Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΞ & ΤΟΥ TOYΡKIKOΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

0 σχόλια Share:

 

 

Υπέροχη εκδήλωση στα 90 έτη της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ΤΕΞ)

Με μια υπέροχη εκδήλωση γιορτάστηκαν τα 90 έτη της ΤΕΞ. Η ΤΕΞ που ιδρύθηκε το 1927 και ήταν ο πρώτος σύλλογος της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, το 2017 έκλεισε τα 90 της έτη. Με αυτή την ευκαιρία οργανώθηκε από την ΤΕΞ μια εκδήλωση για τα 90 έτη. Στην εκδήλωση που έγινε στο κέντρο Απόλλων στην Ξάνθη, έδωσαν μια συναυλία η διάσημη καλλιτεχνική φωνή της Μελιχάτ Γκιουλσές μαζί με δεξιοτέχνες του σαζιού. Στην εκδήλωση μετείχαν πολλά άτομα από διάφορες περιοχές της Δυτική Θράκης. Οι ομογενείς γέμισαν την αίθουσα και για μια ακόμη φορά στήριξαν τον ιστορικό σύλλογο. Τους καλεσμένους στην εκδήλωση για τα 90 έτη, τους υποδέχτηκαν στην είσοδο της αίθουσας οι διοικούντες της ΤΕΞ.

Στην εκδήλωση της ΤΕΞ για τα 90 έτη έγινε κάτι που συνέβη για πρώτη φορά. Στα πλαίσια της εκδήλωσης είχαν ανοίξει σταντ, πολιτιστικοί, μορφωτικοί και σύλλογοι νεολαίας που δραστηριοποιούνται στην Ξάνθη. Στα πλαίσια της συνεργασίας της ΤΕΞ με τους αδελφούς αυτούς συλλόγου δόθηκαν πλακέτες. Στην εκδήλωση άνοιξαν σταντ, παρουσίασαν τον σύλλογο και το χωριό τους, εξέθεσαν παραδοσιακές φορεσιές και είδη της περιοχής και προσέφεραν γεύσεις των χωριών τους οι εξής σύλλογοι :  ΤΕΞ, Μορφωτικός Και Πολιτιστικός σύλλογος Κύρνου (Τομέας Γυναικών Πεδιάδας), Σύλλογος Νεολαίας Κενταύρου, Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Εχίνου, Σύλλογος Γυναικών-Φίλια,  Σύλλογος Νεολαίας Μύκης, Μορφωτικός-Πολιτιστικός και Αθλητικός σύλλογος Ωραίου και Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Αλληλεγγύης Δημαρίου.

Στην βραδιά δόθηκαν έγγραφα ευχαριστήρια προς τους παλιούς προέδρους της ΤΕΞ, στους δασκάλους των σεμιναρίων και στους γραμματείς, στον τομέα γυναικών, στο τμήμα νεολαίας και στην ποδοσφαιρική ομάδα.

Την παρουσίαση στην εκδήλωση για τα 90 έτη της ΤΕΞ την έκαναν οι Ισμέτ Τουτζάρ και Ζεϊνούρ Μπαργκάν που ήταν αυτοί που περισσότερο από όλους, ήταν επί μακρόν ήταν μέλη της διοίκησης της ΤΕΞ.

Η εκδήλωση άρχισε με χορούς από το τμήμα παραδοσιακών χορών της ΤΕΞ της Τουλίν Χατζιαλίλ και Γκιοκχάν Μουσταφά. Την εναρκτήρια ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο πρόεδρος της ΤΕΞ, ο Οζάν Αχμέτογλου. Ο Οζάν Αμέτογλου ανέφερε πως η ΤΕΞ είναι ο πιο παλιός σύλλογος των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, πως αποτελεί ένα ¨πολιτιστικό πλατάνι 90 ετών¨  και τόνισε πως η ΤΕΞ καταβάλει προσπάθειες για την προστασία της ταυτότητας, της μουσικής και των πολιτιστικών αξιών της κοινότητας μας. Ο πρόεδρος της ΤΕΞ Οζάν Αχμέτογλου ανέφερε πως από τα 90 έτη της ΤΕΞ τα 34 πέρασαν με έναν νομικό αγώνα που ακόμη συνεχίζεται και υπενθύμισε πως  ενώ έχουν περάσει πάνω από 9 έτη, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα η υπόθεση της ΤΕΞ που κερδήθηκε στο ΕΔΑΔ. Ο Αχμέτογλου στην ομιλία του είπε πως ¨Εμείς πιστεύουμε πως αυτή η απόφαση αργά η γρήγορα θα εφαρμοστεί και έτσι θα επέλθει η δικαιοσύνη.  Διότι υποστηρίζουμε την δημοκρατία και το δίκαιο¨. Ο Αχμέτογλου ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν την εκδήλωση για τα 90 έτη και ιδιαίτερα ευχαρίστησε την ομάδα του ΤRT.

Ακολούθως απεύθυναν χαιρετισμό με σειρά οι Δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς,  ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο εκπρόσωπος του Ιμπραήμ Ερέν-Γενικού Διευθυντή του ΤRT και επικεφαλής των μεταδόσεων εξωτερικού του TRT Νεβζάτ Μεχμέτ και ο υποπρόξενος του προξενείου της Τ.C. στην Κομοτηνή Ιμπραήμ Σακλί. Όλοι οι ομιλητές συνεχάρησαν την ΤΕΞ για τα 90 έτη, αναφέρθηκαν στην σημασία που έχουν οι υπηρεσίες της για τον πολιτισμό την τέχνη και τον αθλητισμό και τόνισαν τον επί 34 χρόνια συνεχιζόμενο νομικό της αγώνα. Στην εκδήλωση μετείχαν ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο υποπρόξενος της Τουρκίας Οσμάν Σαχίν, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Νετζάτ Αχμέτ, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Χουσείν Μπαλτατζί, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τούρκων δασκάλων Δυτικής Θράκης Χασάν Μποσνάκ, ο πρόεδρος του συλλόγου Αποφοίτων ΕΠΑΘ Ξάνθης Νουρετίν Κιγιτζί, ο πρόεδρος του Συλλόγου επιχειρηματιών Β. Ελλάδος Φατίχ Τουρκμέν,  αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ξάνθης  Σερκάν Χατίπ, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Χουσείν Μπαντάκ, η εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Γυναικών Μειονότητας Σιμπέλ Οσμάνογλου, η διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ, οι πρώην βουλευτές Τσετίν Μάντατζι, Ορχάν Χατζηιμπράμ και Γκαλίπ Γκαλίπ. μέλη διοικήσεων μειονοτικών συλλόγων και πολλοί ομογενείς.

Μετά από τις ομιλίες που έγιναν, ο πρόεδρος της ΤΕΞ Οζάν Αχμέτογλου έδωσε ευχαριστήριες  πλακέτες στους προέδρους ή διοικούντες των συλλόγων Δημαρίου, Εχίνου, Ωραίου, Κενταύρου, Μύκης, Σμίνθης, Κύρνου, Φίλιων, Γλαύκης και Κιμμερίων.  Έγγραφα-ευχαριστήρια δόθηκαν επίσης στους παλιούς προέδρους της ΤΕΞ. Τα έγγραφα απέδωσαν στους πρώην προέδρους, πρόεδροι μειονοτικών σωματείων που μετείχαν στην εκδήλωση.  Έγγραφα-ευχαριστήρια δόθηκαν και στους δασκάλους των σεμιναρίων της ΤΕΞ, όπως και στους υπεύθυνους των άλλων τομέων και αυτά τα έδωσαν μέλη του διοικητικού και ελεγκτικού συμβουλίου της ΤΕΞ.

………………..

Μετά από την τελετή με τις πλακέτες τν λόγο πήρε ο υποπρόξενος Οσμάν Σαχίν, ο οποίος μετά από μικρό διάστημα αποχωρεί από την Κομοτηνή και έκανε μια αποχαιρετιστήρια ομιλία.

Ο υποπρόξενος Οσμάν Σαχίν στην σύντομη ομιλία του ανέφερε τα εξής :

¨Ευρισκόμενος με τους ομογενείς μου εδώ και ένεκα της ολοκλήρωσης της θητείας μου, θέλησα να σας αποχαιρετίσω με δύο κουβέντες. Ήρθα πριν από 2,5 χρόνια. Όταν έφτασα ο πρώτος ηγέτης ομογενής που γνώρισα, ήταν ο μουφτής μας της Ξάνθης κύριο Αχμέτ Μέτε.  Πείστηκα πως όλοι οι Ξανθιώτες είναι έτσι κινητικοί. Υπηρέτησα σε διάφορες χώρες. Αλλά εδώ ήταν η χώρα που με ενθουσίασε περισσότερο.  Αυτό το μακρύ επί χάρτου διάστημα, πέρασε πολύ γρήγορα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στις κορυφές της οροσειράς της Ροδόπης, σε Θέρμες, Κοτύλη, Ωραίο, Κένταυρο στο οροπέδιο του Χίλια. Άλλοτε πάλι στα χωριά της πεδιάδας, μετείχαμε σε αξέχαστες εκδηλώσεις στο Διδυμότειχο και στην περιοχή εκεί.  Οι πιο δυνατές μας αναμνήσεις που θα περιγράφουμε στην μητέρα πατρίδα σχετικά με την δυτική Θράκη, θα είναι αυτή η ζωντανή και δυναμική βιωτή σας. Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ. Από τώρα και μετά θα βρίσκομαι στην Άγκυρα. Εάν πέσει κατά εκεί ο δρόμος σας, σας περιμένω οπωσδήποτε. Υπάρχει ο Αλλάχ και ας είναι βοηθός μας. Πολύτιμοι ομογενείς μου συγχωρέστε με¨.

http://milletgazetesi.gr/view.php?id=8774

19/12/2017

Σχ: Σε όσους θίγονται ενδεχομένως από τον τίτλο που βάλαμε στην μετάφραση μας, μας να επισημάνουμε τα εξής. Η ΤΕΞ στα 90 έτη του βίου της, ΠΟΤΕ δεν είπε καμία φράση η οποία να απείχε έστω και κατ΄ελάχιστο απο την επίσημη γραμμή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι αντίθετο ας μας ενημερώσει. Ουσιαστικά αποτελεί τον ¨πολιτιστικό¨ βραχίονα μέσω του οποίου η Tουρκία περνά ανενόχλητη την γραμμή της στην ελληνική Θράκη.

Previous Article

ΜΙΤ, ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ…

Next Article

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΑΦΡΙΝ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *