχουν τάφοι που πιστεύεται πως ανήκουν σε θρησκευτικούς λειτουργούς.

 Εφ. Ραντικάλ 27/9/2012

Previous Article

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Next Article

Ἔγκλημα ἐσχάτης Π Ρ Ο Δ Ο Σ Ι Α Σ !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *