Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Συμφωνία ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης για παράδοση των 8 Τούρκων φυγάδων (!), που ευτυχώς στράβωσε…

0 σχόλια Share:

Απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει πως η Τουρκία σχεδίαζε να υποχρεώσει την επιστροφή των 8 αξιωματικών που είχαν φύγει στην Ελλάδα

Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν πως ο τουρκικός στρατός είχε ετοιμαστεί για να φέρει πίσω τους οκτώ στρατιωτικούς, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Nordic Monitor το τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε δώσει εντολές στο αρχηγείο του Στρατού Ξηράς και σε μονάδες της αεροπορίας ώστε στις 16:15 της 16/7 2016 να εκτελέσουν ένα σχέδιο ώστε να φέρουν πίσω το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς από την Ελλάδα. Ενήμερη για την εντολή ήταν και η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το έγγραφο,η διοίκηση του στρατού ξηράς ήρθε σε επαφή με την ελληνική πλευρά όταν ένα ελικόπτερο Σικόρσκι που το χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, διέφυγε μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν εκεί για να αποφύγουν τα βασανιστήρια τις κατηγορίες για προδοσία και τον πιθανό θάνατο στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει ένα μήνυμα που κοινοποίησε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 16 Ιουλίου, στο οποίο έλεγε πως είχε μιλήσει με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά στο τηλέφωνο, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα επέστρεφε το συντομότερο τους 8 στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό.

Η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε για τους Τούρκους αξιωματικούς που κρατούνταν στην Αλεξανδρούπολη, όταν το ελληνικό τμήμα της Ιnterpol υπέβαλε αναφορά σχετικά με την κράτηση των οκτώ Τούρκων Αξιωματικών οι οποίοι προσγειώθηκαν με το Βlack Ηawk ελικόπτερο Sikorsky, με αριθμό ουράς 138 στις 11:50 της 16ης Ιουλίου.
Το σημείωμα ανέφερε τα ονόματα όλων των επιβαινόντων και ανέφερε ότι είχαν εκφράσει την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Το υψηλής προτεραιότητας σημείωμα αυτό της Ιnterpol κοινοποιήθηκε στην Ιnterpol Τουρκίας και διαβιβάστηκε στον τουρκικό στρατό.

Παρόλο που τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό φάνηκε να υπάρχει μία πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους, το σχέδιο για την επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών ακυρώθηκε όταν οι ελληνικές αστυνομικές αρχές καταχώρησαν τις αιτήσεις ασύλου με ενημερωτικό σημείωμα στην Ιnterpol και η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι έθεταν το αξιόπιστο φάσμα των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης που θα αντιμετώπιζαν αν επιστρεφόταν στην Τουρκία.
Μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος πολλοί αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι στρατηγοί υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια στις τουρκικές εγκαταστάσεις κράτησης. Οι ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί, επαληθεύτηκαν τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από οργανώσεις δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία, η  Ηuman Rights Watch και το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης, οι οποίες κατέγραψαν τις κρατήσεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η απόρρητη εντολή του Γενικού Επιτελείου Επιτελείου για επιστροφή τόσο του ελικοπτέρου Σικόρσκι, όσο και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών πίσω στην Τουρκία δόθηκε στην διοίκηση της αεροπορίας  του Στρατού Ξηράς, υπό την κωδική επωνυμία “Επιχείρηση Αστραπή, που σύμφωνα με την στρατιωτική τουρκική ορολογία σημαίνει πως η επιχείρηση πρέπει να εκτελεστεί εντός 10 λεπτών από την παραλαβή της εντολής.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο ο στρατός ξηράς διέταξε ένα ελικόπτερο με 10 άτομα προσωπικό να μεταβούν στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το 2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας που στάθμευσε στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην κεντρική διοίκηση Αγκυρας, διατάχθηκε επίσης να παραχωρήσει αρκετά στρατεύματα για να διασφαλίσει την επιστροφή των 8 φυγάδων από την Ελλάδα.
Το συντονισμό της επιχείρησης είχε το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SSKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορίας Στρατού Ξηράς. Η εντολή γράφτηκε από τον αξιωματικό πληροφοριών Τζάνερ Ατζαρ και εγκρίθηκε από τον επικεφαλής εκείνη την περίοδο του SSKHM, συνταγματάρχη Αρμαγαν Ουσταελ.

Το σχέδιο απέτυχε όταν οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου εξέφρασαν ανησυχίες για τις νομικές επιπτώσεις που θα είχε η παράδοση των Τούρκων στρατιωτικών χωρίς να έχει προηγηθεί μια δίκαιη δίκη. Στην πραγματικότητα μετά από διάφορες δίκες, ακροάσεις και πρόσφυγες χορηγήθηκε άσυλο στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, παρά τις αντιρρήσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Η ομάδα που στάλθηκε στην Ελλάδα το απόγευμα της 16ης Ιουλίου 2016 πήρε μόνο το ελικόπτερο Σικόρσκι.

 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς σε τελετή στο πρόσφατα ανακαινισμένο ελληνικό γενικό προξενείο στη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του 2018.

 

Το Ανώτατο Ελληνικό Δικαστήριο, απέρριψε οποιαδήποτε ιδέα αποστολής των αξιωματικών πίσω, δηλώνοντας ότι δεν θα έχουνε δίκαιη δίκη στην Τουρκία όπου συνεχίζεται η εκκαθάριση της δημόσιας διοίκησης και του στρατού. Οι έξι πιλότοι και δύο τεχνικοί πού ήταν οι κύριοι Gencay Büyük, Ahmet Güzel, Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Süleyman Özkaynakçı, Uğur Uçan, Bilal Kurugül και Mesut Fırat όλοι τους αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στο στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με λίστα που κοινοποίησε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών η Τουρκία προσφέρει 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 700.000) δολάρια για τη σύλληψη αυτών των οκτώ στρατιωτικών.

Σε ένα άλλο απόρρητο ενημερωτικό σημείωμα τις 17 Ιουλίου 2016 η διοίκηση του στρατού ξηράς εντέλει τις μονάδες στις οποίες υπάγονταν αυτοί οι στρατιωτικοί να κινήσουν τις νόμιμες διαδικασίες εναντίον τους. Το υπόμνημα γράφτηκε από τον υπολοχαγό Ουμιτ Μπεκτας και εγκρίθηκε από τον αξιωματικό πληροφοριών Τζανέρ Ατζαρ.

Πολλοί πιστεύουν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν μία καλυμμένη επιχείρηση σχεδιασμένη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και Άμυνας Με σκοπό να ξεκινήσουν μία μαζική εκκαθάριση ενάντια σε 140.000 κυβερνητικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς έτσι ώστε να τους αντικαταστήσουν με ισλαμιστές και νέο εθνικιστές. Ο Ερντογάν στις ώρες της περιορισμένης κινητοποίησης,  αποκάλεσε το πραξικόπημα ως ένα “δώρο από το θεό” και αμέσως κατηγόρησε για αυτό τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που του ασκούσε κριτική. Ο Γκιουλέν απέρριψε έντονα αυτή την κατηγορία και η τουρκική κυβέρνηση απέτυχε στο να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο που να συνδέει τον εγκατεστημένο στις ΗΠΑ Γκιουλέν, με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Νordicmonitor.com 13/11/2019

Σχ: Δεν μπορούμε  να είμαστε βέβαιοι πως υπήρξε μια τέτοια καταρχήν συμφωνία. Αλλά όταν ο Ερντογάν δήλωσε δύο φορές πως ¨Ο Τσίπρας μου υποσχέθηκε πως θα τους επέστρεφε¨ η διάψευση από τον Τσίπρα ΔΕΝ ακούστηκε πειστική…..

Και επειδή εκείνες τις μέρες με το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τις ζήσαμε από πολύ κοντά, το μόνο που μπορούμε να πούμε δημόσια είναι πως σε κάποιους αρμόδιους στην Αθήνα, το σκατό είχε φτάσει στην κάλτσα…

 

Previous Article

Ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Μπαντάκ αναρωτιέται κι εμείς τον ρωτάμε…

Next Article

Πόρτες που ¨βάφτηκαν¨ με το αίμα του μάρτυρα που έσφαξαν οι Οθωμανοί…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!