Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

¨Λάβρος¨ κατά της συνεχιζόμενης πολιτικής κατευνασμού ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος !

0 σχόλια Share:

Κείμενο του ιστολογίου. 29/4/2020

Σε ένα κείμενο κόλαφο για την ελληνική εξωτερική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος “μαστιγώνει” την πολιτική κατευνασμού που ασκείται απέναντι στην Τουρκία. Την πολιτική δηλαδή Σημίτη-Γιωγάκη-Ντόρας-Κοτζιά κλπ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Slpress και εμείς παραθέτουμε αυτό το πιο σημαντικό κομμάτι :

¨Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι κυρίαρχες στην Αθήνα αντιλήψεις για τα ελληνοτουρκικά είναι σε μεγάλο βαθμό αναντίστοιχες με τη σημερινή πραγματικότητα σε αυτό το μέτωπο. Ως εκ τούτου είναι όχι μόνο αδύναμες να προβλέψουν τη δυναμική του αλλά ενίοτε και παραπλανητικές αν όχι παγιδευτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα κυριαρχεί ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου τύπου Ιμίων, ενώ στην πραγματικότητα το κέντρο βάρους της ελληνοτουρκικής διένεξης, έχει μετατοπισθεί σε άλλο πεδίο, όπως έδειξαν τα γεγονότα στον Έβρο.

Αυτή την περίοδο τουλάχιστον η Τουρκία προτιμά να παίξει το χαρτί των μεταναστών. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να παλινδρόμηση και στο παραδοσιακό πεδίο όπως είναι Για παράδειγμα οι παράνομες οι σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό που συνέβη στον Έβρο δεν ήταν μία απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν μαζικά στην Ελληνική επικράτεια. Ήταν μία κατευθυνόμενη από το τουρκικό κράτος απόπειρα υβριδικού χαρακτήρα εισβολής η οποία αν δεν είχε αποκρουστεί θα είχε επιφέρει αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα για την ελληνική κυριαρχία στη Θράκη.
……
Προβάλλοντας διεκδικήσεις που δεν μπορούν να στηριχτούν ούτε στις πιο ακραίες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου, η Άγκυρα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να εδραιώσει στη διεθνή κοινότητα την εντύπωση πώς οι μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας είναι διμερείς διαφορές οι οποίες πρέπει να επιλυθούν με κάποιου είδους διμερή διαπραγμάτευση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει κερδίσει την πρώτη σημαντική μάχη. και τούτο Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το κλίμα στη Δύση έχει στραφεί εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι διπλωματικές αντιδράσεις της Αθήνας στις επεκτατικές κινήσεις της Άγκυρας δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Αντί να αποτρέψουν τον Ερντογάν έχουν τροφοδοτήσει την επιθετικότητα του. Και γιατί όχι Αφού και οι δυτικές δυνάμεις δείχνουν καθαρά ότι ακόμα και αν καταδικάζονται ρητορικά κινήσεις όπως παραδείγματος χάριν το μνημόνιο Άγκυρας Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι διατεθειμένες να πράξουν το οτιδήποτε για να ανασχέσουν την Τουρκία.

Η αναμφισβήτητη αυτή διαπίστωση οφείλει να λειτουργήσει ως αφετηρία για μία στρατηγική αναθεώρηση. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να μην έχει καταθέσει ακόμα συντεταγμένες για τα όρια της υφαλοκρηπίδας της όταν από την πλευρά της η Τουρκία όχι μόνο έχει καταθέσει αλλά έχει συνάψει και διεθνή συμφωνία με την οποία σφετερίζεται μεγάλες εκτάσεις ελληνικής υφαλοκρηπίδας. ας αναλογιστούμε πως η διαδρομή έχει κάνει ο Ερντογάν από τον Ιούλιο του 2009 όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι τουρκικές διεκδικήσεις για τη θάλασσα νοτίως του Καστελόριζου.

Αναξιόπιστη η ελληνική αποτροπή

Τον Απρίλιο του 2012 η Τουρκία διεκδίκησε επισήμως θαλάσσιες περιοχές σχεδόν ως τη Ρόδο. Δημοσίευσε μάλιστα τους σχετικούς χάρτες στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως και ενημέρωσε σχετικά τον ΟΗΕ. λίγο αργότερα όρισε τον 28ο μεσημβρινό που περνά από τη Ρόδο ως το όριο των δυτικών της διεκδικήσεων. Αργότερα διεκδίκησε και θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Ρόδου. Τέλος το Νοέμβριο του 2019 με το προαναφερθέν μνημόνιο διεκδίκησε και θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Κρήτη.

Πώς απάντησε η Αθηνά σε αυτή την κλιμάκωση; ακόμα δεν έχουμε καταθέσει συντεταγμένες και σχετικό χάρτη στον ΟΗΕ παρότι είχαμε ανακοινώσει πώς θα το πράξουμε το 2011 όταν δημοσιεύτηκε και σχετικός νόμος (άρθρο 156 του νόμου 4001/2011). Αν και τα γεγονότα έχουν διαψεύσει με απόλυτο τρόπο τις κατευναστικές ιδεοληψίες αυτές παραμένουν ισχυρές τροφοδοτούμε ένας κύριος από το φόβο. Αυτός είναι που έχει καταστήσει σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστη την ελληνική αποτροπή.

Η Τουρκία διεκδικεί επειδή έχει πειστεί από τα γεγονότα ότι με αυτή τη στρατηγική κερδίζει συνεχώς έδαφος σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο θέσεων. ο κατευνασμός θα έφερνε κάποιο προσωρινό αποτέλεσμα μόνο εάν οι Έλληνες ήταν διατεθειμένοι Όχι απλώς να παραιτηθούν από την άσκηση νόμιμων εθνικών δικαιωμάτων αλλά και να τα παραχωρήσουν επισήμως τους Τούρκους.¨

Συμπερασματικά εμείς από την πλευρά μας θα λέγαμε τα εξής : Είναι σαφές πως η Τουρκία (καλώς ή κακώς) θεωρεί πως ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ την σύγκρουση μαζί της και για αυτό κάνει αυτά που κάνει. Διότι απλά πιστεύει (και ως τώρα δικαιώνεται σε αυτό) πως ότι και να κάνει εμείς δεν θα αντιδράσουμε στρατιωτικά. Άρα είναι η γνωστή παροιμία ¨Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σε ανέβει στο κρεβάτι¨ .

Θα αλλάξει τίποτε κύριε Μητσοτάκη και κύριε Δένδια ;

Διαφορετικά σε λίγο η Τουρκία θα έχει διεκδικήσεις και στα Ιόνια νησιά…

 

Previous Article

Γερμανικό ίδρυμα Bertelsman : ¨Δικτατορία η Τουρκία¨

Next Article

Η ΕΕ χρηματοδότησε τον εξοπλισμό του τουρκικού στρατού στα σύνορα με την Ελλάδα !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *