Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΕΞΟΔΟΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

0 σχόλια Share:

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισκέφτηκε τον δήμο Αρριανών

Η επιτροπή των καλεσμένων που στα πλαίσια οργάνωσης που έκαναν από κοινού η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης και το κόμμα DEB, ήρθε στην Δυτική Θράκη για να ακούσει τα θέματα της τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, επισκέφτηκε τον δήμο Αρριανών με έδρα τη Φιλλύρα.

 Στην επίσκεψη αυτή της επιτροπής μετείχαν ο Βίλι Φότρ ( Διεθνής Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χωρίς Σύνορα), ο Χανς Χάϊνριχ Χάνσεν (Πρόεδρος Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων-FUEN), ο πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου, ο Γενικός Διευθυντής της ABTTF Ενγκίν Σογιλμάζ, η Σεϊχάν Σαριτζά-μέλος της ομάδας λόμπι και διεθνών εργασιών της ABTTF. Την επιτροπή συνόδευσαν ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Τσαβούς- και o σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του DEB Αϊντίν Αχμέτ.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ιμπραήμ Σερίφ, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο δήμαρχος Ιμπραήμ Σερίφ υποδέχτηκε την επιτροπή στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και στον χαιρετισμό που έκανε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη της επιτροπής. Δήμαρχος Ιμπραήμ Σερίφ παρέθεσε προς την επιτροπή των καλεσμένων την υπηρεσιακή δομή του δήμου και τα οικονομικά προβλήματα των ανθρώπων και είπε τα εξής : ¨ Ο δήμος μας αποτελείται από 57 χωριά. Στην περιοχή μας υπάρχει ενασχόληση με καπνά, βαμβάκι, ντομάτες, μελισσοκομία και κτηνοτροφία. Οι άνθρωποι της περιοχή μας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Αυτό είναι κάτι που εξαναγκάζει σε μετανάστευση σε άλλες χώρες. Πολύ μεγάλα προβλήματά έχουμε και στην εκπαίδευση. Σας ευχαριστώ όλους που επισκεφτήκατε τον δήμο μας.¨

Έπειτα πήρε τον λόγο ο δημοτικός σύμβουλος και ταυτόχρονα δάσκαλος Σαλίχ Αχμέτ και έθεσε τα προβλήματα της μειονότητας στην εκπαίδευση. Ο δάσκαλος Σαλίχ Αχμέτ στην ομιλία του είπε : ¨Αρχίσαμε την εκπαίδευση σε περίοδο που δεν υπήρχαν βιβλία. Αυτή την στιγμή έχουμε βιβλία. Αλλά αντιμετωπίζουμε και άλλα εμπόδια στην εκπαίδευση. Είναι κάτι δύσκολο για τα παιδιά μας να αρχίζουν σχολείο χωρίς προσχολική εκπαίδευση. Αυτό το κενό έγινε προσπάθεια έστω και εν μέρει να καλυφθεί από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Εμείς σε κάθε επίπεδο υποστηρίζουμε την οργάνωση διευρυμένων σεμιναρίων προς τους δασκάλους. Αυτό που θέλουμε είναι να δοθεί βαρύτητα στην μητρική γλώσσα και μετά να μάθουν και ελληνικά. Το ελληνικό κράτος προσπαθεί να το κάνει αυτό παράλληλα.

Ο καθηγητής φιλολογίας στο μειονοτικό Λύκειο Ξάνθης και ταυτόχρονα δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ¨Κοινωνικό Κίνημα¨ Σααντετίν Σακίρ Χουσείν, εστιάζοντας στο εκπαιδευτικό θέμα, ανέφερε πως σε περασμένα χρόνια εσκεμμένα δεν δόθηκε άδεια για επαρκή εκπαίδευση στα ελληνικά. Επίσης είπε πως αυτό ο δήμος είναι η περιοχή που είχε τα περισσότερα θύματα του άρθρου 19, και ότι είναι ανάγκη να αποδοθούν άμεσα τα δικαιώματα σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο Σααντετίν Σακίρ Χουσείν στην ομιλία του είπε πως τις προηγούμενες μέρες νεοναζιστικές ακραίες ομάδες εθνικιστών ήρθαν στην περιοχή και υπήρξαν περιστατικά απόπειρας διατάραξης της γαλήνης με συνθήματα που φώναξαν, κάτι που όπως είπε πρέπει να εμποδίσει η πατρίδα μας η Ελλάδα.

Η επιτροπή μετά από την Φιλλύρα αναφέρεται πως θα επισκεφτεί την συνοικία Χάρμανλικ της Κομοτηνής.

Εφ. Μπιρλίκ 18/10/2012 

Previous Article

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΑΛΤΑΪ

Next Article

ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΡΟΞΕΝΟΥ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

venenatis nunc massa Lorem pulvinar risus. lectus nec eleifend