ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑ

Άρχισαν οι εκδηλώσεις του Σέτσεκ

Άρχισαν σήμερα στην Χλόη οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι αγώνες Πάλης με λάδι που οργανώνονται επί αιώνες, τα τελευταία χρόνια οργανώνονται από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Χίλια, εκδηλώσεις οι οποίες συνδυάζουν τον τουρκικό πολιτισμό αυτών που ήρθαν από τη Ανατολία και την Μέση Ανατολή. Στην εκδήλωση μετείχαν ο πρόεδρος του συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ, ο Αχμέτ Καραχουσείν-πρόεδρος του ιδρύματος διαφύλαξης του τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, ο συγγραφέας και μέλος της διοίκησης του ιδρύματος Τζεμ Αϊχάν Αϊντίν, ομάδα από τον συνδυασμό Κοινωνικό κίνημα του δήμου Αρριανών και άλλα άτομα.

Ο αγάς του πανηγυριού για το 2012 Χουσείν Ντελί δέχτηκε στο σπίτι του τα συγχαρητήρια και τα ¨βραβεία¨. Οι μουσαφίρηδες συνοδεία ομάδας μουσικών με νταούλια και ζουρνάδες από την Αδριανούπολη, επισκέφτηκαν τον αγά και τον συνεχάρησαν. Ο αγάς Χουσείν σε δήλωση του στο τηλεοπτικό κανάλι TRT, ανέφερε πως είναι πολύ ενθουσιασμένος, χαρούμενος και υπερήφανος που συνεχίζει αυτήν την πατροπαράδοτη κουλτούρα και κάλεσε όλον τον κόσμο στις εκδηλώσεις της Κυριακής.

Οι εκδηλώσεις στην Χλόη συνεχίστηκαν με τη ανάγνωση προσευχής και με την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί. Στην συνέχεια μοιράστηκαν στους καλεσμένους τοπικά φαγητά. Η βραδιά θα συνεχιστεί με συναυλία καλλιτεχνών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της T.C.

Στο αυριανό στάδιο ο αγάς Χουσείν Ντελί συνοδεία προσευχών θα ξαποσταλεί προς το οροπέδιο του Χίλια. Την Κυριακή θα γίνουν οι αγώνες πάλης με λάδι και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 Οι εκδηλώσεις του Χίλια είναι γιορτές που οργανώνονται για την κατάκτηση των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς προγόνους μας. Οι πρόγονοι μας που νίκησαν στα Βαλκάνια, κάλεσαν τους μη μουσουλμάνους στο Ισλάμ, και αυτούς που δεν το δέχτηκαν τους έβαλαν χαράτσια. Από εδώ λοιπόν πηγάζει και η ονομασία του Σέτσεκ (Χίλια).

 Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 13/7/2012

Σχόλιο : Βλέπετε κύριε Ντόλιο τι λένε πως γιορτάζουν ; Τώρα βέβαια αν εσείς κρίνετε πως δεν πρέπει να τους αφήσετε μόνους σε αυτήν την γιορτή…δικαίωμα σας.