Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ

No Comments Share:

ΑΙΧΑΝ ΚΑΡΑΓΙΟΥΣΟΥΦ : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΙΚΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΙ

¨ Η Άγρια εφαρμογή του καπιταλισμού έφερε την μειονότητα και πλειονότητα σε αυτό το σημείο¨

Ο οδοντίατρος Αϊχάν Καρά Γιουσούφ υπέβαλε αίτημα για να είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ είναι πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας-Σαππών, και έκανε σημαντικές δηλώσεις στην εφημερίδα Μπιρλίκ σχετικά με την υποψηφιότητα του.

Μας λέτε λίγα λόγια για το παρελθόν σας ;

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ : Γεννήθηκα στις 12 Αυγούστου 1963 στο χωριό Αμάραντα. Αφού τελείωσα το δημοτικό στο χωριό μου, συνέχισα τις σπουδές μου σε γυμνάσιο και λύκειο στο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής. Αργότερα το 1988, αποφοίτησα από την οδοντιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Είμαι παιδί μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας, παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού. Μετά την αποφοίτηση μου το 1988 πήγα ως εργάτης στην Γερμανία. Εκεί εργάστηκα δύο χρόνια και μετείχα σε δραστηριότητες συλλόγων. Έπειτα επέστρεψα στην Ελλάδα και μετά την στρατιωτική μου θητεία, πέρασα από το ΔΙΚΑΤΣΑ και άρχισα να δουλεύω το επάγγελμα μου.

 Ποια πόστα πήρατε κατά την διάρκεια της εμπλοκής σας στην πολιτική εδώ ;

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ : Από το 1994 είμαι μέλος του Συνασπισμού. Ταυτόχρονα είμαι μέλος της τοπικής οργάνωσης στον νομό Ροδόπης. Το 1995 υπήρξα Γ.Γ. του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Στο διάστημα 1996-1999 ήμουν μέλος στο Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης. Στο διάστημα 1998-2002 ήμουν δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης στον δήμο Μαρώνειας.

Μας δίνετε λίγες πληροφορίες σχετικά με την δομή του ΣΥΡΙΖΑ ;

¨Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια κοινότητα κομμάτων που σχηματίστηκε με βασικό κορμό το κόμμα του Συνασπισμού μαζί με τμήματα της αριστεράς¨.

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ : Πιστεύω μου αποτελεί το εξής, Η αριστερά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα ο Συνασπισμός χαρακτηρίζεται από θετική στάση απέναντι στην μειονότητα. Θέλω να αναφέρω και το εξής. Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια κοινότητα κομμάτων που σχηματίστηκε με βασικό κορμό το κόμμα του Συνασπισμού μαζί με μικρά άλλα κόμματα και τμήματα της αριστεράς. Για αυτό το λόγο ονομάζεται και Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είναι η ενότητα στον πέραν του κομμουνιστικού κόμματος χώρο της αριστεράς.

Ποιες είναι οι θέσεις του κόμματος σας για τα μειονοτικά θέματα ;

¨Δεν έχει κανένα νόημα με το ζόρι να χαρακτηρίζεται η μειονότητα μας έτσι ή αλλιώς ¨

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ : Οι απόψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την μειονότητα δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές των προκατόχων του. Εάν χρειάζεται να δώσω ένα παράδειγμα για αυτό, στο θέμα του καθορισμού της εθνικής ταυτότητας, ο Κωνσταντόπουλος χρόνια πριν ήταν ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν έχει καμμία σημασία να χαρακτηρίζουμε έτσι ή αλλιώς αυτούς τους ανθρώπους. Για παράδειγμα σε μια απογραφή ορίζεις ένα χώρο και εκεί ο μειονοτικός γράφει το τι αισθάνεται. Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε καθαροί και ξάστεροι.

 

¨Σε κάποια χωριά μας άνοιξαν νηπιαγωγεία μιας γλώσσας. Εμείς είμαστε απόλυτα ενάντιοι σε αυτό, θα πρέπει να ανοίξουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία¨.

Τώρα όσον αφορά την πολιτική μας σχετικά με την εκπαίδευση της μειονότητας, αυτή είναι ξεκάθαρη. Στο θέμα της ύπαρξης των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, ανάλογη είναι και η θέση του κόμματος μας. Όταν ήμουν στο δημοτικό συμβούλιο μαζί με άλλους φίλους καταβάλλαμε πολλές προσπάθειες αλλά δεν έγινε. Στο τέλος η κυβέρνηση εκείνης της εποχής άνοιξε σε κάποια χωριά μας νηπιαγωγεία μιας γλώσσας. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε αυτό. Καθώς όμως δεν γίναμε ποτέ εξουσία δεν μπορέσαμε ποτέ να πραγματοποιήσουμε τις ιδέες μας. Το επαναλαμβάνω, τα νηπιαγωγεία πρέπει να είναι οπωσδήποτε δίγλωσσα. Και την επίσημη γλώσσα της χώρας μας πρέπει να την ξέρουμε πολύ καλά.

Σε περίπτωση που το κόμμα σας μετάσχει στην κυβέρνηση και εσείς εκλεγείτε βουλευτής ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας όσον αφορά την μειονότητα ;

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ : Πιστεύω πως με βάση την προτεραιότητα πρώτο έρχεται το πρόβλημα της εκπαίδευσης μας. Για παράδειγμα υπάρχει μια ποσόστωση για την είσοδο των μειονοτικών φοιτητών στα πανεπιστήμια. Αυτό ήταν μια καλή κίνηση. Ένα μέτρο που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν πρέπει να πάει έτσι επ΄άπειρον. Διότι εντέλει καταπατούμε τα δικαιώματα των μαθητών που μένουν έξω από αυτήν την ποσόστωση. Είναι ανάγκη αυτό το θέμα να ρυθμιστεί ριζικά. Εν ολίγοις πιστεύω πως η εκπαίδευση στο δημοτικό θα πρέπει να φτάσει στο επίπεδο των ελληνικών σχολείων , και για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάποια πράματα. Και αυτό είναι δυνατόν με την ένταξη στην εκπαίδευση δασκάλων που ξέρουν καλά τουρκικά. Κατ΄αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθούνε πλέον και τα μειονοτικά σχολεία.

……………………

Είμαι ενάντιος στην γκετοποίηση, δεν πρέπει να γκετοποιούμαστε. Δεν πρέπει δηλαδή να γινόμαστε ¨Μειονοτική συνοικία¨. Εδώ υπάρχουμε Τούρκοι και Έλληνες. Πρέπει να ενσωματωθούμε στην Ελληνική κοινωνία. Και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το μπερδεύουμε με την αφομοίωση. Δεν πιστεύω πως μια κοινότητα που ενσωματώνεται στην κοινωνία στην οποία βρίσκεται, κινδυνεύει να χάσει την εθνική της ταυτότητα. Διότι οι φοιτητές που σπουδάζουν σε ελληνικά πανεπιστήμια, για παράδειγμα οι δραστηριότητες της Κοινότητας Νέων Ακαδημαϊκών, οργανώνονται σε συλλόγους στις περιοχές όπου βρίσκονται, συναντώνται και κάνουν ωραίες εργασίες.

 

Πως βρίσκετε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την δίκη της ΤΕΞ ;

¨Είναι ανάγκη να εμποδιστούν οι ακραίες εθνικιστικές κινήσεις και να υπάρξει περισσότερη ψυχραιμία¨

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ : Φυσικά και συμφωνώ με αυτή την ανακοίνωση. Πιστεύω πως η δομή του κράτους πρέπει να είναι πιο ήρεμη και ελεύθερη. Εμείς ως κόμμα δεν έχουμε κανένα θέμα με την ταυτότητα των ανθρώπων. Το κράτος μέχρι το 2012 όχι να βοηθήσει την μειονότητα, αλλά αντίθετα κινήθηκε. Οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων είναι ξεκάθαρες. Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αντέδρασε. Οι εδώ κρατικές πολιτικές πρέπει να εμποδίσουν την εμφάνιση ακραίων εθνικιστικών κινήσεων και θα πρέπει να κινηθούν με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

…………………….

 Εφ. Μπιρλίκ 21-3-2012

Previous Article

ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΞ

Next Article

ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ….

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *