Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΕΖΙΝΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

No Comments Share:

Ο υπουργός Υγείας της T.C. Μουεζίνογλου επισκέφτηκε την Δυτική Θράκη

1

 

Ο υπουργός Υγείας της T.C. Μουεζίνογλου ο οποίος μαζί με πολυπληθή επιτροπή μετείχε στην τελετή τιμής που οργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη κατά την 75η επέτειο του θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στην επιστροφή επισκέφτηκε και την Δυτική Θράκη.

Ο υπουργός Μουεζίνογλου μετείχε σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή του στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής από την Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, ενώ αργότερα επισκέφτηκε το χωριό όπου γεννήθηκε και συνάντησε χωρικούς και συγγενείς.

Ο υπουργός Μουεζίνογλου που πήγε στην Θεσσαλονίκη για να τιμήσει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στην σχετική τελετή έβγαλε ομιλία. Ο υπουργός υπέγραψε επίσης στο βιβλίο εντυπώσεων του προσφάτως ανακαινισθέντος μουσείου και κατέγραψε στο χαρτί τις σκέψεις του για την σημασία της μέρας.

Ο υπουργός μετά από την τελετή επισκέφτηκε τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός συναντώμενος με την ηγεσία του ιατρικού συλλόγου, συζήτησε με την ηγεσία του συλλόγου σχετικά με την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της υγείας και μοιράστηκε μαζί τους τις σκέψεις του σχετικά με την εργασία Ελλήνων γιατρών στην Τουρκία.

Ο υπουργός πέρα από τις συναντήσεις του στην Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε και ιστορικά μνημεία της πόλης, και ενημερώθηκε σχετικά με αυτά, από τον πρόξενο της Τ.C. στην Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπιλτεκίν. Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην Θεσσαλονίκη, αναχώρησε για την Δυτική Θράκη.

Μετείχε σε δείπνο που παρέθεσε η Συμβουλευτική Επιτροπή

Ο υπουργός υγείας της T.C. Δρ. Mεχμέτ Μουεζίνογλου αφού ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Θεσσαλονίκη, κατά τις απογευματινές ώρες έφτασε στην Κομοτηνή. Πρώτα μετέβη στο προξενείο της T.C. στην Κομοτηνή όπου συναντήθηκε με τον πρόξενο Ιλχάν Σενέρ, και έπειτα μαζί με την επιτροπή που τον συνόδευε, πήγε στην αίθουσα της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, όπου και μετείχε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Ο υπουργός μετά από το δείπνο έκανε δηλώσεις προς τον τύπο. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που υπήρξαν κατά το ταξίδι τους από την Κωνσταντινούπολη προς την Θεσσαλονίκη με το Τρένο Φιλίας, στην δυνατότητα εργασίας Ελλήνων γιατρών στην Τουρκία και στα θέματα της μειονότητας.

Ο υπουργός Μουεζίνογλου σχετικά με τα προβλήματα στο ταξίδι του Τρένου της Ειρήνης ανέφερε τα εξής : Έστω και με καθυστέρηση όλη η ομάδα έφτασε στην Θεσσαλονίκη. Λόγω της καθυστέρησης η βασική επίσημη επιτροπή μας μετέβη από την Αλεξανδρούπολη στην Θεσσαλονίκη οδικώς. Στόχος μας ήταν να μετάσχουμε στην τελετή και το Τρένο της Ειρήνης να φτάσει στην Θεσσαλονίκη, όπως και έγινε. Σε αυτού του είδους τα ταξίδια μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Ελλάδας για την έγκριση που έδωσε για το Τρένο της Ειρήνης. Πιστεύω πως κατά τα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιηθούν ταξίδια δίχως ελλείψεις. Αυτό είναι μια αρχή. Βλέποντας την συνολική εικόνα, φαίνεται πως μια επιτροπή 140 ατόμων μετείχε στην τελετή. Μπορέσαμε και μετείχαμε στις 10 Νοεμβρίου με δυναμικό πνεύμα στο πρόγραμμα τιμής στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ¨.

Ο υπουργός ανέφερε πως στο ταξίδι με το τρένο υπήρξαν δύο ελλείψεις λέγοντας : ¨Η πρώτη έλλειψη παρουσιάστηκε στην δική μας πλευρά, στο Ουζούνκιοπρού. Καθυστέρηση περίπου δύο ωρών υπήρξε στην πλευρά μας. Η δεύτερη έλλειψη παρουσιάστηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Πυθίου με τις βίζες. Αυτό προκλήθηκε από το ότι για το ταξίδι μας υπήρχε ταξιδιωτική βίζα που ίσχυε όμως από τις 11 Νοεμβρίου. Στις 01:00 το βράδυ άνοιξε το προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ανανεώθηκε η βίζα, και στάλθηκε με φαξ στους υπευθύνους του σταθμού. Εδώ οφείλουμε να μιλήσουμε για ευαισθησία και όχι για κακοβουλία. Εκεί θα μπορούσαν να κατεβάσουν τους ταξιδιώτες που δεν είχαν βίζα. Αλλά κυριάρχησε η καλή προαίρεση. Αλλά αν με ρωτήσετε για το υπόλοιπο θέμα αν υπήρξε ή όχι κάποια πρόθεση, δεν είμαι γνώστης. Μας είπαν πως η καθυστέρηση προήλθε από φυσικές συνθήκες. Αυτό θα το εκτιμήσουν οι φίλοι μας. Σήμερα πια, καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι από Ελλάδα πάνε στην Κωνσταντινούπολη και χιλιάδες άνθρωποι απ΄την Τουρκία πάνε στην Ελλάδα. Όταν λοιπόν παρά τις καθημερινές αυτές λειτουργίες, εσκεμμένα δημιουργούνται προσκόμματα, αυτό δημιουργεί αμοιβαία προβλήματα¨.

Ο υπουργός Μουεζίνογλου ανέφερε πως συζήτησε με τον πρόεδρο και την ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σχετικά με το πώς θα μπορέσουν Έλληνες γιατροί να εργαστούν στην Τουρκία και είπε : ¨Έκανα μια συζήτηση με τον πρόεδρο και την ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σχετικά με το πώς θα μπορέσουν Έλληνες γιατροί να εργαστούνε στην Τουρκία. Σε αυτή την κατεύθυνση στήνουμε ένα δεσμό ανάμεσα σε εκείνους και τον δικό μας ιδιωτικό τομέα και το υπουργείο μας, και συζητάμε για το πώς Έλληνες γιατροί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Τουρκία. Εντέλει υπάρχουν τομείς στους οποίους ο ένας μπορεί να διασφαλίσει βοήθεια στον άλλο. Διαφορετικά ασχολούμενοι με θέματα ανώφελα και απλά που δεν ωφελούν κανένα, δεν έχουμε πιθανότητα να προοδεύσουμε.

Ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν τρεις όροι για την εργασία των Ελλήνων στην Τουρκία : Από τους Έλληνες γιατρούς θα αναζητηθούν τρεις όροι. Το πρώτο είναι το πτυχίο τους, η ειδικότητα τους. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις ιατρικές σχολές στην Ελλάδα. Δεύτερον είναι η γνώση των τουρκικών. Σε αυτό υπάρχει θέμα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί αν δουλέψει κάποιος μαζί με μεταφραστή κατά τους πρώτους έξι μήνες, μαθαίνοντας ταυτόχρονα και τουρκικά. Σκεφτόμαστε για αυτό τον όρο να αναγνωρίσουμε ένα διάστημα μεταβατικό. Τρίτον είναι η άδεια εργασίας¨.

Ο υπουργός Μουεζίνογλου αναφέρθηκε στα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και είπε : ¨Εμείς 11 χρόνια τώρα ως εξουσία του ΑΚΡ, ζητάμε, προσδοκούμε και εξωθούμε την Ελλάδα να λύσει τα αρνητικά στοιχεία σχετικά με την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης. Στο επίπεδο αυτό εμείς έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην Τουρκία. Έστω και αν η Ελλάδα δεν κάνει, οι άνθρωποι εκεί είναι πολίτες μας. Οι πολίτες μας εδώ της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης είναι Έλληνες πολίτες. Πλέον η Ελλάδα ως δημοκρατικό κράτος δικαίου, είναι ανάγκη να μην τους εξαναγκάζει να μιλάνε (σημ μεταφρ : να παραπονιούνται εννοεί) για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για αυτά που πηγάζουν από την συνθήκη της Λοζάννης. Δεν τους ταιριάζει, ζητάμε την συντομότερη δυνατή επίλυση των μειονοτικών θεμάτων. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω πως με την σύντομη επίτευξη πολιτικής σταθερότητας, και αυτοί θέλουν να λύσουν τα θέματα¨.

Έδιωξε την νοσταλγία συναντώμενος με συγγενείς και χωρικούς

Ο υπουργός Μουεζίνογλου μετά από το δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής αποχαιρέτισε τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και έφυγε από τον Κομοτηνή. Τέλος επισκέφτηκε το χωριό Αρριανά όπου γεννήθηκε και πέρασε την παιδική του ηλικία.

Ο υπουργός φτάνοντας στο χωριό, πρώτα επισκέφτηκε την οικογένεια της γυναίκας του που ακόμη ζει στο χωριό. Φίλησε τα χέρια του πεθερού και της πεθεράς του και έδιωξε την νοσταλγία. Στην επίσκεψη του στην οικογένεια τον συνόδευαν ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ, ο υποπρόξενος Αλπέρ Ατάκ, ο δήμαρχος Ιμπραήμ Σερίφ, και ο βουλευτής Αδριανούπολης του CHP Κεμάλ Ντεγιρμέντερελί.

Ο υπουργός αφού συνομίλησε για κάποιο διάστημα με τους οικογενειακούς συγγενείς, μετέβη στο καφενείο του χωριού όπου και συναντήθηκε με χωρικούς που τον περίμεναν. Ο υπουργός χαιρέτισε κάθε έναν που συνάντησε στον δρόμο, τους ρώτησε πως πάνε, ενώ και στο καφενείο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πλήθος που τον περίμενε και αγκαλιάστηκε με όλους.

Συνομίλησε με τους χωρικούς περίπου 40 λεπτά. Ο υπουργός Υγείας της T.C. Δρ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου θυμήθηκε μαζί τους τις παιδικές του αναμνήσεις, και αφού ήπιε το τσάι που του πρόσφεραν, τους αποχαιρέτισε και μαζί με την πολυπληθή επιτροπή που τον συνόδευε αναχώρησαν για Τουρκία.

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 m10

Eφ. Μιλλέτ 11/11/2013

Previous Article

ΠΟΙΝΗ 80 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΛΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ !

Next Article

ΤΕΛΕΤΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *