Ακόμη και ο ιδρυτής της Teşkilat-ı Mahsusa είχε ζητήσει αμνηστία
ΑΓΚΥΡΑ- Αποκαλύφθηκε ότι ο θεωρούμενος ως ιδρυτής της Teşkilat-ı Mahsusa (σημ μεταφρ : πρόγονος της ΜΙΤ) Εσρέφ Κιουστσούμπασι στον οποίο είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης όταν κατηγορήθηκε για την απόπειρα σε βάρος του Ατατούρκ, κατά την δεκαετία του 1940 είχε ζητήσει από την τουρκική βουλή να μπορέσει να γυρίσει πίσω στην Τουρκία.
Η υποεπιτροπή των ειδικών για το Ντέρσιμ που ιδρύθηκε εντός της Επιτροπής Αιτήσεων της τουρκικής βουλής, διευθετώντας τα σχετικά με την σφαγή έγγραφα, έφτασε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και για άλλα θέματα. Ένα εξ αυτών σχετίζεται με τον θεωρούμενο ως ένα εκ των ιδρυτών της Teşkilat-ı Mahsusa τον Εσρέφ Κιουστσούμπασι, περισσότερο γνωστός ως ¨Κιουστσούμπασι Εσρέφ¨. Η Teşkilat-ı Mahsusa που θεωρείται ο ¨πατέρας¨ της σημερινής ¨Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών¨ ιδρύθηκε από τον υπουργό Πολέμου Ενβέρ Πασά στις 17/11/1913. Με βάση αυτά που αναφέρει η ιστοσελίδα της ΜΙΤ ο Κιουστσούμπασι Εσρέφ και οι σύντροφοι του είχαν πάει στην Ινδία για να κάνουν προπαγάνδα ενάντια στην Αγγλία. Αλλά όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, με διαταγή από τον Ενβέρ Πασά, Ο Κιουστσούμπασι Εσρέφ γύρισε στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε ως επικεφαλής της Υπηρεσίας στην Αραβία. Η Teşkilat-ı Mahsusa με την αποχώρηση από την κυβέρνηση του κομιτάτου Ένωση και Πρόοδος στις 8/10/1918 και επίσημα πλέον διαλύθηκε. Ο Κιουστσούμπασι Εσρέφ που μετείχε και στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, στα 1927 στα πλαίσια των εκκαθαρίσεων για την αποτυχημένη απόπειρα σε βάρος του Ατατούρκ στην Σμύρνη, κηρύχτηκε ¨προδότης¨.
Αργότερα (δεκαετία του 40) με αίτημα που υπέβαλλε προς το προξενείο της Αλεξάνδρειας εξέφρασε την επιθυμία του να γυρίσει πίσω. Το θέμα από την βουλή μεταφέρθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην απάντηση που έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην βουλή με έγγραφο της 12/1/1948 κοινοποιούσε πως λόγω της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης όπου βρισκόταν ο φάκελος του Κιουστσούμπασι, αδυνατούσε να προβεί σε κάποια δήλωση. Έτσι μετά από αυτή την αρνητική απάντηση ο Κιουστσούμπασι γύρισε στην Τουρκία μόνο όταν έγινε εξουσία το κόμμα DP και πέθανε στα 1964.
Εφ.Ραντικάλ 18/6/2012