Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ…

No Comments Share:

Εφ. Ραντικάλ 26-9-2011

Αρθρογράφος Εζγκί Μπασαράν

Εάν θα δώσουμε μαθήματα στο Ισραήλ πρώτα πρέπει να καθαρίσουμε μπροστά στην πόρτα μας

Ο Γκιουνάλ Κουρσούν που για χρόνια δούλεψε στην Οργάνωση Διεθνούς Αμνηστίας δηλώνει πως ¨Εάν μετείχαμε στο ¨Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, οι μειονότητες δεν θα έβλεπαν πια τους παλιούς εφιάλτες, ούτε θα είχαμε προβλήματα όπως πυρπόληση χωριών και εξαφάνιση ατόμων που συνελήφθησαν.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Τσουκούροβας Γκιουνάλ Κουρσούν δούλεψε για πολλά χρόνια στην Οργάνωση Διεθνούς Αμνηστίας. Είναι ακόμη Γ.Γ. στον σύλλογο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο βιβλίο του με τίτλο ¨Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε 101 ερωτήματα¨ περιγράφει πως τα επόμενα 10 χρόνια θα κυριαρχήσει μια νέα νομική λογική. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε αυτή τη την νέα τάξη θα είναι η πλέον προωθητική δύναμη.

………………..

Μπορείτε να μας συνοψίσετε τις σχέσεις της Τουρκίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) ;

Η Τουρκία ούτε υπέγραψε το καταστατικό της Ρώμης που ίδρυσε το ΔΠΔ, ούτε το ενέκρινε. Και επί μακρόν διάστημα παγώνει την πιθανή έγκριση. Παρά το ότι και ο πρωθυπουργός Ερντογάν και άλλα μέλη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι σύντομα θα μετάσχουν στο καταστατικό, η έγκριση δεν πραγματοποιήθηκε. Φυσικά υπάρχουν λόγοι για αυτή την κατάσταση. Όπως αυτά που έγιναν στην Κύπρο στα νοτιοανατολικά και η πέραν των συνόρων επιχείρηση.

Μια χώρα γιατί μπορεί να αποφεύγει να ενταχθεί στο ΔΠΔ ;

Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι ότι δεν έχει πειστεί ούτε καν η ίδια πως δεν έχει τελέσει ή δεν θα διαπράξει αδικήματα που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του. Οι χώρες που δεν εντάσσονται σημαίνει ότι είναι διστακτικές σε θέματα γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και επιθέσεων. Η σκέψη ¨ Εάν κάποτε κάνω αυτά τα αδικήματα¨ βγαίνει μπροστά μας ως το πιο σοβαρό εμπόδιο.

………………

Το Ισραήλ και η Τουρκία στο θέμα της μη ένταξης στο ΔΠΔ είναι στον ίδιο παρονομαστή…Ο δισταγμός του Ισραήλ έχει να κάνει με την Παλαιστίνη ;

Στον δυτικό κόσμο υπάρχουν τρεις χώρες που δεν είναι μέλη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο : ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκία. Όλες οι χώρες της Ε.Ε. καθώς και οι υποψήφιες πλην Τουρκίας χώρες έγιναν μέλη. Από τις 46 χώρες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έγιναν μέλη μόνο οι χώρες Ρωσία, Αρμενία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Μονακό, Μολδαβία και Τουρκία. Η Ε.Ε. είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές του δικαστηρίου. Το Ισραήλ σχεδόν κάθε μέρα διαπράττει αδικήματα που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του, είδαμε και εμείς από κοντά την περίπτωση του Μαβί Μαρμαρά. Ανάλογα μπορεί να λεχθούνε και για τις ΗΠΑ. Φρέσκα είναι ακόμη τα παραδείγματα σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Και η Τουρκία ;

Λόγω της δέσμευσης της στο Κυπριακό θέμα κομπιάζει σε θέματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλήματος επίθεσης. Ξέρουμε άλλωστε την στάση της Τουρκίας που μετά την απόβαση του 1974 συνεχίζει την στρατιωτική της παρουσία στο νησί. Και όσο και αν σκεφτόμαστε πως η σύγκρουση του 1974 δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία του ΔΠΔ, ο Ελληνοκυπριακός Τομέας και η Ελλάδα έχουν άλλη γνώμη. Με βάση αυτήν την άποψη τους ¨Η Τουρκία με την κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στρατιωτική απόβαση του 1974 διέπραξε το αδίκημα της επίθεσης, διατηρώντας στρατό εκεί συνεχίζει την πράξη του αδικήματος, ενώ μαζί με αυτά καθώς συνεχίζεται η παραβίαση στο θέμα των αγνοουμένων, και για αυτό θα έπρεπε να δικαστεί και για εγκλήματα πολέμου και για το έγκλημα της επίθεσης¨. Και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα ην Τουρκία.

Δηλαδή φοβάται μήπως τιμωρηθεί ;

Ναι. Το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία να δικάζει το αδίκημα της επίθεσης.

………………

………………

Previous Article

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΞΥΛΟ

Next Article

ΑΛΛΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΕ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΝ….

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *