Ἀρμένιοι καί «Ἀρμένιοι» στήν Τουρκία
Μια συζήτηση με θέμα «Τι συνέβη στις 24 Απριλίου; Αυτό που συνέβη στις 19 Ιανουαρίου;» έγινε στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης, συνδέοντας τη μνήμη της Αρμενικής Γενοκτονίας με τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ (19-1-2007). Ομιλητές ήταν ο Bagrat Estukian από την εφημερίδα του Ντίνκ «Agos», ο δρ. Arus Yumul και ο καθηγητής Tolka Tivziv από το Πανεπιστήμιο Bilgi.
Στην ομιλία του ο Tivziv ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την καταβολή αποζημιώσεων απο την τουρκική κυβέρνηση. Στην εισαγωγή του χαιρέτισε τη συμβολή του Ντινκ για την αποδοχή του γεγονότος της Γενοκτονίας στην τουρκική συνείδηση. Σύμφωνα με τον δρ. Arus Yumul, η δολοφονία του Ντινκ προκάλεσε φόβους για επανάληψη τέτοιων γενοκτονικών πράξεων: «Αυτό κάνει πολλούς ανθρώπους να διατηρούν την καταγωγή τους κρυφή, και άλλους να προτιμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την «αντικαπιταλιστική ομάδα φοιτητών» που ανοιχτά δηλώνει ότι αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων.
Παράλληλα, μία άλλη εκδήλωση (φωτο) έγινε για την Αρμενική Γενοκτονία, από τις «Μητέρες του Σαββάτου», που συναντήθηκαν στην πλατεία Γαλατάσεραϊ για 369η (!) φορά. Αυτή την εβδομάδα λόγω της «Γιορτής του Παιδιού» της 23ης Απριλίου, η προσοχή στράφηκε στα αγνοούμενα παιδιά και στους Αρμένιους διανοούμενους που χάθηκαν λόγω της Αρμενικής Γενοκτονίας, ενώ ζητήθηκε «Δικαιοσύνη για όλους». Στην ανακοίνωση που έγινε από την «Επιτροπή Ενάντια στις Εξαφανίσεις Συλληφθέντων» της ΙΗD (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) αναφέρθηκαν κάποια ονόματα παιδιών που συνελήφθησαν και αγνοούνται: Σε αναφορά της Εισαγγελίας καταγράφεται πως ο 12 ετών Νταβούτ Αλτουνκαϊνάκ, ο 13 ετών Σεϊχάν Ντογάν και ο 14 ετών Νεντίμ Ακιόν σκοτώθηκαν με βασανιστήρια και θάφτηκαν σε λάκκους. Στις οικογένειες που ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης για την κατά το δυνατόν σύντομη ταυτοποίηση των οστών που βγήκαν από τις τοποθεσίες που υπέδειξαν οι μάρτυρες, δεν τους δόθηκε ραντεβού.
Η Τουρκία επίσης καταδικάστηκε στο ΕΔΑΔ για την εξαφάνιση των συλληφθέντων Ιλιάς Ντιρίλ (14), Μουνίρ Σαριτάς (13) και του Ικράμ Ιπέκ (14). Οι υπεύθυνοι για τις εξαφανίσεις αυτές κατονομάζονται, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστή ποια ήταν η μοίρα αυτών των παιδιών. «Οι δράστες με τον θώρακα της ατιμωρησίας γυρνάν ανάμεσα μας. Μα καλά τα παιδιά δήθεν είναι το μέλλον σας;» ήταν το ρητορικό ερώτημα από τις «Μητέρες του Σαββάτου». Οι δημοκρατικές φωνές πληθαίνουν στην Τουρκία και ο όποιος εκδημοκρατισμός βοηθάει στην ενίσχυσή τους.
Χρέος μας να αποκαταστήσουμε την επαφή μας μαζί τους, διακρίνοντάς τες από το επίσημο κράτος και τα τσιράκια του.
Εφ. Αντιφωνητής 1-5-2012