Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΜΝΗΜΗ ΦΕΧΜΙ ΤΟΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ 5ΟΟη ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

No Comments Share:

Οι μητέρες του Σαββάτου στην 500η διαμαρτυρία

cumartesi-anneleri-500-eylemde-36208-669x321
Το όνομα των μητέρων που για να βρούνε τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν ένα Σάββατο και άρχισαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο λύκειο Γαλατάσεράι, το άκουσε όλος ο κόσμος.  Οι μητέρες του Σαββάτου αντέχοντας στα κλομπ των αστυνομικών και στα δακρυγόνα χτες βρέθηκαν μπροστά στο λύκειο Γαλατάσεράι για 500η φορά. Διανοούμενοι, καλλιτέχνες και χιλιάδες πολίτες στήριξαν αυτή την διαμαρτυρία της εβδομάδας αυτής, που έγινε για τον επί 19 χρόνια αγνοούμενο Φεχμί Τοσούν.

Η ομάδα ¨μητέρες του Σαββάτου¨ που συστάθηκε από οικογένειες αγνοουμένων και άρχισαν τις διαμαρτυρίες τους το 1995, έκαναν πια την 500η δράση. Η ομάδα όπως κάθε εβδομάδα συγκεντρώθηκε χτες στην πλατεία Γαλατάσεράι. Την καθιστική τους διαμαρτυρία στήριξαν πολλοί πολιτικοί, καλλιτέχνες και πολίτες. Στην ανακοίνωση που έγινε εξ ονόματος της ομάδας προειδοποιήθηκαν οι πολίτες που προσήλθαν για στήριξη να μην χειροκροτήσουν και να μην φωνάξουν συνθήματα μετά από τις ομιλίες. Ανάμεσα στην ομάδα ήταν και ο Μιχαήλ Κιρμπαγίρ -γιός της γνωστής ¨Μητέρα Μπέρφο¨-  που πέθανε πέρσι.

Ο Κιρμπαγίρ μιλώντας είπε πως για 500 εβδομάδες βρίσκονται μπροστά στο λύκειο Γαλατάσεράι και πρόσθεσε πως ¨Ο σκοπός της διαμαρτυρίας μας είναι παγκοσμίως γνωστός. Τα ευρισκόμενα στις φωτογραφίες πρόσωπα, που είναι μητέρες, πατέρες και εγγόνια κάποιων εδώ, άτομα που αγωνιζόμενα για κάτι καλό σε αυτή την περιοχή, τερματίστηκε η ζωή τους ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος της 12/9¨. Η γυναίκα του αγνοούμενου Φεχμί Τοσούν η Χανίμ Τοσούν άρχισε την ομιλία της στα κουρδικά και συνέχισε στα τουρκικά : ¨Ναι βρισκόμαστε πάλι στην Γαλατάσεράι. Πως πέρασαν 500 εβδομάδες. Κάποιοι ρωτάνε, σαν όνειρο. Δηλαδή πριν από 20 χρόνια όταν καθίσαμε εμείς εδώ τα τότε παιδιά μας είναι τώρα πάνω από 20 ετών. Το κράτος αυτό δυστυχώς 20 χρόνια τώρα δεν έκανε κανένα βήμα¨. Ως στήριξη στις μητέρες του Σαββάτου ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έστειλε ένα κόκκινο γαρύφαλλο. Ο αντιπρόεδρος του CHP Ερτζάν Καρακάς πρόσφερε το γαρύφαλλο στις μητέρες των αγνοουμένων.
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΧΜΙ ΤΟΣΟΥΝ

Στην ανακοίνωση τύπου που αναγνώσθηκε αναφερόταν τα εξής : Εμείς οι συγγενείς αγνοουμένων που συνελήφθησαν από δυνάμεις ασφαλείας και χάθηκαν και οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευρισκόμενοι κάθε εβδομάδα στις 12:00 στην πλατεία Γαλατάσεράι από τις 27/5/1995 και εντεύθεν, με σκοπό να τηρήσουμε στην επικαιρότητα την πραγματικότητα της εξαφάνισης των συλληφθέντων, πραγματοποιούμε την πιο μακροχρόνια πολιτική ανυπακοή. Αυτή την εβδομάδα ευρισκόμενα εδώ τα παιδιά του όπου μεγάλωσαν και τα εγγόνια του, σημαίνει πως κατά την 19η χρονιά από την εξαφάνιση του, δεν ξεχάστηκε ο  Φεχμί Τοσούν. Ο Φεχμί Τοσούν ακόμη αγνοείται.  Για πολλά χρόνια τώρα οι δράστες και οι υπεύθυνοι για αυτό, που έχουμε ανακοινώσει τις ταυτότητες τους, ακόμη  προστατεύονται. Μετά από δύο ώρες περίπου καθιστικής διαμαρτυρίας η ομάδα διαλύθηκε ήσυχα.

Εφ. Ταράφ 25/10/2014

Previous Article

ΜΕΒΛΙΤ-ΣΟΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ …ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΣΑΔΙΚ

Next Article

TMHMA ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΤΖΕΓΚΙΖ ΟΜΕΡ ΠΕΡΙ ΠΟΜΑΚΩΝ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *