Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

0 σχόλια Share:

Υπέροχη υποδοχή από τον κόσμο του Κενταύρου στον πρέσβη Κερίμ Ουράς

Ο πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κερί Ουράς άρχισε την δεύτερη μέρα της επίσκεψης του στην Κομοτηνή. Πήρε το πρωινό του μαζί με Δυτικοθρακώτες Τούρκους επιχειρηματίες και συζήτησε μαζί τους αυτά που πρέπει να γίνουν για να αυξηθεί αμοιβαία ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτή την συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς, ο ακόλουθος της πρεσβείας Ιλχάν Σενέρ και η υποπρόξενος Μπερίν Οκούρ.

Ο πρέσβης Ουράς μετά την συνάντηση του στο πρωινό με επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο Chris Eve, μαζί με τον ακόλουθο Ιλχάν Σενέρ, τον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς, την υποπρόξενο Μπερίν Οκούρ και την ομάδα του, αναχώρησαν για Ξάνθη. Η πιο λαμπρή από τις επισκέψεις του στην περιοχή της Ξάνθης, ήταν στο χωριό Κένταυρος.

Πρέσβης Κερίμ Ουράς : Στην Τουρκία υπάρχουν ελληνικές επενδύσεις 6 δις ευρώ και συνεχώς αυξάνουν. Πιστεύουμε πως πρέπει να επωφεληθούμε από αυτό το δυναμικό¨

Ο πρέσβης και η επιτροπή που τον συνόδευε επισκέφτηκαν πρώτα τον δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη και αντάλλαξαν απόψεις. Στην επίσκεψη αυτή ο πρέσβης Κερίμ Ουράς ανέφερε στον δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη την επιθυμία του αυτή η οικονομική κρίση να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό και ανέφερε πως ο ίδιος κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει σε αυτό το θέμα.

Ο δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης είπε πως ο δήμος Ξάνθης και οι δήμοι Μπεσίκτας και Μπίγκας-Τουρκίας είναι ¨αδελφοί δήμοι¨. Ο πρέσβης Κερίμ Ουράς ανέφερε την πίστη του πως εάν υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα της βίζας, θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα γενικότερα, αλλά και στην περιοχή και ότι αυτό θα συμβάλει στην οικονομία της πόλης.

Ο δήμαρχος Στυλιανίδης ανέφερε πως ¨Κι εμείς αυτό επιθυμούμε¨, και πως και ο ίδιος μερικές φορές επισκέπτεται σε ημερήσιες εκδρομές την Τουρκία, και ότι πραγματικά το θέμα της βίζας είναι πρόβλημα.

Ο πρέσβης κύριος Κερίμ Ουράς ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, πως σε αυτό βοήθησαν οι ταινίες και είπε πως ¨ Στην Τουρκία υπάρχουν ελληνικές επενδύσεις 6 δις ευρώ και συνεχώς αυξάνουν. Πιστεύουμε πως πρέπει να επωφεληθούμε από αυτό το δυναμικό¨

Ο δήμαρχος Στυλιανίδης στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας του ανέφερε : ¨ Θέλουμε δε θέλουμε είμαστε γείτονες. Είναι ανάγκη να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να προβάλλουμε τα σημεία που ενώνουν τους δύο λαούς¨. Τέλος ο πρέσβης Κερίμ Ουράς τον ευχαρίστησε για την υποδοχή και αποχώρησε.

Ακολούθως ο πρέσβης Κερίμ Ουράς και η επιτροπή επισκέφτηκαν τον ανεξάρτητο βουλευτή Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη στο γραφείο του. Ο πρέσβης Κερίμ Ουράς και ο βουλευτής Μάντατζι αντάλλαξαν απόψεις γύρω από θέματα της επικαιρότητας για την μειονότητα.

Μετά ο πρέσβης Κερίμ Ουράς και η επιτροπή επισκέφτηκαν το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μουζαφέρ Σαλίχογλου. Ο πρέσβης Κερίμ Ουράς εκεί έγινε δεκτός με λουλούδια από τους ιδιοκτήτες του σχολείου Σαϊμέ-Ριζά Κιρλιντοκμέ και από μαθητές. Αργότερα ο πρέσβης Κερίμ Ουράς και η επιτροπή συνομίλησαν με διοικούντες του σχολείου και με τον Συντονιστή Μειονοτικής Εκπαίδευσης Νίκο Παπαγεωργίου για εκπαιδευτικά θέματα.

Ο πρεσβευτής και η συνοδεία του έκαναν το ναμάζι της Παρασκευής στην συνοικία Σουνέ της Ξάνθης και εκεί επισκέφτηκαν και τον εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Ο πρεσβευτής χάρισε στον μουφτή Μέτε ένα πιάτο με ψηφιδωτά, και εκείνος χάρισε στον πρέσβη Κερίμ Οράς και στον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς ένα χαλάκι για προσευχή και ένα κομπολόι. Μετά από μια σύντομη συνομιλία εκεί, οι καλεσμένοι πήραν γεύμα που παρέθεσε στην ταβέρνα ¨Κληματαριά¨ ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Στο γεύμα μετείχαν ο πρέσβης Κερίμ Ουράς, ο ακόλουθος Ιλχάν Σενέρ, ο πρόξενος Κομοτηνής Μουσταφά Σάρνιτς, η υποπρόξενος Μπερίν Οκούρ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, ο δήμαρχος Μύκης Τσουκάλ Μουσταφά, ο διευθυντής της τράπεζας Ziraat στην Ξάνθη Ομέρ Τσαγί, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο βοηθός του Αχμέτ Χράλ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Ερκάν Ρουσέν, ο σύμβουλός της περιφέρειας Ιρφάν Ουζούν, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ξάνθης Ιρφάν Χατσιγγενέ και ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Καρά.

Πρέσβης Κερίμ Ουράς : ¨Πιστεύω πως οι μέρες της άρνησης είναι μετρημένες ¨

Μετά το γεύμα ο πρέσβης Ουράς και οι συν αυτώ επισκέφτηκαν την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Εκεί στην ομιλία που έκανε ο πρόεδρος της ΤΕΞ Αχμέτ Καρά, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο κλείσιμο της ΤΕΞ και στην συνεχιζόμενη αυτή τη στιγμή δικαστική διαδικασία. Επίσης εξέφρασε στον πρέσβη και στους συν αυτώ την ικανοποίηση του για την επίσκεψη και τους ευχαρίστησε.

Μιλώντας μετά ο πρέσβης Κερίμ Ουράς ανέφερε πως μπαίνοντας είδε μια μεγάλη έλλειψη και είπε πως αυτή η κατάσταση πρέπει να προσεχθεί. Ο πρέσβης Κερίμ Ουράς ανέφερε πως η έλλειψη της συγκεκριμένης πινακίδας (σημ μεταφρ : εννοεί την ταμπέλα με την ονομασία της ΤΕΞ) είναι σημαντική και είπε : ¨ Αποτελεί μεγάλη αδυναμία εντός του νομικού πεδίου της Ε. Ε., από τον φόβο της ονομασίας να μην επιτρέπεται μια πινακίδα, να απορρίπτεται ο αυτοπροσδιορισμός των ανθρώπων και να προβάλλεται κάτι διαφορετικό. Πιστεύω πως και αυτό το συντομότερο δυνατό θα βελτιωθεί. Πιστεύω πως αυτά, σήμερα στην εποχή αυτή πρέπει να τα αφήσουμε πίσω. Πιστεύω πως οι μέρες της άρνησης είναι μετρημένες. Να είστε όλοι καλά, σας ευχαριστώ. ¨

Ο βουλευτής Τσετίν Μάντατζη στην ομιλία του ανέφερε πως στηρίζει την διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών και είναι έτοιμοι να αποτελέσουν την γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο εκλεγμένος μουφτής Αχμέτ Μέτε, ανέφερε πως η Τουρκία με τα πιστεύω της, με τις κινήσεις και τις προσπάθειες της έγινε ένα ισχυρό κράτος, αλλά ότι οι μικρόψυχοι άνθρωποι αυτό δεν μπορούν να το δουν. Τελείωσε λέγοντας πως ¨μακάρι και το κράτος του οποίου είμαστε μέλη να εκτιμήσει αυτές τις προσπάθειες και να καταργήσει τα προβλήματα μας¨.

Ο τέως βουλευτής Αχμέτ Φαίκογλου στην ομιλία που έκανε εξέφρασε την αντίδραση του λέγοντας πως ¨Το κράτος στο οποίο ζούμε ευχαριστιέται να λεηλατεί τα κινητά, ακίνητα και γενικά ότι ανήκει στους πολίτες¨

Ο επικεφαλής του κόμματος DEB στην Ξάνθη Οζάν Αχμέτογλου ανέφερε πως το κόμμα του έχει μπει σε μια περίοδο ανασύστασης, και πως συνεχίζονται οι προσπάθειες οργάνωσης του, ώστε να αποτελέσει την φωνή του λαού.

 

Πρέσβης Κερίμ Ουράς : ¨Το χωριό του Εχίνου είναι ένα χωριό μας με πολλά χαρακτηριστικά, κατέχει μια εξαιρετική θέση για εμάς, και για αυτό αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια ερχόμενοι εδώ¨

Αργότερα ο πρέσβης Κερίμ Ουράς και η επιτροπή επισκέφτηκαν τον δήμο Μύκης που έχει έδρα την Σμίνθη. Εκεί τους καλεσμένους τους υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Μουσταφά Τσουκάλ οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Ακολούθως ο πρέσβης Κερίμ Ουράς και η συνοδεία του ξεκίνησαν για το χωριό του Εχίνου.

Εκεί συνομιλώντας στο καφενείο του χωριού απευθύνθηκε στον κόσμο λέγοντας τα εξής : ¨Σας φέρνω τον σεβασμό και τα χαιρετίσματα της μητέρας πατρίδας, το χωριό του Εχίνου είναι ένα χωριό μας με πολλά χαρακτηριστικά, κατέχει μια εξαιρετική θέση για εμάς, και για αυτό αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια ερχόμενοι εδώ. Με αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα υποβάλλω σε όλους σας τον σεβασμό μου. Σας έφερα τα χαιρετίσματα της μητέρας πατρίδας. Εμείς στην Αθήνα δουλεύουμε και για την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και για εσάς. Η φήμη του Εχίνου είναι παντού γνωστή. Εδώ ήμουν κατά την επίσκεψη του υπουργού των Εξωτερικών μας κυρίου Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι. Μακάρι από τώρα και μετά να είμαστε πιο συχνά μαζί. Σήμερα μεταξύ μας βρίσκονται πολύ αξιόλογοι συνάδελφοι μου. Τους γνωρίζετε από κοντά. Ένας πολύ αξιόλογος διπλωμάτης μας έγινε πρέσβης και φεύγει από εσάς, ενώ ένας άλλος μας αφήνει στην Αθήνα και έρχεται εδώ ως πρόξενος. Και ενώ εμείς λυπόμαστε για την αναχώρηση ενός εργατικού φίλου μας , εσείς είστε τυχεροί¨.

Στην ομιλία που έκανε ο πρόεδρος του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς είπε : ¨ Εδώ και δύο μέρες βιώνονται στην Δυτική Θράκη ιστορικές μέρες. Η μειονότητα μας τον τελευταίο καιρό έχει ανάγκη από ηθικό και κίνητρα. Η επίσκεψη αυτή μας ανέβασε το ηθικό. Εμείς είμαστε οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που εδώ και χρόνια υπερασπιζόμαστε την φιλία και την ειρήνη. Ελπίζω πως κατά την διάρκεια της θητείας σας θα αναπτυχθεί η ελληνοτουρκική φιλία και θα αποδοθεί στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης η ανθρώπινη ζωή που τους αξίζει. Εμείς το δίκιο και τα δικαιώματα μας θα τα αναζητήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο. Αξιότιμε πρέσβη σας ευχαριστώ για τις ωραίες μέρες που μας δώσατε¨

Στο τέλος της επίσκεψης ο πρέσβης Κερίμ Ουράς και η συνοδεία του επισκέφτηκαν το χωριό του Κενταύρου. Εκεί ο κόσμος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την ομάδα των καλεσμένων. Το κύριο Κερίμ Ουράς τον υποδέχτηκαν μικρά κορίτσια και αγόρια ντυμένα με τοπικές φορεσιές και λουλούδια, μαζί με τον νταουλτζή τους. Ο κύριος Κερίμ Ουράς επισκέφτηκε τον σύλλογο του χωριού . Εκεί μία δασκάλα τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του συλλόγου που απευθύνονται στα παιδιά.

Ακολούθως έγινε επίσκεψη στην βιβλιοθήκη που έγινε από τον κόσμο του Κένταυρου. Η Ναζμιγιέ Καλεντζή- υπεύθυνη της βιβλιοθήκης ενημέρωσε τον πρέσβη για τις εργασίες της βιβλιοθήκης. Επίσης εδώ χαρίστηκαν στον πρέσβη Κερίμ Ουράς, στον ακόλουθο Ιλχάν Σενέρ και στον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς, χαρακτηριστικά είδη χειροτεχνίας της περιοχής. Ο πρέσβης Κερίμ Ουράς και η συνοδεία του ολοκλήρωσαν την επίσκεψη τους στην περιοχή της Ξάνθης με δείπνο που παρέθεσε στο εστιατόριο ¨Πίλημα¨ ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ.

Ο πρέσβης Κερίμ Ουράς στην Τρίτη μέρα της επίσκεψης του αναμένεται να επισκεφτεί πρώτα τον δήμο Αριανών και μετά το λαογραφικό μουσείο που ίδρυσαν στην Νέα Καρβάλη Έλληνες που μετανάστευσαν κατά τα έτη 1920-1922 από την Καππαδοκία.

Εφ. Μπιρλίκ 10-3-2012


Previous Article

ΤΟ ΔΟΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΔΙΟ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ !

Next Article

ΚΑΘΕΛΚΥΣΗ ΑΠΟΒΑΤΙΚΟΥ-ΒΙΝΤΕΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *