Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΑΔΙΚ —ΟΜΙΛΙΕΣ

0 σχόλια Share:
Συνεχίζεται η πλημμύρα αγάπης για τον Δρ. Σαδίκ Αχμέτ

cc1343f4bf58ce9d4e32f3a11e5bec16_XL

Στην 19η επέτειο από τότε που έφυγε από ανάμεσα μας ο αξέχαστος ηγέτης των Τούρκων της δυτικής Θράκης, τμήθηκε με προσευχές επί του τάφου του. Στην τελετή μετείχε ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Τ.C. Ακίφ Τσαγατάι που άφησε την σφραγίδα του με την δήλωση πως ¨Εμείς πάντοτε και υπό πάσες τις συνθήκες θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε¨.

Στο μνημόσυνο του Δρ. Αχμέτ Σαδίκ στις 24/7/2014 παρέστησαν εξ ονόματος της Τ.C. ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, η Ισικ Σαδίκ Αχμέτ και Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο Μουσά Γιούρτ εξ ονόματος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD), o πρύτανης του πανεπιστημίου Θράκης Γενέρ Γιορούκ, ο πρόεδρος του παραρτήματος Σμύρνης του BTTDD Αϊντίν Οζτζάν, ο δήμαρχος Ανδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο πρόξενος Κομοτηνής της Τ. C. Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο νομάρχης Ανδριανούπολης Ντουρσούν Αλή Σαχίν, ο βουλευτής του ΜΗΠ-Ίγντιρ Σινάν Ογάν, ο βουλευτής του CHP-Τεκίρνταγ Εμρέ Κιοπρουλού, μειονοτικοί σύλλογοι Δυτικής Θράκης, Ο δήμαρχος του Εγρίντερε-Βουλγαρίας Ρεσμί Μουράτ, ο δήμαρχος του Κίρκοβο Σαλίχ Ραμαντάν, ο δήμαρχος του Τζέμπελ-Βουλγαρίας και νομαρχιακός επικεφαλής του κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Μπαχρί Ομέρ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Τουρκικών-Βουλγαρίας Χαρούν Μπεκίρ, ο δήμαρχος του Μέστανλι-Βουλγαρίας Ακίφ Ακίφ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Ρουσέν Ριζά, ο Σεϊχάν Μεχμέτ-πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ομέρ Λουτφί, ο πρόεδρος του TÜRKSAD και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Kırcaali Haber Μουζεκί Αχμέτ μαζί με μια επιτροπή 50 ομογενών, όπως και χιλιάδες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης.

Η τελετή άρχισε με ψαλμό για τον Αχμέτ Σαδίκ. Στην συνέχεια αναγνώσθηκαν προσευχές και μηνύματα.

Στον τάφο του Δρ. Αχμέτ Σαδίκ αφέθηκαν 43 τριαντάφυλλα που παρέπεμπαν στις 43 χιλιάδες ψήφους που πήρε το DEB στις ευρωεκλογές.

Στις ομιλίες των επισήμων επαινέθηκαν οι αγώνες του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ και ζητήθηκε η στήριξη του από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Συγκινητικές στιγμές προκάλεσε η κουβέντα που είπε στην τελετή ο γιός του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ ο Λεβέντ : ¨Εγώ δεν είχα μπορέσει ποτέ να ψηφίσω τον αείμνηστο πατέρα μου. Πρίν από δύο μήνες όμως ψήφισα τον αείμνηστο Σαδίκ Αχμέτ¨.

Με την σειρά που έγιναν, κατά τις ομιλίες εκφράστηκαν τα παρακάτω :

Πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς :

¨…. Ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ στις πιο δύσκολες μέρες γεννήθηκε σαν ένας ήλιος για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Αγωνίστηκε δίχως να λυγίσει για την ευημερία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Για χάρη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης πέρασε και συγκεκριμένο διάστημα της ζωής του στην φυλακή. Τον τιμούμε για μια ακόμη φορά με έλεος, ευγνωμοσύνη και νοσταλγία.

Πολύτιμοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης !

Αυτός έφυγε νωρίς από ανάμεσα μας. Δείτε το θέλημα της μοίρας, που αυτός βάδισε προς τον δημιουργό κατά την 72η επέτειο της συνθήκης της Λωζάνης που είναι ο τίτλος κυριότητας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Σε εμάς άφησε κληρονομιά την οικογένεια του και το DEB. Εγώ και οι σύντροφοι μου προσπαθήσαμε δίχως να λυγίζουμε και να κουραζόμαστε να στηρίξουμε τον αγώνα…¨

Μουσά Γιούρτ εξ ονόματος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης :

¨… Όπως είπε ο πρόεδρος μας, εμείς τρέξαμε στον δρόμο εκείνου και με την στήριξη που μας παρείχε η Τουρκία και οι Δυτικοθρακιώτες δώσαμε μια πολύ καλή απάντηση στο ευρωκοινοβούλιο και στην Ελλάδα. Οι Δυτικοθρακιώτες είδαν σε πόσο όμορφο σημείο έφτασε το DEB και πραγματικά η Τουρκία είναι υπερήφανη για εσάς. Κατά την μέρα που υπεγράφη η συνθήκη της Λωζάνης, μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες τον Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. H Λωζάνη εμάς μας έδωσε δεσμά, πίκρα και αλυσίδες. Ποτέ δεν αλλάξαμε γνώμη για τον τουρκισμό και τον μουσουλμανισμό μας, για την θρησκεία και την γλώσσα μας. Και ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν πρόκειται να αλλάξουμε από τώρα και πέρα. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους την υπόθεση της Δυτικής Θράκης. Ελπίζουμε πως όταν ένα χρόνο αργότερα έρθουμε πάλι στις 24/7 θα έχουν μειωθεί και θα έχουν λήξει τα θέματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης αλλά και τα θέματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που ζούνε στην Τουρκία. Μνημονεύουμε με έλεος και ευγνωμοσύνη τον Δρ. Σαδίκ Αχμέτ ¨

Εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ :

¨….Ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ 19 χρόνια πριν έφυγε από ανάμεσα μας. Σε εκείνες τις δύσκολες μέρες, μέσα στη σκόνη των καθημερινών διαταγμάτων, μαζί με μια χούφτα φίλους του άρχισε τον αγώνα για να ζούνε εδώ οι άνθρωποι ανθρώπινα. Ο Αχμέτ Σαδίκ όμως και αρκετοί εξ αυτών των ηρώων είτε έφυγαν από ανάμεσα μας, είτε είναι τόσο άρρωστοι που δεν μπορούσαν να έρθουν εδώ. Για όλους τους προγόνους μας αυτούς που με πρώτον τον Αχμέτ Σαδίκ έδωσαν την καρδιά τους σε αυτό τον αγώνα και έχουν φύγει, εύχομαι να έχουν έλεος από τον Αλλάχ. Στους άρρωστους εύχομαι να βρούνε την θεραπεία τους από τον Aλλάχ και τους συγχαίρω ιδιαίτερα. Πραγματικά όπως είχε αναφέρει και ο Αχμέτ Σαδίκ, εμείς βαδίζοντας, τρέχοντας και κατρακυλώντας σαν χιονοστιβάδα, καθημερινά δυναμώνουμε και οι πρόγονοι μας που έδωσαν την καρδιά τους στον αγώνα και έφυγαν για τον Δημιουργό, βλέποντας την σημερινή μας εικόνα είναι ευχαριστημένοι. Οι νέοι αδερφοί μας, στήριξαν αυτόν τον αγώνα. Μετά από είκοσι χρόνια από την ίδρυση του κόμματος που δεν είχε εμφανιστεί στις εκλογές, είπαμε να βγει στην πολιτική αρένα και να δούμε πόσοι μείναμε. Και τότε είδαμε πως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης όπως στο χτες έτσι και σήμερα παραμένουν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον να είναι ισχυροί. Ενώπιον σας ευχαριστώ τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και την νεολαία της Δυτικής Θράκης. Ο δρόμος σας ας είναι χαρούμενος και καλότυχος¨.

Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε :

¨Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Μεγαλώνουμε μεν σαν χιονοστιβάδα, αλλά επιθυμώ να πω πως μεγαλώνουμε σαν ανεξέλεγκτη χιονοστιβάδα. Επιθυμώ να πω πως η Τουρκομουσουλμανική Κοινότητα Δυτικής Θράκης 19 χρόνια τώρα, πέρα από το να εκφράζει εδώ τα συναισθήματα και τις ευχές προς την οικογένεια, δεν μπορέσαμε να πάμε παραπέρα. Τα θέματα της Δυτικής Θράκης παραμένουν ίδια. Τα προβλήματα χάριν των οποίων πέθανε ο Σαδίκ Αχμέτ παραμένουν ίδια. Ούτε φαίνεται να τελειώνουν. Το μόνο που ζητώ από τον κόσμο μου, από τους ανθρώπους μας και από τους εδώ ευρισκόμενους, είναι τουλάχιστον να παραμένουμε όρθιοι και να συνεχίσουμε να κρατάμε όρθια αυτή την πατρίδα (σχ. μεταφρ : Ο Μέτε εδώ εννοεί την δυτική Θράκη). Διότι πιστεύω πως αυτά που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, συμβαίνουν επειδή δεν μπόρεσαν να σταθούνε όρθιοι. Η ίδρυση ενός κράτους που άρχισε εκεί σταγόνα σταγόνα, σήμερα έφτασε να αφήσει στους εκεί ιδιοκτήτες μια μόνο σταγόνα. Εάν η Τουρκομουσουλμανική Κοινότητα Δυτικής Θράκης αρχίσει να υποκύπτει ή να σκύβει απέναντι στα βάσανα και στις πιέσεις, τότε θα της συμβούν έτι χειρότερα. Με σεβασμό σας εκλιπαρώ για την συνέχιση της ενότητας και της ομοψυχίας που είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που μας κράτησε μέχρι σήμερα¨

Πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ :

¨…Είναι το τρίτο μνημόσυνο του Σαδίκ Αχμέτ το οποίο μετέχω. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός, καθώς είχα γνωρίσει εν ζωή τον αείμνηστο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Αυτό είναι μια ωραία ανάμνηση που θα την θυμάμαι σε όλη μου την ζωή. Η τρίτη μου τελετή. Βλέπω πως φέτος οι ομογενείς μας έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους. Είθε ο Αλλάχ να μην ρίξει ξανά τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και μακάρι να είναι όρθιοι. Το είχα αναφέρει πριν δύο χρόνια. Μιλούσαμε όταν υπηρετούσα στο Αφγανιστάν. Ένας Ουζμπέκος πολιτικός μου είχε κάνει λόγο για τον Σαδίκ Αχμέτ της Δυτικής Θράκης. Πραγματικά η φήμη του ξεπέρασε τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Είμαι σίγουρος πως αυτή τη στιγμή μας αισθάνεται και μας ακούει.

Τέλος επιθυμώ να πω το εξής : Εάν θελήσετε να μου γράψετε επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα είμαι, τότε θα γράψετε ¨Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, Υπουργείο Εξωτερικών, Λεωφόρος Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Το υπουργείο μου έδωσε αυτήν την ονομασία στο δρόμο που περνά μπροστά του. Και είμαι υπερήφανος για αυτό¨.

Νομάρχης Ανδριανούπολης Αλή Σαχίν :

¨… Συναντιόμαστε σήμερα το βράδυ λόγω ενός ξεχωριστού αλλά και σημαντικού λόγου. Ο λόγος είναι πως έστω και αν πέρασαν 19 χρόνια από τότε που έφυγε ο μεγάλος άνθρωπος-ηγέτης και μάρτυρας μας, σήμερα συγκεντρωνόμαστε εδώ από διάφορα μέρη της Τουρκίας με την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, ως δείκτες απέναντι στις ιδέες και την δράση του. Ξέρουμε πως ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ δεν είναι ένας ηγέτης – υπόδειγμα απλά και μόνο για την Δυτική Θράκη, αλλά υπήρξε ηγέτης για όλα τα Βαλκάνια και ήταν μια προσωπικότητα που είχε αυτά τα χαρακτηριστικά. Η εργασία που άρχισε και έκανε εκείνος, ως σκυτάλη παραλήφθηκε σήμερα και συνεχίζεται από εκεί που σταμάτησε ισχυροποιούμενη. Η χινοστιβάδα της παραβολής του Δρ. Αχμέτ Σαδίκ, αφέθηκε από ένα λόφο, μεγάλωσε και έστω και αν πέρασαν από τότε 19 χρόνια, πέτυχε την σημερινή συγκέντρωση και την συνένωση αυτών που του είχαν δοθεί καρδιακά. Ο βίος του ήταν σύντομος. Μπορεί ο βίος του να ήταν ίσκιος το μεσημέρι, αλλά αυτά που άρχισε και και έπραξε, αποτελούν υπόδειγμα για τις γενιές του μέλλοντος….¨

……………

Περ.Ρόντοπ Ρουζγκαρί 25/7/2014

 

Previous Article

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΑΔΙΚ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

Next Article

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *