Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

No Comments Share:

Ελλάδα : Τα χριστιανικά και ελληνικά μνημεία στην Τουρκία δεν φυλάσσονται όπως πρέπει

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δημοσιεύοντας ανακοίνωση, αναφέρει πως τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία δεν προφυλάγονται όπως θα έπρεπε.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην περιοχή της Τσατάλτζας στο βυζαντινό νεκροταφείο λόγω της πλημμελούς φύλαξης υπόκειται σε συστηματική σύληση παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς τις τουρκικές αρχές.

Την αντίδραση επίσης των Ελλήνων προκαλεί η κατεδάφιση των ερειπίων των βυζαντινών ανακτόρων στην περιοχή του Σουλτάναχμέτ με σκοπό να ανεγερθεί ξενοδοχείο.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται επίσης η βαθιά ανησυχία της Ορθόδοξης κοινότητας στην Ελλάδα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην ανακοίνωση του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζεται πως τα εθνικά και θρησκευτικά μνημεία πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά.

Στην ανακοίνωση καλούνται οι ελληνικές αρχές να πάρουν μέτρα για την προστασία των ελληνικών και χριστιανικών μνημείων.

CNNTÜRK  1-2-2012

 Σχόλιο : Εύγε, καλή κίνηση εκ μέρους μας. Για να είμαστε και δίκαιοι δημοσιεύουμε παρακάτω και την ανακοίνωση από την σχετική ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ.

 

 

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση ελληνικών και χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία

Επικαιρότητα – Ειδήσεις – Ανακοινώσεις

Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2012

Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι ελληνικά και χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία, δεν τυγχάνουν της απαραίτητης μέριμνας για την προστασία τους.

 

Συγκεκριμένα, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις συστηματικής σύλησης της νεκρόπολης και υπόσκαφων τάφων σε βυζαντινό νεκροταφείο της περιοχής Τσατάλτζα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, λόγω πλημμελούς προστασίας του μνημείου, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.

Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και η κατεδάφιση των τειχών του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου (Ιερόν Παλάτιον) στην περιοχή Σουλτάναχμετ, προκειμένου να ανεγερθεί ξενοδοχείο, παρά το γεγονός ότι και ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος είχε χαρακτηριστεί πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.

Εξ άλλου, η πρόσφατη μετατροπή σε τέμενος, του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας, ο οποίος λειτουργούσε ως μουσείο, προκάλεσε προβληματισμό σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, καθώς συνδέεται στενά με κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του, και συγκριμένα με την πρώτη και έβδομη Οικουμενικές Συνόδους.

Πιστεύουμε ότι τα πολιτιστικά μνημεία που έχει κληροδοτήσει η ιστορία και η γεωγραφία, ανεξαρτήτως εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας, πρέπει να τυγχάνουν προστασίας και να επιδεικνύεται ο απαραίτητος σεβασμός. Αποτελεί πάνω από όλα χρέος έναντι των επερχόμενων γενεών.

Ελπίζουμε ότι οι τουρκικές Αρχές θα επιληφθούν των θεμάτων αυτών, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και την ανάδειξη των πολυάριθμων ελληνικών και χριστιανικών μνημείων, που βρίσκονται στην επικράτεια της χώρας

Previous Article

ΝΕΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Next Article

ΞΕΠΡΟΒΟΔΙΣΜΑ ΗΡΩΩΝ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *