Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΔΑΣΚΑΛΟ

No Comments Share:

Γιορτάστηκε με χαρά η μέρα του δασκάλου

Η Ημέρα του Δασκάλου που παραδοσιακά κάθε χρόνο οργανώνεται από τον Σύλλογο Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, φέτος οργανώθηκε το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου σε κέντρο διασκέδασης. Στην εκδήλωση μετείχαν ο υποπρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Αλπέρ Ατάκ, ο πρόεδρος του συλλόγου YUNTÜRK (Σύλλογος Τούρκων Ελλάδος) Φερρούχ Οζκάν, εκπρόσωποι του συλλόγου Ατατουρκικής σκέψης του Λουλεμπουργκάζ, ο δήμαρχος του Εγρίντερέ-Αρντίνε Ρεσμί Μουράτ, ο διευθυντής του επαγγελματικού Λυκείου Χρίστο Σμιρνέσκι της Βουλγαρίας Μεχμέτ Γκιουλεστάνοφ, ο συνταξιούχος υποδιευθυντής του ίδιου λυκείου Σελαχαττίν Καραμπάσεφ, ο διευθυντής του Οίκου Πολιτισμού ¨Σπίθες Ροδόπης¨ από το Εγρίντερε Γιουξέλ Ισμαήλ, ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καμπζά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσείν Ζεϊμπέκ, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού στον δήμο Αρριανών ¨Κοινωνικό Κίνημα¨ Σααντετίν Σακίρ Χουσείν, ο διευθυντής του μειονοτικού λυκείου Τζελάλ Μπαγιάρ Τουνάλπ Μεχμέτ, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσείν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Ερκάν Ρουσέν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μειονότητας Ν. Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ, ο επικεφαλής του DEB Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου, ο πρόεδρος των αποφοίτων μεντρεσέδων Ασίμ Τσαβούσογλου ο πρόεδρος της Ένωσης Κηδεμόνων Μειονοτικών Σχολείων Σαλίχ Αλή, και άλλοι ομογενείς.

Η εκδήλωση σφραγίστηκε από την παρουσίαση βιβλίου που ετοίμασε ο Ιμπραήμ Μπαλταλί και περιείχε συνεντεύξεις του με συνταξιούχους δασκάλους

Η εκδήλωση άρχισε με παρουσίαση βιβλίου. Με το βιβλίο του Ιμπραήμ Μπαλταλί με τίτλο ¨Ένας μύθος φθάνει στο τέλος¨ που εξέδωσε ο σύλλογος Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης. Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος Σαμί Τοραμάν, ο Ιμπραήμ Μπαλταλί, η δασκάλα Τουρκικών Πινάρ Κατραντζί, ο καθηγητής τουρκικής γλώσσας και φιλολογίας στο μειονοτικό λύκειο Ξάνθης ¨Μουζαφέρ Σαλίχογλου¨ Σααντετίν Σακίρ Χουσείν και ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καμπζά. Στην παρουσίαση εκτέθηκαν σημαία από το βιβλίο και για μια ακόμη φορά τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι δάσκαλοι στην Δυτική Θράκη. Στο τέλος της παρουσίασης προσφέρθηκαν λουλούδια στους ομιλητές.

Μετά από την παρουσίαση του βιβλίου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ανάγνωση του ύμνου του δασκάλου. Κατά τις ομιλίες πρωτοκόλλου πρώτος μίλησε ο πρόεδρος Σαμί Τοραμάν. Ο Τοραμάν στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε : ¨ Σαν σήμερα στις 24 Νοεμβρίου 1928 ήταν που έγινε δεκτός ως Αρχιδάσκαλος ο Τρανός Ηγέτης Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ που είχε πει πως τα έθνη τα ιδρύουν μόνο οι δάσκαλοι και είχε αφήσει παρακαταθήκη σε αυτούς την ανατροφή της νέας γενιάς. Οι άνθρωποι της μειονότητας έχουν τα εκπαιδευτικά τους δικαιώματα που προέρχονται από την συνθήκη της Λοζάννης. Η μειονοτική εκπαίδευση είναι ιδιωτική και αυτόνομη. Αυτά αναφέρονται ξεκάθαρα στα άρθρα 40 και 41 της Λοζάνης. Δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της μειονότητας είναι το εκπαιδευτικό¨.

Ο δήμαρχος του Εγρίντερέ-Αρντίνε Ρεσμί Μουράτ τόνισε πως είναι ανάγκη να στηθούν φιλίες ανάμεσα στους Ροδοπαίους που ζούνε στον βορά και στον νότο.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατατουρκικής Σκέψης Λουλεμπουργκάζ συνεχάρη τους δασκάλους της Δυτικής Θράκης και ανέφερε πως βρίσκεται στην Δυτική Θράκη για την ανάπτυξη δεσμών φιλίας.

Στις ομιλίες που έκαναν ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο αντιπρόεδρος του DEB Οζάν Αχμέτογλου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ και Αϊχάν Καραγιουσούφ, ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τους δασκάλους.

Ο δε υποπρόξενος Αλπέρ Ατάκ ανέφερε πως ο πρόξενος Οσμάν Ιλχάν Σενέρ δεν μπόρεσε να μετάσχει λόγω συμμετοχής του σε μία συγκέντρωση, και συνεχάρη όλους τους δασκάλους.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν ποιήματα από μικρά παιδιά, συναυλία από σάζια, παραδοσιακοί χοροί, συναυλία του Μεχμέτ Αλτινόκ και η βραδιά έληξε με τραγούδια της χορωδίας του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων.

 Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 25/11/2012 

Previous Article

NA MHN ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Next Article

MIA ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *