Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ !

0 σχόλια Share:

Ανοίγει το πρώτο φροντιστήριο πομακικής στην Τουρκία

oto-turkiye-de-ilk-pomakca-kurs-aciliyor-5411221_400

Στο φροντιστήριο που ανοίγει και θα αρχίσει να διδάσκει τον Ιανουάριο του 2014, μετά από συνεργασία του Πομακικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης με το Κέντρο Πολιτισμού και Ακτιβισμού Geoaktif, θα επιχειρηθεί να διδαχθεί για πρώτη φορά στην Τουρκία η πομακική γλώσσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε ο Τζεμάλ Ατίλα-πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Ακτιβισμού Geoaktif, καθώς δεν υπήρχε κάποια διδακτέα ύλη για τα πομάκικα, προηγήθηκαν μια σειρά από συναντήσεις και σε αυτές το θέμα συζητήθηκε από κάθε πλευρά. Σε αυτές τις συναντήσεις προετοιμασίας καθορίστηκαν τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν.

Αποφασίστηκε η διδακτέα ύλη να καθοριστεί σύμφωνα με αυτές των συγγενικών γλωσσών που είναι τα βουλγαρικά και τα ¨μακεδονικά¨, όπως επίσης για τον ίδιο λόγο αλλά και λόγω του μορφολογικού χαρακτήρα της πομακικής προκρίθηκε η χρήση του κυριλλικού αλφαβήτου.

Αξιολογήθηκε επίσης πως θα είναι θετικό αυτοί οι οποίοι θα μετάσχουν στα φροντιστήρια και μιλάνε καθημερινά την γλώσσα αυτή, να κοινοποιούν στην τάξη τους τις ιδιαιτερότητες της πομακικής που δεν υπάρχουν στις άλλες συγγενικές γλώσσες.

…………..

…………..

Πομάκικα

Η πομακική νοτιοσλαβική γλώσσα, περιλαμβάνει ομοιότητες με τα βουλγάρικα, τα ¨μακεδόνικα¨ και με άλλες γλώσσες των Βαλκανίων.

Τα πομάκικα που παρουσιάζουν ιδιαίτερα με τα βουλγάρικα μεγάλη ομοιότητα, διατηρούνται ως ομιλούμενη γλώσσα.

Καθώς ποτέ δεν υπήρξε εκπαίδευση στα πομάκικα και δεν υπήρξε και επίσημη γλώσσα, κατά καιρούς διαφοροποιήθηκε από τις άλλες σλαβικές γλώσσες, και υπό την παρούσα μορφή της υπολογίζεται πως μιλιέται από ένα πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων που ζούνε σε Βουλγαρία, Ελλάδα, ¨Μακεδονία¨ και Αλβανία. Στην Τουρκία πομακικοί πληθυσμοί ζούνε περισσότερο σε Αδριανούπολη, Ραιδεστό, 40 Εκκλησιές, Τσανάκκαλε, Προύσα και Μπαλικεσίρ.

Anadolu Αjansi 11/12/2013

Σχ : Την ίδια στιγμή κάποιοι στην Ελλάδα οι αρμόδιοι φορείς επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες με τις οποίες στερούνε στους Πομάκους της Θράκης το δικαίωμα να μάθουν την ΜΗΤΡΙΚΗ  τους γλώσσα….

Για να μην αναφερθούμε στον ιμάμη του Ωραίου Αχμέτ Μέτε (ψευδομουφτής)  που προσπαθεί να επιβάλει την χρήση της τουρκικής στην θέση της πομακικής !…

Έτσι είναι αφού βρήκε και τα κάνει και δεν τον σιχτιρίζει κανείς…

Previous Article

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΘΑΡΑ Η ¨ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΔΟΣ¨ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΝΔΟ

Next Article

META ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *