Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΜΠΟΝΤΡΟΥΜ

4 Comments Share:

Και ενώ αναμενόταν επισκευή για την εκκλησία, βγήκε απόφαση για κατεδάφιση

Ενώ αναμενόταν να βγει απόφαση για επισκευή ή μετατροπή σε μουσείο της ορθόδοξης εκκλησίας 232 ετών στο Μπόντρουμ του νομού Μούγλων, που τα τελευταία 40 χρόνια χρησιμοποιείται ως Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης, έτσι ώστε να αποδοθεί στον τουρισμό, βγήκε τελικά απόφαση κατεδάφισης. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μέλος του CHP Ντουρσούν Γκιοκτεπέ δήλωσε σχετικά : ¨ Μετά από την αναφορά που συνέταξε το πανεπιστήμιο και η οποία έλεγε πως «είναι φθαρμένο, πρέπει να κατεδαφιστεί» έγιναν συνομιλίες ανάμεσα στην νομαρχία, την Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας και στην Διεύθυνση Λαϊκής Εκπαίδευσης και επετεύχθη προσύμφωνο. Το κτίσμα θα κατεδαφιστεί πλήρως και θα γίνει πλατεία¨. Σύλλογοι που για χρόνια μάζευαν υπογραφές ζητώντας την επισκευή της εκκλησίας αλλά και έμποροι αντέδρασαν στην απόφαση.

Ο δήμος του Μπόντρουμ δύο χρόνια πριν είχε προσφύγει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ζητώντας η 232 ετών εκκλησία του Αγίου Νικολάου η οποία από το 1965 και εντεύθεν χρησιμοποιούνταν ως κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης, να επισκευαστεί, να μετατραπεί σε μουσείο Ναυτιλίας και Σπογγαλιείας και να αποδοθεί στον τουρισμό. Ενώ λοιπόν αναμενόταν η άδεια για επισκευή, και ενώ ο δήμαρχος του Μπόντρουμ Μεχμέτ Κοτζαντόν κρατείται προφυλακισμένος, αναταραχή προκάλεσε στο Μπόντρουμ αυτή η δήλωση του προέδρου του Δ.Σ. Ντουρσούν Γκιόκτεπε.

……………………..

Ο καταγόμενος από το Μπόντρουμ ερευνητής και συγγραφέας Ερντογάν Καγιαλάρ αναφέρει πως για την ανεγερθείσα το 1780 εκκλησία είχαν βγάλει τρεις φορές άδεια επισκευής τρεις σουλτάνοι, ο Αμπντουλχαμίτ ο 1ος , Ο Σελίμ ο 3ος και Αμπτνουλμετζίτ. Γράφει τα εξής :

¨Το 232 ετών κτίσμα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως εκκλησία των Ορθόδοξων και μετά από χρόνια ως εκκλησία των Ρωμιών. Ακολούθως χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, σινεμά, ΔΕΗ, θέατρο, λιμεναρχείο και τέλος ως κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης. Το γεγονός πως τρεις σουλτάνοι είχαν δώσει άδεια επισκευής της εκκλησίας δείχνει την σημασία και την αξία που απέδιδαν οι Οθωμανοί και το τουρκικό έθνος στις διαφορετικές θρησκείες. Για αυτό το λόγο θα ήταν επωφελές για τον τουρισμό η εκκλησία που επί 45 χρόνια είναι κάτω από τον σοβά, να επανέλθει στην παλιά της κατάσταση. Το γκρέμισμα της θα βλάψει διεθνώς την εικόνα της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε μια τέτοια απόφαση στους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στην περιοχή μας. Μόλις ακουστεί ότι επισκευάστηκε η εκκλησία θα συρρεύσουν τουρίστες, ιδιαίτερα από τα ελληνικά νησιά¨.

…………………….

GERÇEK GÜNDEM .COM 9/11/2012

 Σχ : Σκεφτείτε να αποφάσιζε η ελληνική πολιτεία σήμερα να γκρεμίσει τζαμί του 1780. Οι τουρκοδίαιτοι θα χαλούσαν τον κόσμο. Εμείς βέβαια είπαμε, είμαστε large σε αυτά τα θέματα…

Previous Article

ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Next Article

ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΑΛΙΤ….

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *