Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

0 σχόλια Share:

¨Δεν υπάρχει η απαραίτητη βούληση στην κυβέρνηση¨

 

zeybekayhan2

Συζητήσαμε με δύο μειονοτικούς βουλευτές σχετικά με την συζήτηση που άρχισε μετά την ανακοίνωση του πακέτου εκδημοκρατισμού στην Τουρκία, για το άνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης και την απόδοση των δικαιωμάτων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Ρωτήσαμε τους βουλευτές σχετικά με την κατάσταση και τις προσδοκίες της Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης που ήρθαν στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ε.Ε. και αρχιδιαπραγματευτής της Τουρκίας Εγεμέν Μπαγίς κατά την επίσκεψη του στην Δυτική Θράκη. Σχετικά με το θέμα συνομιλήσαμε με τον βουλευτή Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ και τον βουλευτή Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

Οι βουλευτές μιλώντας στην Γκιουντέμ, είπαν πως η Ελλάδα ανεξαρτήτως των συζητήσεων που άρχισαν τις τελευταίες μέρες, πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποδώσει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

 ΑΙΧΑΝ ΚΑΡΑΓΙΟΥΣΟΥΦ : ¨Η Ελλάδα ούτως ή άλλως έπρεπε να τα κάνει αυτά¨

Ο βουλευτής Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ είπε πως ο υπουργός Ε.Ε. και αρχιδιαπραγματευτής Εγεμέν Μπαγίς κατά την επίσκεψη του στην περιοχή μας, με τις δηλώσεις του εξέφρασε ξεκάθαρα τις απόψεις και την στάση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Καραγιουσούφ δήλωσε τα εξής :Ο κύριος Εγεμέν Μπαγίς ενώ βρισκόταν στην Κομοτηνή είπε ξεκάθαρα πως η Τουρκία δεν κινείται με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, αλλά ότι βλέπει αυτά τα θέματα ως εκδημοκρατισμό και υποχρέωση της χώρας. Οι δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρες. Είπε πως αυτό ήταν κάτι που έκανε η κυβέρνηση προς τους πολίτες της χώρας του και ότι μεταξύ των πολιτών στην χώρα υπάρχουν μειονότητες. Τώρα φυσικά εμείς λέμε ότι : Το ίδιο είναι υποχρεωμένη να κάνει και η Ελλάδα. Και η Ελλάδα έχει την ίδια υποχρέωση.

……………

Η πατρίδα μας η Ελλάδα έπρεπε μέχρι σήμερα να μας αποδώσει τα δικαιώματα μας. Τα δικαιώματα που προβλέπονται στην συνθήκη της Λοζάννης, όπως και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έπρεπε μέχρι σήμερα να έχουν εφαρμοστεί. Και η υποχρεωτικότητα αυτή συνεχίζεται¨.

¨ΣΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΝΗ¨

Ο Καραγιουσούφ δίνοντας ένα δείγμα της σκοπιάς του ελληνικού κράτους προς την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης είπε : ¨Επιθυμώ να δώσω ένα παράδειγμα σχετικά με τις ρυθμίσεις αναφορικά με τις αυθαίρετες κατασκευές. Ξέρετε ότι για πολλά χρόνια δεν δινόταν οικοδομικές άδειες στους ανθρώπους της μειονότητας. Για αυτό το λόγο και η μειονότητα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν υποχρεωμένη να χτίζει αυθαίρετα κτίσματα. Εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες κτίσματα είναι αυθαίρετα στην μειονότητα. Είτε είχες χρήματα είτε δεν είχες, άδεια δεν μπορούσες να πάρεις. Για την νομιμοποίηση αυτών των κτισμάτων το προβλεπόμενο για την μειονότητα πρόστιμο είναι στο 20%. Και όμως δεν θα έπρεπε να ληφθεί καθόλου. Εμείς το προτείναμε αυτό αλλά δυστυχώς δεν έγινε δεκτό. Στην πραγματικότητα η μειονότητα σχετικά με αυτό δεν φταίει καθόλου. Διότι το κράτος είναι που επί χρόνια δεν μας έδινε οικοδομικές άδειες. Η μειονότητα θα έπρεπε να μπορεί να νομιμοποιεί το αυθαίρετο που έκανε λόγω μη χορήγησης αδείας, μόνο με την πληρωμή του χαρτοσήμου¨.

Ο Καραγιουσούφ δήλωσε τα εξής : Πιστεύω πως το θέμα των δικαιωμάτων που πρέπει να αποδώσει η Ελλάδα στην μειονότητα, πρέπει να το δούμε ως ένα εσωτερικό μας θέμα και ανάλογα να απευθυνθούμε στις ελληνικές κυβερνήσεις. Διότι όταν κάνουμε λόγο για αμοιβαιότητα τότε οδηγούμαστε σε τροχοπέδη και συνεχίζεται το αδιέξοδο¨.

¨Η ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΞΑΝ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, Η ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΑΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ¨

Ερωτώμενος ο Καραγιουσούφ για το αν διακρίνει να έχει η ελληνική κυβέρνηση βούληση να αποδώσει τα μειονοτικά δικαιώματα απαντά ως εξής : Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να δούμε την δέουσα αυτή καλή βούληση. Από τότε που ήρθε η δημοκρατία στην Ελλάδα το 1974, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο, υπήρχαν πάντα μειονοτικοί βουλευτές είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης. Η αυτά τα κόμματα ήταν τόσο προκατειλημμένα κατά της μειονότητας και δεν έκαναν τίποτε. Ή οι εκλεγμένοι βουλευτές δεν μπόρεσαν να κάνουν τις προσπάθειες που έπρεπε και ας πούμε δεν άσκησαν πίεση. Τουλάχιστον δεν έγινε μέχρι σήμερα. Να επαναλάβουμε, εγώ δεν βλέπω καλή βούληση και προαίρεση. Φυσικά και η μειονότητα από τώρα και μετά θα θέτει αυτά τα θέματα και τις επιθυμίες της. Είθε οι μετέπειτα κυβερνήσεις να προσεγγίσουν διαφορετικά την μειονότητα. Εάν η κυβέρνηση του Σαμαρά από αύριο αλλάξει την σκοπιά της προς την μειονότητα μας, εμείς θα το χειροκροτήσουμε αυτό. Διαφορετικά από τώρα και μετά, η μειονότητα μας θα αποθέσει τις ελπίδες της σε μια αριστερή κυβέρνηση που θα αναλάβει. Να μιλήσω καθαρά, εάν και μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορέσει να απαντήσει στις προσδοκίες της μειονότητας, τότε και η μειονότητα θα κάτσει, θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και θα αξιολογήσει πως θα κινηθεί¨.

ΧΟΥΣΕΙΝ ΖΕΙΜΠΕΚ : ΧΑΡΟΠΟΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ¨

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ είπε πως είναι θετικό πως τέθηκαν στην επικαιρότητα τα επί χρόνια αναμένοντα λύσεις θέματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Ο Ζεϊμπέκ είπε πως ¨Τουλάχιστον ακούστηκαν τα θέματα μας. Τέθηκαν στην επικαιρότητα του εθνικού και του διεθνούς τύπου. Έτσι πρέπει να δούμε το γεγονός. Καθώς τα θέματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης δεν τίθενται πάντα στην επικαιρότητα¨ και πρόσθεσε πως το θέμα των μειονοτικών δικαιωμάτων δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζεται μόνο με την σκοπιά της αμοιβαιότητας¨.

¨ΜΑΚΑΡΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ¨

Ο Ζεϊμπέκ ανέφερε πως στην Τουρκία την τελευταία περίοδο έγιναν πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα των μειονοτικών δικαιωμάτων, κάτι που όπως είπε είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη : ¨Τα βήματα αυτά για την Τουρκία και για τους Ρωμιούς που ζουν εκεί είναι πολύ σημαντικά. Ελπίζουμε να συνεχιστούνε. Μάλιστα Τούρκοι αρμόδιοι ξεκάθαρα λένε πως στο παρελθόν έγιναν λάθη. Η παραδοχή του λάθους αποτελεί μια μεγάλη αρετή. Ο κύριος Εγεμέν Μπαγίς το είπε όταν ήρθε εδώ. Είπε πως ¨εμείς τα κάνουμε αυτά για να είναι η χώρα μας πιο δημοκρατική¨. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, άξια θαυμασμού. Τα ίδια ανοίγματα περιμένουμε και εμείς στην χώρα μας. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα δεν έγινε κάποιο βήμα. Στην πραγματικότητα, μακάρι Τουρκία και Ελλάδα να μπορούσαν να κάνουν μαζί αυτά τα βήματα¨.

¨Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ¨

Ο βουλευτής Ζεϊμπέκ ανέφερε πως τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης συνεχίζονται επί χρόνια και είπε : ¨Δυστυχώς καθώς η χώρα μας δεν έχει αλλάξει πολιτική σε αυτά τα θέματα, τα προβλήματα συνεχίζονται. Κι όμως η επίλυση αυτών των προβλημάτων θα είναι προς όφελος της Ελλάδας. Αυτά δεν πρέπει να εκλαμβάνονται από την Ελλάδα ως οπισθοχώρηση. Για παράδειγμα το εκπαιδευτικό θέμα, τα βακούφια και το θέμα της μουφτείας δεν είναι δυσεπίλυτα θέματα. Εάν μπορέσουμε να διοικήσουμε όπως θέλουμε τα βακούφια μας, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους γέρους και τους φτωχούς μας. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Εάν επιλυθεί το εκπαιδευτικό μας θέμα, η μειονότητα θα ανακουφιστεί. Προσδοκούμε από το κράτος και από την κυβέρνηση να κοιτάξει με άλλη σκοπιά τα θέματα της μειονότητας μας¨.

¨ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ¨

Ο Χουσείν Ζεϊμπέκ ανέφερε πως δεν βλέπει στην κυβέρνηση της Ελλάδας να έχει την απαραίτητη βούληση για την επίλυση των μειονοτικών θεμάτων : Για να πούμε την αλήθεια αδυνατούμε να δούμε μια τέτοια βούληση στην κυβέρνηση. Φυσικά αυτό είναι κάτι το λυπηρό για την χώρα μας. Μακάρι να κάνουμε λάθος , αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει μια θετική προσέγγιση στα προβλήματα της μειονότητας. Άλλωστε στην βουλή κυριαρχεί μια ακραία εθνικιστική νοοτροπία. Πιστεύω πως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πολύ δύσκολα θα κάνει βήματα σχετικά με την μειονότητα. Μακάρι να κάνω λάθος¨.

¨ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ¨

Ο Ζεϊμπέκ απαντώντας στο ερώτημα ¨Τι πρέπει να κάνει η μειονότητα¨ είπε : ¨Η μειονότητα μας φυσικά θα αναζητήσει την επίλυση των θεμάτων μας στην δημοκρατία. Εμείς είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε στην δημοκρατία, και την λύση θα την επιζητήσουμε στην δημοκρατία. Πιστεύω πως θα είναι λάθος μας να στηρίξουμε μια κυβέρνηση που δεν μας φέρεται σαν πολίτες πρώτης τάξεως. Θέλω να πω καθαρά, πως εγώ ελπίζω σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω τις προσδοκίες μου. Πιστεύω πως το κόμμα στο οποίο είμαι μέλος σε περίπτωση που γίνει εξουσία, θα υπάρξει πρόοδος στα μειονοτικά θέματα. Αλλά αν δεν υπάρξει θα κάνουμε την δέουσα αξιολόγηση.

Σχετικά με το θέμα θελήσαμε να πάρουμε την άποψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, αλλά καθώς δεν μπορέσαμε να έχουμε πρόσβαση, αδυνατούμε να καταχωρήσουμε τις απόψεις του.

Εφ. Γκιουντέμ 14/10/2013

Previous Article

TA ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟ ΙΜΑΜΗ ΣΑΠΠΩΝ

Next Article

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *