Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙΑ

No Comments Share:

Κείμενο του ιστολόγιου 17/6/2013

IMG_0726

Πραγματοποιήθηκε στις 16/6/2013 η εκδήλωση ¨σαράντα κουρμπάνια¨ στο χωριό Χλόη του Ν. Ροδόπης. Η εκδήλωση πριν από λίγα χρόνια με παρότρυνση του τότε Τούρκου πρόξενου Σάρνιτς απέκτησε εθνικιστικό χαρακτήρα όταν συνδέθηκε άμεσα με την κατάκτηση της ελληνικής Θράκης από τους Οθωμανούς το 14ο αιώνα. Χωρίς αναφορά σε κανένα απτό ιστορικό στοιχείο, συνδέθηκε αυτή η εκδήλωση με τους υποτίθεται 40 πρώτους Οθωμανούς που έπεσαν μαχόμενοι για την κατάκτηση της βυζαντινής τότε Θράκης ! Όλοι δηλαδή αυτοί που ήταν δίπλα στον πρόξενο, όπως και οι μειονοτικές εφημερίδες (φερέφωνα του προξενείου) κάνουν λόγο για τελετή τιμής των πεσόντων ¨Οθωμανών μαρτύρων¨.

Ο ¨παρουσιαστής¨ της εκδήλωσης ήταν ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. Στην ομιλία που έκανε ο τουρκομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ τόνισε την αξία της διατήρησης των εθίμων για την διατήρηση της θρησκείας. Ευχαρίστησε τον κόσμο της περιοχής για την διοργάνωση αυτή. Ανέφερε πως παλιότερα αλλά και σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής συζητούνται τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την εβδομάδα στην περιοχή και σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε όποιον ήθελε να θέσει θέματα ή προβλήματα της περιοχής.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ. Ο συγκεκριμένος ήταν εκεί πολύ πριν από τον πρόξενο και έφτασε στον χώρο με το δημοτικό τζιπ παρέα με τον ψευδομουφτή Κομοτηνής. Ο λόγος του ήταν δύο τυπικές κουβέντες λόγω και προφανούς ανεπάρκειας στην χρήση της γλώσσας….

Μετά ο ψευδομουφτής έκανε μια ¨πάσα¨ στον δημοσιογράφο Ιμπραήμ Μπαλταλί, τον οποίο προλογίζοντας είπε πως ¨έχει κάνει σχετικές έρευνες στην περιοχή¨. Ο Μπαλταλί ανέφερε πως κατά το 14ο αιώνα μαχητές των Οθωμανών πέρασαν το Τσανάκκαλε και έφτασαν στην περιοχή όπου και νίκησαν σε διάφορες μάχες. Είπε πως το έθιμο αυτό είναι εορτασμός της νίκης των Οθωμανών μαχητών στην περιοχή και ότι παλιότερα γιορτάζονταν λίγο πιο βόρεια στο βουλγαρικό έδαφος, αλλά ένεκα της αλλαγής των συνόρων ο εορτασμός αυτός μεταφέρθηκε στην ¨εδώ¨ πλευρά.

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και στενός φίλος του πρόξενου Ιλχάν Αχμέτ στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής :

Σας ευχαριστώ όλους για την πρόσκληση. Ετησίως ερχόμαστε εδώ με την άδεια από τον Αλλάχ και προσπαθούμε να γιορτάζουμε μαζί σας αυτήν την εκδήλωση. Ο φίλος μου ο Ιμπραήμ Μπαλταλί τα περιέγραψε πολύ ωραία. Πραγματικά πρόκειται για μια παραδοσιακή εκδήλωση 650, 1000 ετών, να σας βοηθά όλους σας ο Αλλάχ. Φέτος που ήρθα εδώ είδα ένα χώρο στέγαστρο που έγινε, για τα αυτοκίνητα όπου εκεί σφάζονται και κουρμπάνια. Άρα εδώ γίνονται κάποια πράματα και καταβάλλεται προσπάθεια για συντήρηση, κάτι το πραγματικά το πολύ όμορφο. Αυτό το κάνετε εσείς ο κόσμος της Χλόης, μόνοι σας, μια κίνηση που πραγματικά της πρέπει σεβασμός. Να σας βοηθά όλους ο Αλλάχ, ευχαριστώ πολύ πολύ. Αν επιτρέψει ο Αλλάχ του χρόνου να βρεθούμε πάλι.

………….¨

Το ¨κλού¨ της εκδήλωσης ήταν η ομιλία του κυρίου Ισμαήλ Χουσέ Μουσταφά –καπνοπαραγωγός από το χωριό Εσοχή και πολιτευτής- ο οποίος αφού ανέφερε πως έκανε ο ίδιος ιστορικές έρευνες (!), είπε πως οι Πομάκοι αρχικά μιλούσαν τουρκικά αλλά μετά επειδή ήταν αθώος κόσμος η γλώσσα τους μπερδεύτηκε και έτσι έγιναν τα πομάκικα ! Μάλιστα ανέφερε πως ο όρος Πομάκος δόθηκε επειδή κατά την περίοδο ίδρυσης του οθωμανικού κράτους βοήθησαν πολύ τους Οθωμανούς ! Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως γέλασε ακόμη και το ακροατήριο του ! Αργότερα τονίζοντας το πόσο γενναίοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής, ανέφερε την ίδρυση της πρώτης όπως είπε τουρκικής δημοκρατίας, της δημοκρατίας του 1913 που ιδρύθηκε όπως είπε στο χωριό Οργάνη. Πρόσθεσε πως εκείνη η δημοκρατία δεν ιδρύθηκε με μαχητές από την Βοσνία Ερζεγοβίνη ή από αλλού αλλά ¨από τους παππούδες μας, από τους εδώ μαχητές¨….

Ο πρόξενος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι ¨να μάθετε καλά εσείς και τα παιδιά σας τα ελληνικά, διότι όταν έχετε ένα πρόβλημα αν δεν ξέρετε ελληνικά δεν μπορείτε να το περιγράψετε¨ . Επίσης ζήτησε να μην κατηγορούν το κράτος όταν συνενώνει σχολεία  λέγοντας :

¨Μην κατηγορείτε πως «ήρθε το κράτος και έκλεισε το σχολείο μας¨. Κοιτάξτε αν σε ένα σχολείο μείνουν έξι μαθητές, τότε εκείνο το σχολείο κλείνει. Και αυτό ισχύει παντού διότι από σχολείο με έξι μαθητές χαίρι δεν βγαίνει. .

………….

Να στηρίξετε τα μειονοτικά σχολεία. Αν δεν τα στηρίξετε τα σχολεία θα μείνουν χωρίς μαθητές και τα τζαμιά χωρίς κόσμο. Όπως ανέφερα, αφού είστε Έλληνες πολίτες θα διδάξετε στα παιδιά σας τα ελληνικά, άλλωστε ελληνικό διαβατήριο φέρετε, εδώ είναι Ελλάδα. Αλλά και από την άλλη πλευρά, θα στηρίξετε και την ισλαμική θρησκεία και τον τουρκισμό. Και αυτό δεν είναι κάτι το πολύ δύσκολο. Εμείς αυτά ζητάμε από εσάς. Η Τουρκία πάντα βέβαια σας στηρίζει ως μητέρα πατρίδα σας.

………..

Πάτε δείτε την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Εμείς ανοίγουμε εκεί ελληνικά νηπιαγωγεία και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του Ε.Δ.Α.Δ. Τελευταία παραδώσαμε και το ορφανοτροφείο. ……… Σήμερα ο πατριάρχης Βαρθολομαίος κάνει λειτουργίες από την Σουμελά μέχρι την Έφεσο. Γιατί ; Γιατί αυτή είναι η οθωμανική ανεκτικότητα……¨

IMG_0744

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ροδόπης-Έβρου Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μειονότητας Ν. Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου κ.α. Δεν ήταν παρών ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Στα αξιοσημείωτα της μέρας ήταν η αδιαφορία του κόσμου για τις προαναφερθέντες ομιλίες καθώς από ένα σύνολο περίπου 400-500 ατόμων που ήταν εκεί, τις ομιλίες παρακολούθησαν μόνο 90 άτομα. Από τον χώρο πέρασε και ο βουλευτής Αϊχάν Καραγιουσούφ που όμως αποχώρησε λίγο πριν να έρθει στον χώρο ο πρόξενος. Γεγονός μάλιστα που στηλίτευσε και ο τουρκοδήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ ! Έτσι είναι, αν είσαι ¨γιουσουφάκι¨ του πρόξενου, σε πειράζει που ο άλλος είναι αυτόφωτος…

Previous Article

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ BBC ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΝΤΣ

Next Article

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *