Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΙΣΟΠΕΔΩΜΕΝΕΣ ΕΚΛΗΣΙΕΣ

No Comments Share:

Ισοπεδωμένες εκκλησίες ! 

Ένας από τους πιο γνωστούς οικισμούς όπου κατοικούσαν κυρίως μειονότητες είναι το χωριό Κεβέρζο και η γύρω περιοχή του. Εκκλησίες από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα οι οποίες δέσποζαν στην περιοχή, τώρα σου ραγίζουν την καρδιά, με την αξιοθρήνητη κατάσταση τους, που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ενδιαφέροντος.

Όταν το 1914 οι Αρμένιοι έφυγαν από την περιοχή τα ιστορικά εκείνα κτίρια εγκαταλείφτηκαν στην μοίρα τους. Τα ιστορικά αυτά μνημεία που έμειναν σε εμάς κληρονομιά σκόρπισαν. Κι όμως κάθε ένα από αυτά ήταν μια υπέροχη παρακαταθήκη.

 ΝΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Οι εκκλησίες στο Κεβέρζο, τα 365 παρεκκλήσια στο όρος Κίρα και η εκκλησία Κομ στην περιοχή Σασόν-Μερέτο μετατράπηκαν σε αχυρώνες, στάλους και σκουπιδότοπους

 Όσα μνημεία μειονοτήτων υπήρχαν από το παρελθόν, όλα κατεδαφίστηκαν, κατέρρευσαν και σκόρπισαν. Στην πραγματικότητα η εικόνα αυτή είναι μια ντροπή ανθρωπιάς.

 Η εξαφάνιση και η καταστροφή μνημείων με παρελθόν αιώνων, δεν ταιριάζει σε ανθρώπους της εποχής μας. Το να καταστρέφουμε και να κομματιάζουμε αυτά τα μνημεία που μας άφησαν κληρονομιά οι μειονότητες τι μας αποφέρει ; Το αντίθετο, ζημιωνόμαστε.

 Πέτρες που στόλιζαν την εκκλησία που βρίσκεται στην κορυφή του Κεβέρζο χρησιμοποιήθηκαν σε στάβλους ζώων, φρεάτια υδάτων και σκάλες σπιτιών, ενώ κάποιες από τις κολόνες της έγιναν σκαλιά σε κτίσματα. Για να το πω αν επιτρέπεται, κολόνες της εκκλησίας έγιναν σκαλιά σε στάβλους…

Το βασιλικό δηλαδή εκείνο κτίσμα του 11ου αιώνα με τις ανεκτίμητες πέτρες έγινε λάκκος για απόβλητα και πάτωμα σε σκάλες.

…………………..

Ο Αλή Ουτσάρ-κάτοικος του Κεβέρζο μας δείχνει τις κατεστραμμένες εκκλησίες και μας εξηγεί :

¨Δεν έχει πολύ καιρό. Μέχρι πριν από 20 χρόνια στο μέσο της εκκλησίας υπήρχαν 8 κολόνες, και εξ αυτών οι 4 ξηλώθηκαν. Βλέπετε έτσι δεν είναι ; Και που χρησιμοποιήθηκαν εκείνες οι ωραίες κολόνες ; Έγιναν με αυτές από τουαλέτες μέχρι καταφύγια για τα ζώα… Από την δυσοσμία αδυνατείτε να μπείτε στην εκκλησία, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Αυτό είναι μια ντροπή για όλους μας. Όταν εγώ μερικές φορές βλέπω κάποιους χωρικούς να πετάνε εκεί σκουπίδια τους επικρίνω, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς λένε πως ¨Αυτός τρελάθηκε, σε αυτόν έμεινε να τα προστατέψει αυτά ; Αυτά είναι μνημεία γκιαούρηδων¨. Μάλιστα μια φορά αναγκάστηκα να καβγαδίσω όταν άφησα μπροστά στο σπίτι κάποιου τα σκουπίδια που είχε πετάξει εκεί. Είμαι έτοιμος να προσφέρω εθελοντικά για την προστασία αυτού του μνημείου. Κάποιοι στην κύρια είσοδο της εκκλησίας έκαναν εσκεμμένα αχυρώνα για τα ζώα. Μάλιστα για να μην μπαίνει κανείς στην εκκλησία γύρω γύρω από την εκκλησία έκαναν αχυρώνες και λάκκους λυμάτων. Δεν χρειάζεται βέβαια να περιγράψω και την ζημιά που έχουν προκαλέσει οι κυνηγοί θησαυρών. Ενώ εδώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο…Οι μειονότητες ζώντας για αιώνες εδώ προσέφεραν στην περιοχή με την κεραμική και τις δεξιοτεχνίες τους. Αποτέλεσαν μαζί με τους μουσουλμάνους το πιο ωραίο παράδειγμα ανεκτικότητας, αλλά μετά εμείς τα ισοπεδώσαμε όλα τα μνημεία…¨

……………………………..

 www.batmancagdas.com  18-4-2012

Previous Article

MIA ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Next Article

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ TEK RUMELİ TV

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *