Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Αναμένοντας μάταια στήριξη από την ΕΕ…

0 σχόλια Share:

Στάση αναμονής τηρεί η ΕΕ σχετικά με το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Οι γεωπολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες, δεν επέτρεψαν στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, να προχωρήσει σε μια σκληρή καταδίκη της Τουρκίας για τις προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αγία Σοφία ωστόσο στο τραπέζι τέθηκε θέμα κυρώσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ανάμεσα στις κυρώσεις που έπεσαν στο τραπέζι είναι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και της προενταξιακής χρηματοδότησης. Μια εξέλιξη που θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για την παραπαίουσα τουρκική οικονομία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Σκάι συζητείται η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης που περιλαμβάνει και συμφωνίες για δασμούς κλπ καθώς και ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως και η διακοπή πώλησης όπλων – ανταλλακτικών απ’ όλα τα κράτη – μέλη προς την Τουρκία.

Επίσης, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε το αίτημα να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων που σχεδιάζονται εναντίον της Τουρκίας συγκεκριμένα μέτρα για τις τουρκικές τράπεζες και την τουριστική βιομηχανία της γειτονικής χώρας.

«Ενεργοποίηση του άρθρου 42 »
Η Αθήνα ζήτησε να αντιληφθούν οι εταίροι την κρισιμότητα της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας μπορεί να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις αν η Τουρκία προχωρήσει σε νέα προκλητική κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το μήνυμα που δόθηκε ήταν πως «αν υπάρξει θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα θα αντιδράσει και θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 της Συνθήκης, δηλαδή να ενισχυθεί με απόφαση του Συμβουλίου η χώρα που δέχεται επίθεση».

Το άρθρο 42 προβλέπει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»

Αναφορικά με τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα, «πρόκειται για τομεακά μέτρα. Ο προσδιορισμός για τους τομείς θα συζητηθεί κι εν τω μεταξύ θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές και κατέληξαν ότι «επιδιώχθηκε από ελληνικής πλευράς και επιτεύχθηκε ισχυρή καταδίκη στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας» έναντι μιας πιο ήπιας ρητορικής που αρχικά είχε επιλεγεί.

«Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,  μετά το τέλος της συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Πρόσθεσε δε, ότι «υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της»

……………..

tanea.gr  14/7/2020

Σχ. : Ούτε καν σε μια ισχυρή καταδίκη για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο δεν στάθηκαν ικανοί να συμφωνήσουν και εμείς χαιρόμαστε που ΘΑ καταρτισθεί λέει λίστα με κυρώσεις…

Αυτοί δηλαδή που δεν προβαίνουν ούτε καν σε φραστική καταδίκη, θα συναινέσουν αργότερα σε κυρώσεις ;

Ποιος τα πιστεύει αυτά;

Δεν είναι οξύμωρο επίσης να συζητάμε για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου και την ίδια στιγμή να μην περιορίζουμε (τουλάχιστον)  τις συνοριακές μας πύλες με την Τουρκία ;

 

Previous Article

Βίντεο και φωτογραφίες από την τρομακτική πλημμύρα που χτύπησε την Ριζούντα – 2 αγνοούμενοι

Next Article

Τσαβούσογλου: ¨Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις-H συμφωνία μας με την Λιβύη συμφέρει την Αίγυπτο¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *