Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ…

No Comments Share:

 

Κρήνη με ταφόπλακες

Όπως βλέπετε αυτή είναι μια φωτογραφία από κρήνη. Με την ρπώτη ματιά φαίνεται κάτι το συνηθισμένο. Το πρώτο που κάνει εντύπωση είναι η παραμέληση της. Στο πάνω μέρος της κρήνης υπάρχει το μπεσμέλε και η ημερομηνία κατασκευής της που ήταν 5/10/1999. Αυτό που την καθιστά περίεργη είναι ότι το μάρμαρο που είναι μπροστά στην κρήνη είναι μια ταφόπλακα. Η ταφόπλακα του γεωργού Γκαραμπεντ Νταλμπιζιάν που γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1844 και πέθανε πάλι τον Νοέμβριο του 1904.

Οι φωτογραφίες που βλέπετε εδώ τραβήχτηκαν στο χωριό Καρσάκ της επαρχίας Οσμάνγκαζί του νομού Προύσας, από τον Οσμάν Κοκέρ-έναν από τους πιο πληροφορημένους ανθρώπους σχετικά με τους οικισμούς των Αρμενίων στην Ανατολία.  Σύμφωνα με το άλμπουμ ¨Αρμένιοι στην Τουρκία 100 έτη πριν, μέσω της συλλογή  καρτποστάλ του Ορλάντο Κάρλο Καλούμενο¨  που δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις Birzamanlar, το Κάρσακ τότε ήταν ένα αρμενικό χωριό πάνω στον δρόμο από την λεκάνη της λίμνης της Νικομήδειας (Iznik) προς την Προύσα, που διέθετε την εκκλησία Σουρπ Ασντβαντατζίν, το σχολείο αρένων Γκεβοντιάν και το σχολείο θηλέων Σαντουκντιάν.

………………

Μάλιστα καθώς το πιο κοντινό σημείο στην κρήνη είναι εκεί που είναι η επιγραφή του τάφου, σιγά σιγά έσβησε. Οι συγγενείς που να ξέρουν τι θα συνέβαινε στην ταφόπλακα του Γκαραμπέντ, έγραψαν εκεί μια επιγραφή του τύπου ¨Εδώ αναπαύεται¨.

Η φωτογραφία αυτή την πρώτη φορά που την είδα με χτύπησε καθώς ήταν μια απτή του ότι το ¨Κυρίαρχο έθνος¨ εξυψώνεται πατώντας πάνω στην ταφόπλακα του Αρμένιου και έτσι πίνει το ζωτικό για την ζωή του νερό.

…………..

Αυτό που συνέβη είναι το εξής: Με σκοπό το σβήσιμο μιας κοινωνικής και πολιτιστικής ύπαρξη, με απόλυτο τρόπο τέθηκαν στο στόχαστρο ακόμη και οι νεκροί. Ακριβώς αυτό συμβολίζει το σβήσιμο της επιγραφής της ταφόπλακας που έγινε πατώντας εκεί. Κάποιοι πίνοντας νερό, δηλαδή μένοντας στην ζωή, άλλοι σβήνουν. Ο πόλεμος ήταν η πρόφαση, ενώ τα αίτιο ήταν η διευκόλυνση.

…………..

Το μόνο που έμενε για να ολοκληρώσει την εικόνα, είναι να τρέχει από την κρήνη αίμα αντί για νερό.


www.agos.com.tr/tr/yazi/21318/mezar-cesme

28/9/2018

Previous Article

Για τον φίλο Δημήτρη Νατσιό

Next Article

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *