TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΕNΤΕΥΞΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

0 σχόλια Share:

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παραχώρησε συνέντευξη στο Αζινλίκτσα

 O Γραμματέας του Προγράμματος της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής ΝΔ του νομού Ροδόπης παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Αζινλίκτσα.

Η συνέντευξη του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη με το Αζινλίκτσα έχει ως εξής:

Αζινλίκτσα: Όπως είναι γνωστό όλη χώρα περνάει από μια δύσκολη συγκυρία. Η ανεργία καλπάζει σε όλη την χώρα και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι από τις περιοχές που έχει τα ποιο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τα εργοστάσια κλείνουν συνεχώς. Ποιά μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας;

Ε. Στυλιανίδης: Για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην περιοχή μας συγκριτικά. Η ανεργία στο Νομό Ροδόπης ήταν 18% το 2003, όταν δεν υπήρχε κρίση. Με έξυπνες πολιτικές την κατεβάσαμε στο 8% το 2008. Σήμερα, προσεγγίζει το 40%. Αυτό οφείλεται στο ότι, παρότι καθυστερήσαμε για δυο χρόνια την κρίση, από το 2010 και μετά έκλεισαν 2000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικά καταστήματα. Στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής, που ήταν η 3η στην Ελλάδα με 90 βιομηχανίες και 20.000 εργαζόμενους, απέμειναν 9 βιομηχανίες και 1613 εργαζόμενοι. Σημαντικά έργα που είχαμε ξεκινήσει με πολύ κόπο πάγωσαν ή ακυρώθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η Ροδόπη και η Θράκη που ήταν μια δυναμική περιοχή συνάντησης πολιτισμών, μετεβλήθησαν σε πρωταθλητές στην αιμορραγία πληθυσμού προς το εξωτερικό, κυρίως νέων ανθρώπων.

Είναι σαφές ότι για να αναστραφεί η κατάσταση και να προστατεύσουμε τον τόπο μας, απαιτείται ισχυρή εκπροσώπηση στο κέντρο και δυναμικές πολιτικές άμεσης παρέμβασης. Με δεδομένη την οικονομική κρίση αυτές οι πολιτικές δεν πρέπει να στοιχίζουν και ακριβά. Για να επιτευχθεί αυτό προτείνω:

• άμεση καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και της επιστροφής ΦΠΑ.

•στήριξη των εξαγώγιμων και εμπορεύσιμων αγροτικών προϊόντων όπως ο καπνός, το βαμβάκι, το κερασί, το τσάι του βουνού, το σπαράγγι κλπ.

•ενίσχυση του τουρισμού με διευκόλυνση της βίζας από την Τουρκία, αξιοποίηση του διερχόμενου τουρισμού από και προς την Κωνσταντινούπολη, άνοιγμα του κάθετου άξονα προς την Βουλγαρία. Έμφαση στο σχολικό, προσκυνηματικό, οικολογικό τουρισμό.

•ενδυνάμωση του ΔΠΘ και αύξηση του αριθμού των φοιτητών του, που θα τονώσει την οικιστική ανάπτυξη της πόλης, την οικοδομή και την εμπορική κίνηση. Το 2008-2009 που είχα αυξήσει τους φοιτητές ως υπουργός παιδείας, εισέρρεαν στο Νομό Ροδόπης κατά μέσο όρο 61 εκατ. € ετησίως.

Δυο σημαντικές προτάσεις για να αναστραφεί η κατάσταση είναι η αξιοποίηση της γεωθερμίας και της συμβολαιακής γεωργίας, καθώς και η ανάπτυξη της ΕΟΖ, με την παράλληλη ενίσχυση του εξαγωγική εμπορίου προς Ευρώπη, Τουρκία και Ρωσία.

Θεωρώ εκ των ουκ άνευ την ολοκλήρωση των υποδομών που έμειναν στη μέση, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν είναι εφικτό στο βαθμό που ήταν πριν λόγω της κρίσης, για αυτό και θυμώνω, όταν συνειδητοποιώ ότι κάποιοι για λόγους μικρό κομματικής σκοπιμότητας μετά το 2009, πάγωσαν τα έργα.

 

Αζινλίκτσα: Ποια είναι η γνώμη σας για την δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη περιοχή;

Ε. Στυλιανίδης: Πιστεύω ότι μια τέτοια ιδέα είναι εξαιρετική, εφόσον δεν διαταράσσει τα εργασιακά δικαιώματα. Εάν η ΕΟΖ διαθέτει χαμηλό φορολογικό συντελεστή, σταθερό για τα επόμενα 15 χρόνια, χρηματοπιστωτική διευκόλυνση από μεικτά ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά σχήματα και δυνατότητα αντιγραφειοκρατικής λειτουργίας που θα οφείλεται στην καθετοποιημένη αρμοδιότητα της διοίκησης της, τότε θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, θα αναπτύξει πολλές θέσεις εργασίας και θα επιτύχει σημαντικές εξαγωγές και συνεργασίες με τις γειτονικές αγορές.

Πρέπει όμως σαφώς να είναι γνωστό, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΟΖ, προαπαιτείται μια σοβαρή μελέτη προετοιμασίας, λίγα λόγια και αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

 

Αζινλίκτσα: Είναι γνωστό ότι κατά την θητεία σας ως υπουργού και στα τρία υπουργεία μια από τις πρώτες προτεραιότητες ήταν να ανατραπούν οι αδικίες του παρελθόντος και να δοθεί έμφαση σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη της Θράκης σε σχέση με την αντίστοιχη της ευρύτερης Ελλάδας στον οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα. Ποια ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής και συνεχίζει η πολιτική αυτή να είναι ακρογωνιαίος λίθος του νέου προγράμματος σας;

 

Ε. Στυλιανίδης: Η Θράκη για μένα πρέπει να αποτελεί μοντέλο εναλλακτικής οικολογικής ανάπτυξης και πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία προσπάθησα να ανατρέψω τις αδικίες του παρελθόντος, προωθώντας έργα που δεν είχαν γίνει ποτέ (φράγματα, σχολεία, πανεπιστήμιο, κέντρα υγείας, αεροδρόμια κ.α.). Προσφάτως, για να καταλάβετε, ήμουν στο δήμαρχο Αριανων-Φιλλύρας, για επίσκεψη εργασίας. Ο ίδιος μου θύμισε, ότι ως Υπουργός Παιδείας, στο Δήμο είχα αποστείλει για τη συντήρηση των μειονοτικών και δημοσίων σχολείων 150.000 € το 2009. Ο ίδιος Δήμος πέρσι εισέπραξε μόλις 13.000 €.

Για μένα είναι κεντρική προτεραιότητα να αποκαταστήσω τις αδικίες που έχει υποστεί η περιοχή μου από την κεντρική κυβέρνηση, να εφαρμόσω μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, που φέρνει κοντύτερα τα σύνοικα στοιχεία και μετατρέπει τα προβλήματα του χθες σε πλεονεκτήματα του αύριο.

Η Θράκη είναι για την Ελλάδα η πιο πολύτιμη περιφέρεια, διότι διαθέτει πληθυσμούς και πολιτισμούς, που μπορούν να την βοηθήσουν να αναπτύξει τις σχέσεις της με μεγάλες αγορές και γειτονικές χώρες (Τουρκία, Ρωσία, αραβικός κόσμος, Βαλκάνια κλπ)

 

Αζινλίκτσα: Γνωρίζουμε ότι συναντηθήκατε με τον Τούρκο Πρέσβη και συζητήσατε θέματα οικονομικής και τουριστικής συνεργασίας ιδίως το θέμα των θεωρήσεων. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τις δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών εμπορικών και οικονομικών θέσεων και το αντίκτυπό τους στην περιοχή μας;

 

Ε. Στυλιανίδης: Από νεαρός Υφυπουργός Εξωτερικών πίστεψα και αγωνιστικά για τη βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία. Μαζί με τον τότε Τούρκο συνάδελφο μου, υπουργό εμπορίου, θέσαμε ως στόχο, την αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο αγορών από τα 350 εκατ € , που ήταν το 2005, στα 2δις €. Τότε ο ελληνικός και τουρκικός τύπος μας ειρωνευτήκαν. Σήμερα που ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ξεπέρασε τα 4 δις, όλοι παραδέχονται τη συμβολή μας στο ξεκίνημα μια νέας εποχής, που επικυρώθηκε τότε και από την φιλοξενία που προσφέραμε στον Ταγγίπ Ερντογάν στη Θράκη.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση μου με τον Τούρκο πρέσβη, έναν έξυπνο και σύγχρονο διπλωμάτη, που αντιλαμβάνεται τη σημασία της οικονομικής διπλωματίας, είχα την ευκαιρία να τονίσω, πόσο χρήσιμο για την περιοχή και πόσο ωφέλιμο για τις δυο χώρες είναι να βελτιώνονται συνεχώς μεταξύ τους οι εμπορικές και οικονομικές συμπράξεις και συνεργασίες. Του θύμισα projects που ξεκινήσαμε με τις κυβερνήσεις Καραμανλή-Ερντογαν και που δυστυχώς μετά το 2009 πάγωσαν, όπως η 2η γέφυρα στον Έβρο, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Τσανακαλε-Ίμβρος, η προώθηση ελληνοτουρκικών επιχειρηματικών συμπράξεων (joint venture εταιριών) και σε τρίτες χώρες, η ενεργειακή συνεργασία, οι εμπορικές συναλλαγές κ.α.

Σε λίγες μέρες που η ΝΔ θα είναι στην κυβέρνηση είμαι βέβαιος, όπως υπογράμμισα και στον Τούρκο πρέσβη, ότι θα έχω τη δυνατότητα, αναθερμαίνοντας της καλές σχέσεις με Τούρκους συναδέλφους μου, να επιτύχω σημαντικότερα αποτελέσματα από το παρελθόν προς όφελος της περιοχής μας και της χώρας μας. Στην κατεύθυνση αυτή η μουσουλμανική μειονότητα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο γέφυρας, όχι μόνο με την τουρκική αγορά αλλά και την αγορά πολλών άλλων ισλαμικών κρατών. Είμαι βέβαιος ότι στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα επιβεβαιώνεται συνεχώς η αντίληψη, ότι σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα δεν τα διαβαίνουν στρατοί, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες.

Αζινλίκτσα: Ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε στους κατοίκους της Θράκης;

Ε. Στυλιανίδης: Το μήνυμα που εκπέμπω είναι το κεντρικό μου σύνθημα σε αυτές τις εκλογές: “Επιστροφη στο Μελλον”. Ζητώ την εμπιστοσύνη και τη στήριξη όλων των συμπατριωτών μου, ανεξαρτήτως θρησκείας γλώσσας ή καταγωγής γιατί πιστεύω ότι με την μέχρι τώρα διαδρομή μου, έχω αποδείξει ότι μπορώ να ενώσω την κοινωνία μας, να αναδείξω τις αρετές της, να διεκδικήσω αποτελεσματικά για αυτήν και να νικήσω τα προβλήματα που την καθηλώνουν.

Previous Article

ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Next Article

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΑΖΙΝΛΙΚΤΣΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *