Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ¨ΦΩΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ¨

No Comments Share:

Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για τις δίκες των Μιλλέτ και Γκιουντέμ

ed86a10d9531c7d1cd931654782f5cb3_L

Ανακοινώθηκαν οι εφετειακές αποφάσεις στις αγωγές ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που είχε υποβάλλει η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου σε κάθε μια από τις εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ. Το Εφετείο Θράκης επέβαλε σε κάθε μια από τις δύο εφημερίδες χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης είχε επιβάλλει στην μεν Γκιουντέμ ποινή αποζημίωσης 150.000 ευρώ και στην Μιλλέτ 120.000 ευρώ. Η έφεση και στις δύο αυτές υποθέσεις συζητήθηκε στο Εφετείο Θράκης στις 22/3/2013. Το εφετείο μείωσε τις δύο ποινές από 150 και 120 σε 30 χιλιάδες ευρώ. Και τις ποινές των 10 μηνών φυλάκισης που είχαν επιβληθεί στους Τζεμίλ Καμπζά και Τζεγκίζ Ομέρ τις κατέβασε στο επίπεδο των 3 μηνών.

Το εφετείο επίσης επιδίκασε στην Νικοπούλου 1800 ευρώ έξοδα και για τις δύο εκδικάσεις, ενώ αυτή ζητούσε 5.400.

ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι των εφημερίδων ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ και ΜΙΛΛΕΤ, ανακοίνωσαν πως θα μεταφέρουν την απόφαση του Εφετείου Θράκης στον Άρειο Πάγο.

ΧΟΥΛΙΑ ΕΜΙΝ

Η ιδιοκτήτρια και διευθύντρια έκδοσης της εφημερίδας Γκιουντέμ Χουλιά Εμίν μιλώντας σχετικά με την απόφαση είπε τα εξής : Βλέπουμε πως με την ανακοίνωση της απόφασης του εφετείου της υπόθεσης που εκδικάστηκε στις 22/3, η ποινή των 150 χιλιάδων ευρώ έπεσε στα 30 χιλιάδες. Η ποινή των 150 χιλιάδων ευρώ ήταν μια αστρονομική ποινή. Αλλά και η ποινή των 30 χιλιάδων ευρώ είναι ένα νούμερα που ξεπερνά ιδιαίτερα τα μέτρα τις οικονομικές διαστάσεις μιας τοπικής εφημερίδας όπως είναι η ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ. Για αυτό το λόγο πιστεύουμε πως η αποζημίωση των 30 χιλιάδων ευρώ δεν είναι ανάλογη των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Εμείς κάναμε το καθήκον μας την δημοσιογραφία. Για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε τον νομικό μας αγώνα στον Άρειο Πάγο. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα προσφύγουμε μέχρι και στην τελευταία δικαστική αρχή, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων¨.

ΤΖΕΜΙΛ ΚΑΜΠΖΑ

Ο δημοσιογράφος Τζεμίλ Καμπζά σχολίασε ως εξής την απόφαση του εφετείου : Σε πρώτο στάδιο έγινε αντιληπτό πως το αιτούμενο ποσό του 1 εκ. ευρώ ήταν ένα νούμερο αστρονομικό και προκλητικό, Για αυτό και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κατεβάσει αυτό το ποσό στα 150 χιλιάρικα. Πιστεύω πως και η απόφαση του Εφετείου για τα 30 χιλιάρικα είναι δυσανάλογη. Προτιθέμεθα να εξαντλήσουμε κάθε νομική οδό, κάτι που αποτελεί δημοκρατικό μας δικαίωμα. Πιστεύουμε πως μια μέρα θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη και τον νόμο¨.

ΤΖΕΓΚΙΖ ΟΜΕΡ

Ο ιδιοκτήτης και διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Μιλλέτ Τζεγκίζ Ομέρ, σχετικά με το θέμα σχολίασε ως εξής : ¨ Ως εφημερίδα Μιλλέτ από το 2007 και εντεύθεν αναλώνουμε την ζωή μας στα δικαστήρια. Είμαστε μέλη μειονοτικού τύπου που τσιγαρίζεται, που δυσκολεύεται πολύ να σταθεί στα πόδια του. Ποιόν βλάψαμε ; Το μόνο μας ¨έγκλημα¨ είναι πως προσπαθούμε να κρατήσουμε την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, ξύπνια και συνειδητοποιημένη στον αγώνα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων. Εάν αυτό είναι έγκλημα τότε πρέπει να ερευνηθεί η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Βλέπουμε πως η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι άρρωστη και ετοιμοθάνατη. Να, τις τελευταίες μέρες φανερώθηκαν οι δολοφονίες του ρατσιστικού κόμματος. Μας αφαιρέθηκαν τα μειονοτικά δικαιώματα και απορρίπτεται η ταυτότητα μας. Την ώρα που στην Τουρκία ανακοινώνονταν το δημοκρατικό πακέτο που αναγνωρίζει και αποδίδει ιστορικά δικαιώματα στις μειονότητες, η Ελλάδα στην Δυτική Θράκη επέβαλε κρατικούς ιμάμηδες στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Όλα αυτά δείχνουν πως η δημοκρατία στην χώρα όπου γεννήθηκε βρίσκεται σε κώμα. Την ώρα που ανακοινώνονται στην Τουρκία πακέτα εκδημοκρατισμού, στην Ελλάδα το Εφετείο Θράκης με μια ποινή που δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως, καταδικάζει για μια ακόμη φορά την εφημερίδα Μιλλέτ να πληρώσει 30 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση. Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο : Εδώ είναι η Ελλάδα που γεννήθηκε και τώρα πεθαίνει η δημοκρατία. Χώρα μέλος της Ε.Ε. όπου υπό την επωνυμία των μειονοτικών δικαιωμάτων, συνεχίζεται η καταπίεση. Μέσω της δικαστικής οδού επιδιώκεται η φίμωση του τοπικού μειονοτικού τύπου. Εφημερίδες εξαλείφονται με μεγάλες χρηματικές ποινές, υπό το βάρος των οποίων δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Το όνομα Μιλλέτ δεν καταχωρείται από το αρμόδιο υπουργείο. Παρεμποδίζεται η ασφάλιση των ιδιοκτητών και τους επιβάλλονται πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, και πέφτουν βροχή τα πρόστιμα από την εφορία. Στις 300 χιλιάδες ευρώ πλησιάζουν τα πρόστιμα που έχουν επιβάλλει τα ελληνικά δικαστήρια στην εφημερίδα Μιλλέτ. Τέτοιου είδους επιθέσεις θυμίζουν την χιτλερική Γερμανία¨.

ΜΠΙΛΑΛ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ

Ο συντονιστής έκδοσης της εφημερίδας Μιλλέτ Μπιλάλ Μπουντούρ σχολίασε ως εξής την δικαστική απόφαση : Μιλώντας ανοιχτά, πιστεύω πως το δικαστήριο που επέβαλε αυτή την ποινή ήξερε πως δεν έχουμε την δύναμη να την πληρώσουμε. Καθώς λοιπόν επέβαλαν μια ποινή αν και ήξεραν πως δυνάμεθα να την πληρώσουμε, αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια πρόθεση ή πως είναι ένα μήνυμα. Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως το μήνυμα αυτό είναι πως ¨Εάν συνεχίσετε να γράφετε έτσι, θα συνεχίσετε να εισπράττετε και τέτοιες ποινές¨. Αυτό είναι ένα θέμα νοοτροπίας και δεν πιστεύω πως σε αυτή τη χώρα θα αλλάξει αυτή η νοοτροπία στο εγγύς μέλλον. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά και στο ανώτατο δικαστήριο δεν πιστεύω πως θα αλλάξει κάτι υπέρ ημών¨.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥΣ

Η Νικοπούλου με δικαστική απόφαση είχε κάνει κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Χουλιά Εμίν, Τζεμίλ Καμπζά, Τζεγκίζ Ομέρ και Μπιλάλ Μπουντούρ.

Η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου είχε υποβάλλει και στην εφημερίδα Μπιρλίκ αγωγή 1 εκ. ευρώ που ανακάλεσε όμως όταν η εφημερίδα Μπιρλίκ ζήτησε συγγνώμη.

Εφ. Τρακιανίν Σεσί 2/10/2013

Previous Article

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

Next Article

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΙΡΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *