Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

No Comments Share:

Θα σώσουν τα Καστελόριζο οι Τούρκοι εκδρομείς

Με χαρά υποδέχτηκαν οι ευρισκόμενοι σε οικονομικοί κρίση Έλληνες την διευκόλυνση βίζας προς τα ελληνικά νησιά. Μετά από την απόφαση για την βίζα, 45 χιλιάδες άτομα αναμένεται να επισκεφτούν το 400 κατοίκων Καστελόριζο που απέχει 7,5 χλμ από την πόλη Κας της Αττάλειας.

Οι προσπάθειες των τουριστικών πρακτόρων Οκάν Καχραμάν και Εργκιούν Ερντογάν από το Κας και του Καστελοριζιώτη Κώστα Παπούτη για το θέμα της βίζας έφεραν αποτέλεσμα. Οι τουριστικοί πράκτορες συναντήθηκαν με τον αντινομάρχη Ν. Αιγαίου Φώτη Χατζηδιάκο, και ζήτησαν διευκόλυνση βίζας για τους πολίτες Τουρκίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Καζακιστάν, Γεωργίας και άλλων χωρών του Καυκάσου που πιθυμούν να περάσουν από το Κας στο Καστελόριζο. Μετά από τις εργασίες επήλθε διευκόλυνση βίζας στην πύλη εισόδου του Καστελόριζου. Και ενώ πριν αυτοί που ήθελαν να πάνε στο Καστελόριζο, έπρεπε να προσφύγουν στο προξενείο Σμύρνης, πλέον για να πάνε από την ¨αδελφή πόλη¨ Κας στο Καστελόριζο μπορούν να κάνουν αυτήν τη δουλειά απευθείας στο νησί.

Οι Καστελοριζιώτες οι οποίοι λόγω του ότι η Ελλάδα είναι μακριά, καλύπτουν όλες τους τις ανάγκες με ημερήσια είσοδο χωρίς βίζα στο Κας που βρίσκεται στα 7,5 χλμ απόσταση, πλέον θα φιλοξενούν πιο άνετα τους τουρίστες που θα έρχονται στο νησί. Το Καστελόριζο που τραβά την προσοχή με την παλιά του αρχιτεκτονική, την πεντακάθαρη του θάλασσα και το φυσικό του λιμάνι, περιμένει τους τουρίστες που θα έρθουν από την Τουρκία. Το μέτρο για την διευκόλυνση βίζας αντιμετωπίστηκε με χαρά από τον κόσμο του νησιού και τους κατοίκους του Κας.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 1 ΜΑΪΟΥ

Με την νέα ρύθμιση πολίτες, Τούρκοι ή χωρών όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και άλλες χώρες από τους οποίους η Ελλάδα ζητάει βίζα, θα μπορούνε να παίρνουν βίζα από το Καστελόριζο, υπό τον όρο να περάσουν από το Κας. Η ρύθμιση αφορά την περίοδο 30/4 έως 31/10 και αρχίζει από την 1/5. Και ενώ για τα άλλα νησιά το κόστος της βίζας ορίστηκε στα 60 ευρώ, για το Καστελόριζο, καθορίστηκε στα 35. Με την βίζα αυτή που θα ισχύει για 15 μέρες, θα μπορούν να γίνουν δύο είσοδοι-έξοδοι και θα μπορούν να διανυκτερεύσουν στο νησί. Στα τέλη του Απρίλη ειδικοί που θα έρθουν από την Ελλάδα θα συστήσουν την υποδομή για την πρακτική της βίζας στο Καστελόριζο. Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου αναμένεται να υπάρξει σοβαρή αύξηση του αριθμού των τουριστών που πάνε από το Κας στο Καστελόριζο.

Ο τουριστικός πράκτορας Οκάν Καχραμάν αναφέρει πως κατά το 2012 πήγαν από το Κας στο Καστελόριζο 15 χιλιάδες τουρίστες, και ότι με την εφαρμογή αυτού του μέτρου προβλέπει πως θα μεταβούνε τουλάχιστον 45 χιλιάδες τουρίστες, και δηλώνει : ¨Πλέον όσοι επιθυμούν να μεταβούν στο Καστελόριζο αρκεί να υποβάλλουν αίτημα μια ημέρα πριν. Το χρόνιο θέμα της βίζας λύθηκε. Κάτι που θα ενισχύσει και την οικονομία του Κας και του νησιού. Θα αναπτυχθεί επίσης και η φιλία μας¨.

Ο δήμαρχος του Καστελόριζου Αχλαδιώτης Γιώργος, δήλωσε πως λύθηκε ένα θέμα που επί μακρόν προκαλούσε ανησυχία. Ο Γιώργος αναφέρει πως με την ληφθείσα απόφαση θα επέλθει γαλήνη στην οικονομία, και υπογράμμισε πως θα συμβάλει πολύ στις φιλίες με το Κας. Ο Γιώργος υπογράμμισε πως έγινε ένα μεγάλο βήμα για το Κας και το Καστελόριζο και δήλωσε πως ¨Ο κόσμος του νησιού κάθε Παρασκευή πάει στο Κας για το παζάρι εκεί. Μεταξύ μας υπάρχει μια δυνατή φιλία. Οι δύο αδερφές πόλεις πλέον θα έρθουν ακόμη πιο κοντά. ¨

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Ο Καστελοριζιώτης έμπορος Τσίκος Μαγκιαφής, ανέφερε πως το μέτρο τους χαροποίησε όλους. Ο Μαγκιαφής είπε πως ξεπεράστηκε ένα εμπόδιο ανάμεσα στο Κας και στο Καστελόριζο και είπε πως ¨Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για το Καστελόριζο. Το ευρισκόμενο σε οικονομική κρίση Καστελόριζο και η Ελλάδας θα ανασάνουν. Ως Καστελοριζιώτες είμαστε πολύ χαρούμενοι.

20 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΡΙΜΠΟΤ

Την καλοκαιρινή περίοδο καθημερινά έχει δρομολόγια φεριμπότ από το Κας προς το Καστελόριζο. Οι τουρίστες που φθάνουν εκεί σε 20 λεπτά μπορούν να επισκεφτούν το Οθωμανικό Τζαμί, παλιές εκκλησίες, τον Οθωμανικό πύργο του Καστελόριζου, το αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο της πόλης, ιστορικά κτίρια και το φυσικό λιμάνι. Όσοι κάνουν ημερήσια είσοδο, είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στο Κας με φέριμποτ που φεύγει στις 16.00.

 

Πρακτορείο Ειδήσεων Ντογάν.

 27/4/2013

Previous Article

OXI ΣTO KΡΑΓION !

Next Article

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟ ΚΟΠΤΕΡΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *