Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ :ΤΟ ΥΠΕΞ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΙΓΝΥΕΤΑΙ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

0 σχόλια Share:

Εφ.Γκιουντέμ 2-11-2007

Μιλώντας ο Βενιζέλος στην συνάθροιση που είχε διοργανωθεί και έγινε στο εργατικό κέντρο της Κομοτηνής, έκανε ενδιαφέρουσες δηλώσεις αναφορικά με την μειονότητα.

Στην ερώτηση που του έθεσε ο ανταποκριτής της εφημερίδας ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ αν θα υπάρξει μια διαφορετική πολιτική του κόμματος προς την μειονότητα, όταν θα εκλεγεί πρόεδρος, λαμβανομένου υπόψη ότι προεκλογικά είχε πει πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει καμία διαφορετική μειονοτική πολιτική, είπε: ‘’Το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτική για την μειονότητα. Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βελτίωσαν σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση της μειονότητας. Η μειονότητα το γνωρίζει αυτό και ανάλογα το αξιολογεί. Παράλληλα, υπάρχουν και ουσιαστικές έρευνες του ΙΣΤΑΜΕ που γίνονται σχετικά με την μειονότητα. Στο θέμα πολιτικής συμμετοχής των μελών της μειονότητας μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών δώσαμε επιτυχή δείγματα. Αυτό το πράξαμε στο κόμμα, στους δήμους, σε νομαρχιακό και σε πανεθνικό επίπεδο. Η μειονότητα επιβάλλεται να βρίσκεται και στην δημόσια διοίκηση. Η εκπαίδευση, η αναβάθμιση του επιπέδου της ΕΠΑΘ, το θέμα των νηπιαγωγείων και όλα αυτά περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες μας. Συμπεριφορά και εφαρμογές που δεν επιθυμούμε εμείς για την Χριστιανική μειονότητα δεν πρέπει να τα εφαρμόσουμε στην μειονότητα στην Θράκη. Για παράδειγμα δεν θέλουμε το κράτος να αναμιγνύεται σε θέματα διορισμών σχετικά με την μειονότητα. Αυτά πρέπει να τα κάνει η ίδια η μειονότητα. Δεν πρέπει να αναμιγνύεται στα ζητήματα αυτά της μειονότητας το ΥΠΕΞ. Πρέπει να ισχύει η αντίληψη ισότητας ενώπιον των νόμων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου. Δεν δικαιολογείται η ύπαρξη ενός ειδικού καθεστώτος που να δίνει την εντύπωση πως συμβαίνουν κάποια ειδικά ή διαφορετικά πράγματα. Απλά πράγματα σας λέμε. Εκείνο που πρέπει να ισχύει είναι ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία για όλους τους πολίτες.

Πρέπει να δίνουμε ότι ζητούμε κι εμείς για τις Ελληνικές μειονότητες. Όπως εμείς ζητούμε από την Αλβανία μια συμπεριφορά που εμείς επιθυμούμε και προβλέπουν οι διεθνείς συμφωνίες και κυρίως η σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ευρώπης, όπως εμείς ζητούμε από την Τουρκία να δείξει καλή συμπεριφορά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ελληνική μειονότητα της Ιστανμπούλ, της Ίμβρου και της Τενέδου έτσι και εμείς την ίδια συμπεριφορά πρέπει να δείξουμε προς την μουσλουμανική μειονότητα της Θράκης. Τόσο καθαρά και φανερά. Όταν δηλαδή το Πατριαρχείο διεξάγει έναν αγώνα για την δική του βακουφική περιουσία στην Ιστανμπούλ, δεν μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική κατάσταση στον προσδιορισμό των διοικήσεων της βακουφικής περιουσίας στην Θράκη από εκείνη που προβλέπουν το σύνταγμα και οι διεθνείς συμφωνίες. Για να είμαστε πιστικοί πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Ως λαός πρέπει να είμαστε κάτοχοι ενός ισχυρού και δίκαιου συναισθήματος.

Σε μια σχετική ερώτηση ο κύριος Βενιζέλος είπε ότι δεν αναμιγνυόμαστε στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας. Ίσως να παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις όμως επιθυμούμε ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Επιθυμούμε να έχουμε έναν ομόλογο και συνέταιρο που να μην αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, να μπορεί να προσβλέπει με εμπιστοσύνη στο μέλλον και να μπορεί να μιλά.

Previous Article

ΔΙΠΛΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΜΠΑΪΡΑΜΙ ΤΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Next Article

ΝΕΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *