Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΟΥΡΚΟΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ¨ΧΙΛΙΑ¨

0 σχόλια Share:

Εμείς οι Τούρκοι που ζούμε στα Βαλκάνια πρέπει να έχουμε ενότητα και ομοψυχία. Για τον Τούρκο άλλος φίλος από τον Τούρκο δεν υπάρχει !

a8ceb9c05274b502fb0c493236e01a54_XL

Πραγματοποιήθηκαν στις 16-17 και 18 Αυγούστου οι αγώνες πάλης με λάδι και οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις που παραδοσιακά οργανώνονται από τον Μειονοτικό-Εκπαιδευτικό και Μορφωτικό Σύλλογο Χίλια. Αγάς στις εκδηλώσεις αυτές ήταν ο Αχμέτ Ιμπραήμ, ενώ στους αγώνες πάλης με λάδι, νικητής βγήκε ο Γκιοκχάν Αριτζί από το Καραμουρσέλ της Τουρκίας. Εντύπωση προκάλεσε πως στους επισήμους δεν μετείχε κανένας χριστιανός. Η τελευταία μέρα των εκδηλώσεων σφραγίστηκε από την φράση του αντιπροέδρου της Συνομοσπονδίας Τούρκων Βαλκανίων Ιζέτ Αλτιντάς που μεταξύ άλλων είπε πως ¨Επιθυμώ να πω πως στηρίζουμε και είμαστε πίσω από κάθε αδερφό μας που δηλώνει πως είναι Τούρκος και ζει ως Τούρκος στην Δυτική Θράκη¨.

Οι εκδηλώσεις Χίλια περατώθηκαν σήμερα με πολιτιστικές εκδηλώσεις και με τους τελικούς των αγώνων πάλης με λάδι. Στις εκδηλώσεις μετείχαν ο πρόεδρος του Μειονοτικού-Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ και το Δ.Σ. του συλλόγου, ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, ο αντιδήμαρχος Αδριανούπολης Δρ. Σεζγκίν Τανρικουλού, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος των θρησκευτικών λειτουργών νομού Έβρου Αμπντουρραχίμ Κουρού, ο δήμαρχος του Ρουέν-Βουλγαρίας Ισμαήλ Οσμάν και ο αντιδήμαρχος του ο Σαμπρί Μεχμεταλή, ο πρόεδρος του ιδρύματος διαφύλαξης του τεκκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν Αχμέτ Καραχουσείν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίπογλου, ο διευθυντής της Γυμναστικής Ακαδημίας του πανεπιστημίου Αδριανούπολης Δρ. Ιλχάν Τοκσόζ, ο αντινομάρχης Αδριανούπολης Βαγιαζήτ Ταντς, οι βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν και Χουσείν Ζεϊμπέκ, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ¨Κοινωνικό Κίνημα¨ στον δήμο Αριανών Σααντετίν Σακίρ Χουσείν, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μειονότητας Δυτικής Θράκης Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν και πολλοί ομογενείς.

Κατά τις ομιλίες που έγιναν ο πρόεδρος του συλλόγου Χίλια ο Αλή Πεντζάλ ανέφερε πως πρέπει όλοι από τον Νέστο ως τον Έβρο να στηρίξουν αυτή την εκδήλωση. Ο Πεντζάλ δήλωσε :

¨ Είναι ανάγκη να μην αντιμετωπίζουμε επιφανειακά αυτήν την ριζωμένη μας παράδοση που προβάλει το παρελθόν της Τουρκικής Κοινότητας Δυτικής Θράκης. Δυστυχώς στην μικρή μας Δυτική Θράκη, το ιστορικό αυτό γεγονός που με το παρελθόν των 7 αιώνων, διασφάλισε σε αυτά τα χώματα την διάδοση του Ισλάμ και του τουρκισμού, ως Τουρκική Κοινότητα Δυτικής Θράκης δεν το κατανοούμε όσο πρέπει και δεν στεκόμαστε με ευαισθησία απέναντι του. Επιθυμώ να αναφέρω και παράδειγμα. Το τελευταίο καιρό οργανώνονται κάποιες εκδηλώσεις νεολαίας. Αυτό που μας λυπεί και μας ανησυχεί είναι πως οι ημερομηνίες αυτών των εκδηλώσεων συμπίπτουν με τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων του Χίλια. Ενώ στα προηγούμενα χρόνια, προτεραιότητα ήταν η διασφάλιση αυτής της ριζωμένης παράδοσης μας, και ένα μεγάλο τμήμα της Δυτικής Θράκης ήταν εστιασμένο σε αυτές εδώ τις μέρες¨.

Ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τούρκων Βαλκανίων Ιζέτ Αλτιντάς, δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος που βρίσκεται στα πατρώα εδάφη. Ο Αλτιντάς δήλωσε : Το να έρχεται κάποιος εδώ δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε κάνει και κάτι. Επιθυμώ να πω πως στηρίζουμε και είμαστε πίσω από κάθε αδερφό μας που δηλώνει πως είναι Τούρκος και ζει ως Τούρκος στην Δυτική Θράκη.

Εμείς την παρουσία των Τούρκων σε Δυτική Θράκη, Βουλγαρία, Κόσσοβο και Αλβανία δεν την δεχόμαστε ως κάτι το διαφορετικό. Σε ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν στην Τουρκία –όπως ανακοίνωσε πέρσι το κράτος μας- 38,5 εκ. Βαλκάνιοι Τούρκοι, οι Τούρκοι που προέρχονται από τα Βαλκάνια και οι εκπρόσωποι τους πιστεύω πως θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον εαυτό τους…

Αδερφοί μας στην Δυτική Θράκη, να έχετε ειρήνη και ευημερία. Αλλά για να συνεχιστεί αυτό, μεγάλες είναι οι ευθύνες που αναλογούν σε εμάς και στους συλλόγους στην Τουρκία. Πιστεύω πως τα θέματα τους, πρέπει να μεταφερθούν στην βουλή. Τους ειδοποιώ πως θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε θέμα, και εύχομαι ο Αλλάχ να μην επιτρέψει βλάβη στην θρησκεία μας και στην γλώσσα μας. Τι ευτυχία σε αυτόν που λέει πως είναι Τούρκος !¨.

Ο δήμαρχος του Ρούεν Ισμαήλ Οσμάν, ανέφερε πως φέρνει χαιρετίσματα από τους ομογενείς της Βουλγαρίας. Ο Οσμάν ανέφερε : ¨ Τούρκοι από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μου είπαν να μεταφέρω χαιρετίσματα στους Τούρκους της Μεσογείου και αυτό κάνω σε εσάς σήμερα. Είμαι δήμαρχος του Ρούεν. Για πρώτη φορά έρχομαι στην Ελλάδα και μετέχω σε μια τέτοια εκδήλωση. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Την ιστορία σας εμείς την καταλαβαίνουμε καλύτερα από όλους. Διότι τα προβλήματα που έχετε εσείς εδώ είναι ίδια με τα δικά μας στην Βουλγαρία. Η καταπίεση που κάνει το κράτος εδώ στην τουρκική μειονότητα, είναι ίδια με αυτήν που συνεχώς μας γίνεται στην Βουλγαρία. Περάσαμε από πολύ δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν υποκύψαμε. Εργαζόμαστε και καταβάλλουμε προσπάθειες για την απόκτηση των δικαιωμάτων μας. Φυσικά και εκεί προσπάθησαν να μας διασπάσουν. Διάφορα κόμματα και άτομα επιχείρησαν να μας διασπάσουν αλλά δεν μπόρεσαν. Προσπαθούν όμως και θα συνεχίσουν να προσπαθούν. Εμείς  οι Τούρκοι που ζούμε στα Βαλκάνια πρέπει να έχουμε ενότητα και ομοψυχία. Για τον Τούρκο άλλος φίλος από τον Τούρκο δεν υπάρχει !…¨

Μετά από τις ομιλίες που έγιναν χαρίστηκαν από τον σύλλογο Χίλια πλακέτες προς τους ομιλητές. Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τούρκων Βαλκανίων Ιζέτ Αλτιντάς χάρισε στον πρόεδρο του συλλόγου Αλή Πεντζάλ, μια μακέτα από το πλοίο ¨Μπαντίρμα¨ που μετέφερε τον Ατατούρκ στην Σαμψούντα (σημ. μεταφρ : από αυτό το πλοίο αποβιβάστηκε ο Κεμάλ στις 19/5/1919).

Στο πολιτιστικό τμήμα των εκδηλώσεων εμφανίστηκαν επί σκηνής το συγκρότημα παραδοσιακών χορών και καλλιτέχνες του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η ομάδα αυτή και οι καλλιτέχνες της κέρδισαν θερμό χειροκρότημα από τους ανθρώπους μας. Στην εκδήλωση αυτή εμφανίστηκαν επίσης ομάδα από το χωριό Γονικό, ομάδα σύγχρονου χορού και ομάδα παραδοσιακών χορών του Συλλόγου Μειονότητας Νότιου Έβρου.

……………

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 19/8/2013

Previous Article

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑ

Next Article

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΚΥΡΗΚΕΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

adipiscing tristique leo. dictum Praesent in amet, velit, commodo id,