Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Εκατοντάδες εκ. ευρώ από την ΕΕ προς την Τουρκία για τους ¨πρόσφυγες¨…

0 σχόλια Share:

Die Welt: Η Τουρκία αναμένεται να λάβει περισσότερη βοήθεια για τους πρόσφυγες

Με τίτλο «Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Τουρκία αναμένεται να λάβει περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια για τους πρόσφυγες», η εφημερίδα Die Welt σημειώνει πως η Κομισιόν θέλει να αυξήσει τη χρηματοδοτική της βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Τουρκία σχεδόν κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ.  Ταυτόχρονα προειδοποιεί για μια κλιμακούμενη κατάσταση των πληγέντων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να διαθέσει άλλα 485 εκατομ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δύο βασικών σχεδίων σχετικά με την υποστήριξη προσφύγων. Τα χρήματα αναμένεται να καταβληθούν επιπλέον των 6 δις. ευρώ που είχε υποσχεθεί η ΕΕ στην προσφυγική συμφωνία του 2016 με την Τουρκία.

Η Άγκυρα είχε δεσμευθεί τότε να παίρνει πίσω όλους τους πρόσφυγες που έφταναν στα νησιά του Αιγαίου και να στρέφεται εντονότερα κατά των παράνομων διακινητών. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία βοήθεια δισεκατομμυρίων. Η Άγκυρα όμως κατηγορεί εδώ και μήνες ότι εκταμιεύει πολύ αργά τα χρήματα και με πολλούς τρόπους έχει απειλήσει ότι δεν θα συνεχίσει να τηρεί πλέον τη συμφωνία.

Προκειμένου λοιπόν η Κομισιόν να αποκλιμακώσει την ένταση, προτίθεται να διαθέσει την επιπλέον χρηματική βοήθεια, άμεσα και βραχυπρόθεσμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χρησιμοποιώντας κονδύλια από τον τρέχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό του 2020. Το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο των κρατών-μελών θα πρέπει όμως να συμφωνήσουν με την απορρέουσα ανάγκη αλλαγής του κοινοτικού προϋπολογισμού 2020.

Σε προσχέδιο, η Κομισιόν προειδοποιεί: «Λόγω της επιδημίας του COVID-19, η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας επιδεινώνεται και οι απροστάτευτοι πρόσφυγες ανήκουν στους περισσότερο πληττόμενους από την κρίση». Γι’ αυτό θα πρέπει επειγόντως να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δύο σπουδαιότερων ανθρωπιστικών μέτρων βοήθειας.

Έτσι,400 εκατομ. ευρώ αναμένεται να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το λεγόμενο Δίχτυ Ασφαλείας καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης (ESSN),
από το οποίο περίπου 1,7 εκατομ. πρόσφυγες στην Τουρκία λαμβάνουν κάθε μήνα χρήματα για τα προς το ζην.

Το εν λόγω πρόγραμμα βοήθειας θα εξαντλείτο τον Μάρτιο του 2021 και μια νέα θετική απάντηση – συμφωνία είναι απαραίτητη ήδη μέσα στο καλοκαίρι που διανύουμε.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, με άλλα 85 εκατομ. ευρώ θα μπορέσει να εξασφαλιστεί άλλο ένα πρόγραμμα στήριξης οικογενειών με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και τα χρήματα γι’ αυτό επαρκούν μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Εκτός από τη βοήθεια για την Τουρκία, η Επιτροπή θέλει να αυξήσει τη χρηματοδοτική στήριξη και της Ιορδανίας και του Λιβάνου για την υποδοχή προσφύγων. Οι δύο χώρες, που υποδέχονται επίσης πρόσφυγες από τη Συρία, θα λάβουν άλλα 100 εκατομ. ευρώ, επιπλέον των υποσχεθέντων 214 εκατομ. ευρώ για το 2020.

Πολιτικά πιο ‘εκρηκτική’ όμως είναι η βοήθεια προς την Τουρκία. Τον Μάρτιο, η τουρκική κυβέρνηση είχε επιτρέψει σε χιλιάδες πρόσφυγες να πάνε στα σύνορα με την Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι την πίεση στην ΕΕ. Πολλά κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία και η Γαλλία, είχαν έπειτα από αυτό αφήσει ανοιχτή την προοπτική περαιτέρω κοινοτικών κονδυλίων για την περίθαλψη των προσφύγων.

Sigmalive.com  7/6/2020

Σχ. : Μα καλά αν είναι η Τουρκία να συνεχίζει όπως δηλώνει την πολιτική των ανοικτών συνόρων της, για ποιο λόγο πρέπει να την χρηματοδοτεί η ΕΕ ; 

Previous Article

Βίντεο από το ¨Αθηνιστάν¨ -Ακούστε τι δηλώνει ο Αιγύπτιος !

Next Article

“Δεν μπορούμε να ανασάνουμε” δηλώνει ο τουρκόψυχος αρθρογράφος από την Θράκη…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *