Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΣΥΡΙΟΥΣ

0 σχόλια Share:
Spread the love

Τελείωσε η ντροπιαστική απαγόρευση, οι Ασσύριοι αρχίζουν εκπαίδευση στην μητρική τους γλώσσα

utandiran-yasak-bitti-suryaniler-anadilde-egitime_7100_b

Έγκριση δόθηκε από το δικαστήριο, στην προσφυγή που είχαν κάνει οι Ασσύριοι για εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα. Το δικαστήριο έκρινε πως οι Ασσύριοι όπως και οι άλλες μειονότητες μπορούν να επωφεληθούν από το δικαίωμα της εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα.

Η προσφυγή των Ασσυρίων για ¨εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα¨ έγινε δεκτή με απόφαση του 13ου Διοικητικού δικαστηρίου Άγκυρας. Το δικαστήριο έκρινε πως οι Ασσύριοι μπορούν να επωφεληθούν από τα μειονοτικά δικαιώματα. Ο Κενάν Γκιουρντάλ-πρόεδρος του ιδρύματος αρχαίας Ασυρριακής εκκλησίας, δήλωσε πως ¨ Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε σχολεία που θα παράσχουν εκπαίδευση στα ασυρριακά¨.

Το ίδρυμα αυτό προσέφυγε πέρσι στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας ζητώντας να ανοίξει νηπιαγωγείο στα Ασσυριακά. Το υπουργείο έκρινε πως καθώς οι Ασσύριοι δεν έχουν το στάτους μειονότητας δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν νηπιαγωγείο που θα εκπαίδευε στην μητρική γλώσσα. Μετά από αυτό το ίδρυμα προσέφυγε δικαστικά. Το 13ο διοικητικό δικαστήριο Άγκυρας πήρε μια απόφαση επανάσταση. Με βάση την απόφαση, καθώς στα άρθρα 37 και 44 της συνθήκης της Λοζάννης δεν καθορίζεται σαφώς ποιες είναι οι μειονότητες αλλά γίνεται λόγος μόνο για ¨μη μουσουλμανικές μειονότητες-Τούρκους πολίτες¨, οι Ασσύριοι εμπίπτουν σε αυτό τον ορισμό, και μπορούν να θεωρηθούν μειονότητα. Η απόφαση αναφέρει πως καθώς οι Ασσύριοι μπορούν να επωφεληθούν από όλα τα μειονοτικά δικαιώματα, μπορούν να ανοίξουν και σχολείο.

…………..

Εφ. Ταράφ 10/8/2013

 

Previous Article

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΑΡΙΝΤΣ

Next Article

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *