Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

0 σχόλια Share:

ΑΓΚΥΡΑ- Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να κατασκευαστεί ξανά το σπίτι των παιδικών χρόνων του Αλή Ριζά Εφέντι-πατέρα του Ατατούρκ στο χωριό Κότζατζικ της ¨Μακεδονίας¨ και να καταστεί ένα σπίτι-μνήμης

Το σπίτι από το οποίο υπάρχουν μόνο τα θεμέλια και για το οποίο είχε γίνει και παλιότερα προσπάθεια ανακατασκευής του, θα κατασκευαστεί μαζί με τον περίγυρο του σύμφωνα με την ιστορία.

Στο στάδιο του διαγωνισμού

Το 2009 είχε ετοιμαστεί ένα σχέδιο από την ¨Μακεδονία¨ για την μετατροπή του σπιτιού του Αλή Ριζά Εφέντι που βρίσκεται στο χωριό Κότζατζικ στα σύνορα με την Αλβανία, σε χώρο μνήμης. Όμως το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αντιρρήσεις επιστημονικού τύπου. Έτσι οι εργασίες έμειναν στην μέση. Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο βρισκόταν στην ¨Μακεδονία¨ για επίσημη επίσκεψη ο Ερντογάν και έμαθε πως δεν είχε γίνει η ανακατασκευή του σπιτιού, έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα. Η προεδρία της Δημοκρατίας της ¨Μακεδονίας¨, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ο Τουρκικός Οργανισμός Ανάπτυξης και Συνεργασίας ετοίμασαν κοινή εργασία. Στα πλαίσια του σχεδίου εξετάστηκαν διεξοδικά φωτογραφίες της εποχής και έγγραφα. Σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί και το σπίτι του Αλή Ριζά Εφέντι –λαμβανομένων υπόψη των κατασκευαστικών χαρακτηριστικών- αλλά και ένα ακόμη σπίτι που ανήκε σε συγγενείς του. Με βάση το σχέδιο ακόμη και το περιβάλλον θα διαμορφωθεί ανάλογα. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι δήλωσε πως το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης και ότι εντός του έτους θα αρχίσουν οι εργασίες. Μετά την μετατροπή του σπιτιού σε μουσείο θα εκτεθούν κάποια αντικείμενα του Ατατούρκ και του Αλή Ριζά Εφέντι. Θα διευκολυνθεί επίσης και η πρόσβαση στο χωριό Κότζατζικ.

 

Εφ. Ραντικάλ 16-12-2011

Previous Article

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ;

Next Article

ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *