Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ-ΑΣΤΕΡΑ ΠΑΣΟΚ

0 σχόλια Share:

Ιστοσελίδα του Ρόντοπ Ρουζγκαρί 26-5-2010

Έγινε στην Οργάνη η ετήσια εκδήλωση του παιδικού σταθμού και της Χειροτεχνίας, που λειτουργούνε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης. Στην εκδήλωση μετείχαν ο κοινοτάρχης Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου, ο υποπρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Φατίχ Ακαρτζά, ο αντινομάρχης Μεχμέτ Δεβετζίογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης Μουσταφά Κατραντζή, ο πρόεδρος του ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ, ο νομαρχιακός Σύμβουλος Ριντβάν Κοτζαμουμίν και περίπου 400 ατόμα. Στην εκδήλωση υπογραμμίστηκε η σημασία της εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης Μουσταφά Κατραντζή, δήλωσε πως παρά το ότι ο αριθμός των παιδιών είναι μικρό, τον χαροποιεί η μεγάλη συμμετοχή (στην εκδήλωση) και ζήτησε να επιδειχτεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον και στον παιδικό σταθμό και στα μαθήματα χειροτεχνίας.

Ο κοινοτάρχης Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την παρουσία του παιδικού σταθμού στην Οργάνη. Ο Εμίνογλου στην ομιλία του είπε : Το κλειδί της ανάπτυξης βρίσκεται στην εκπαίδευση. Όλα γίνονται με την εκπαίδευση. Εμίς αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση. Όπως όλοι γνωρίζουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της μειονότητας μας είναι η εκπαίδευση. Η μειονοτική εκπαίδευση μοιάζει με τον άνθρωπο που έχει δύο πόδια. Όπως ο άνθρωπος περπατάει πάνω στα δύο πόδια, κατ΄ανάλογο τρόπο είναι και το σύστημα της μειονοτικής εκπαίδευσης. Το ένα πόδι είναι η μητρική μας γλώσσα τα τουρκικά και το άλλο τα ελληνικά. Επί χρόνια αυτό ζητούσαμε από τις κυβερνήσεις και τους ιθύνοντες. Λέγαμε να ιδρυθούνε δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Γιατί το ζητούσαμε αυτό ; Διότι ένα παιδί που δεν μαθαίνει την μητρική του γλώσσα δεν μπορεί να μάθει μια άλλη γλώσσα. Αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων των εκπαιδευτικών. Συνεπώς εμείς θα μάθουμε πρώτα την μητρική μας γλώσσα και μετά θα μάθουμε σαν δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά, τη γλώσσα της πατρίδας μας. Αυτά πρέπει να γίνονται παράλληλα ¨.

Ο πρόεδρος του ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ δήλωσε : ¨ Ένας πολύ γνωστός φιλόσοφος πριν 2.500 χρόνια είχε εκφράσει κάποιες απόψεις. Μια από αυτές ήταν πως ¨ Αν θέλετε να εξαφανίσετε ένα έθνος, να διαφθείρετε την μητρική του γλώσσα, τις παραδόσεις και την μουσική του¨. ¨

Λέγοντας ο Γκαλίπ πως αυτό εφαρμόστηκε μέσα στην ιστορία συνέχισε ως εξής : ¨ Και στην πατρίδα μας την Ελλάδα εφαρμόστηκαν πολλά τεχνάσματα για να μην μάθουμε καλά την μητρική μας γλώσσα. Ο στόχος για αυτό είναι σιγά σιγά να εξαφανιστούμε, ή να εγκαταλείψουμε την περιοχή. Εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε το σωστό. Είχαμε μια αρχή, να μαθαίνουμε την μητρική μας γλώσσα κατά τον καλύτερο τρόπο, και να στηρίζουμε τα έθιμα και την μουσική μας ¨.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Ριντβάν Κοτζαμουμίν, συνεχάρη τα παιδιά, τους δασκάλους και τους γονείς, και ανέφερε : ¨ Βλέπω από τώρα ότι τα παιδιά που αρχίζουν με εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα θα φανούνε μπροστά μας σαν πολύ καλά εκπαιδευμένα στελέχη ¨. Ο αντινομάρχης Ροδόπης δήλωσε πως περίμενε με ανυπομονησία τις επιδείξεις των παιδιών. Ο Δεβετζίογλου είπε ακόμη : ¨ Είχαν βγάλει τότε έναν νόμο. Και το κράτος έλεγε πως τα παιδιά που δεν πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία δεν θα εγγράφονται στα δημοτικά. Προφανώς για αυτό, εσείς δεν είχατε στείλει τα παιδιά σας (εννοεί στους παράνομους παιδικούς σταθμούς). Εμείς σας είχαμε πει να μην φοβάστε και να στείλετε τα παιδιά σας. Ακόμα και το κράτος, κανένας δεν έχει δικαίωμα να σας αφαιρέσει το δικαίωμα της μόρφωσης. Βλέπετε ότι τα παιδιά που πήγαν στους παιδικούς σταθμούς τα εγγράφουν στα δημοτικά.¨

Ο υποπρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Φατίχ Ακαρτζά εξέφρασε τις ευχαριστίες και τον σεβασμό του προς τους δασκάλους που μόχθησαν για την οργάνωση της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τα ποιήματα και τα σκετς των παιδιών. Αργότερα άνοιξε η έκθεση χειροτεχνίας. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες πίτες, γλυκά και αριάνια.

Σχόλιο : Πρόσέξτε το σχόλιο του αντινομάρχη…. Και αναλογιστείτε το πόσο φαιδρό βλέπουν το ελληνικό κράτος.

Previous Article

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΠΙΡΛΙΚ

Next Article

ΕΧΙΝΟΣ-ΞΑΝΘΗΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *